De la whisky la vin: Chateau Macay 2010 Cotes de Bourg (Franta)

Chateau Macay este un blend de 65% merlot, 15% cabernet franc, 10% cabernet sauvignon si 10% malbec, din Cotes de Bourg, o apelatie din Bordeaux, situata pe malul drept al estuarului Gironde, chiar vis-a-vis de Margaux. 

In pahar descoperim o culoare rosie-rubinie intensa. "Nasul" aduce a acadele, lemn dulce, prune, dar gustul nu te lasa sa spui altceva prea vocal decat afine. Si textura, nu numai aroma. Vin cu taninuri abundente, dar dulci. Apar si tuse catifelate de cafea si vanilie, care mai imblanzesc bestia. Finalul e intens, persistent, picant. 
E clarificat cu albus de ou, nefiltrat, gros, ceea ce se vede pe paharul gol. Are 13,5% alc.,  sesizabil la temperaturi mai mari de 18 C. 83 pct, dar va recomand sa nu-l cumparati pentru consum imediat. Uitati-l in pivnita vreo 2 ani. 25 lei (Lidl)

Astazi domeniul are 42 de hectare. Vinul este obtinut din plante mai batrane de 10 ani, prin recoltare mecanizata si sortare manuala a boabelor pe banda, maturat 12 luni in baric si inca 6 la sticla inainte de a fi comercializat. Sa mai amintim ca anul 2010 a fost excelent pentru marea podgorie franceza.

Cumva acest stil neobisnuit si neasteptat pentru Bordeaux se poate explica prin chiar numele chateau-ului: Macay. Numele vine de la un plai viticol din zona, care s-a extins si asupra cramei, iar numele plaiului vine de la un ofiter irlandez (Mac Cay) care a trecut intai prin Scotia, iar din pricina neintelegerilor in egala masura cu scotienii neosi dar si cu englezii, a emigrat definitiv in Aquitania, unde s-a lasat de whisky si s-a apucat ca tot omul de cultivat struguri si de facut vin. Astazi domeniul este detinut de sotii Frédérique și Hervé Descourvières care isi doresc ca domeniul sa devina referinta nr. 1 in Cotes de Bourg. Dupa acest vin as zice ca mai au putin de lucrat, dar sunt cu siguranta pe drumul cel bun.