Sauvignon Blanc 2011 Single Vineyard Collection Paul Mas (Franta)

Iata un modest clasificat IGP Pays d'Oc, contrastand cu mentiunea de pe eticheta "single vineyard La Pepiniere". Nu imi dau seama cum se poate ca un vin provenind dintr-un singur plai viticol sa fie doar un Pays D'Oc, dar asta e treaba bloggerilor de vin din Franta. 
Via din care provine are o varsta de 18 ani. Adica chiar via, nu doar plantele, intrucat vorbim de o fosta mlastina asanata, de la poalele Pirineilor,  la inceputul anilor '90.
Pentru un sauvignon blanc dintr-un climat nu tocmai exemplar se prezinta bine, tipic si atipic in egala masura, o culoare galbena cu tonuri verzui destul de intensa, cu nas floral (soc) si ierbos, indicii de grapefruit si corcoduse galbene. Gustul este dens, licoros, si tocmai de aceea pare lipsit de aciditate, in lipsa unor tente mai vioaie care sa tonifice gustul. In care apar tuse de mere, piersici, caise si mai ales treburi tropicale. Pe final impresiile de grapefruit apar din nou, normalizand oarecum impresia generala. 
Pretul impus de importatorul Vinexpert este unul cel putin corect (37 lei), avand in vedere ce ne spune google despre  costul din alte tari. Se vede o schimbare de directie la acest vechi jucator de pe piata importurilor, si nu zic asta doar prin prisma acestui vin. Am incercat in ultimul an multe altele, care la o simpla cautare comparativa ies bine din Scylla si Caribda adaosului comercial. 
In rest, e moderat sub aspectul continutului de alcool (12,5), dar e genul new-world, cu fruct evident, tropical. Ori daca vrei asa ceva e cazul sa cauti direct in lumea noua, unde la acelasi pret nume ca Vina Mar, Misiones de Rengo, Trapiche sau (pentru cativa dolari in plus) Villa Maria ofera mult mai multa satisfactie. 
Asa vorbim de un vin ok, la vreo 80 pct, dar e "bine ca n-a fost mai rau- ok" decat "data viitoare imi iau un bax- ok".
 Ne vedem, ne auzim.

10 comentarii:

Ciprian spunea...

e Vin de Pays probabil datorita soiului. Dupa cum stim, apelatiunile doc impun anumite reguli privind soiurile care sunt permise pt a te putea incadra. Cel mai probabil, in Languedoc, SB nu se incadreaza intr-un doc...Cel mai bune exemplu raman vinurile italiene

George Mitea spunea...

Atata m-a dus si pe mine mintea. Totusi am sentimentul ca am vazut vinuri din SB cu apelatie mai precisa decat d'Oc.

Ciprian spunea...

atunci e foarte probabil ca regiunea respectiva sa nu fi primit pur si simplu statutul de doc. Ca asa au considerat organele :)

George Mitea spunea...

Asta banuiesc si eu, nefiind o podgorie istorica, ci una plantata destul de recent.

Dan spunea...

E ciudat ca intre Sancerre (care imi place dar e prea scump)si Lumea Noua (pe care il prefer ca e ieftin ai corect), Lumea Veche nu umple golul ala...Cel putin in cazul meu.

George Mitea spunea...

Da, fata 15 euro nu prea poti sa te atingi de un Sancerre. Poate ca ar trebui sa apara o lume nici veche, nici noua, una mijlocie:)

Dan spunea...

O lume doar a noastra cu vinuri de Sancerre la preturi de Chile..:))

Ciprian spunea...

Daca iti place ceva cu adevarat, eu spun ca merita sa dai banii. Daca ai si vrei, bineinteles :)

George Mitea spunea...

Apropos, pentru fani- pe 3 octombrie J-C Mas vine la Bucuresti, intr-o prezentare pentru importator. 150 de persoana. Aviz amatorilor. Mai multe aici http://www.evinoteca.ro/categorii/participare-wine-tasting-show-paul-mas.php

Ciprian spunea...

yep, stiu, am primit si invitatie pe mail :))