Merge si-asa: Printesa Covurluiului 2009 SCDVV Bujoru

Un vin ciudat, romanesc, neispravit. Ca si cum imaginea ecvestra, grandioasa, a unui domnitor ar fi redusa comic de o gaura in incaltarile sale. Sau ca portretul unei printese sub a carei luxurianta rochie se intrevad niste oneste si calduroase sosete flausate de lana.
Asa e si acest vin produs de Statiunea de Cercetari din Targu Bujor. Are aerul de gema greu de obtinut, de raritate premiata inaccesibila. Am citit cateva lucruri despre acesta printesa inainte s-o gasesc. Vinul este obtinut printr-o metoda asemanatoare cu tokay, din riesling italian. Are 11,5% alcool, este dulce, DOC-CIB Dealu Bujorului si costa 30 de lei.
Culoarea este galben-aurie, stralucitoare,  fara mare intensitate. Miros: mai bine nu. Aciditatea volatila e evidenta de la deschiderea sticlei, emanand in atmosfera diafanul sau iz de otet. Din fericire, se disipa in 20-30 de minute, lasand in urma un miros de dop si chibrit ars. Acesta din urma provine de la sulfiti, dar poate fi asociat cu larghete categoriei aromatice minerale. Gustul e insa de tot respectul, plin, greu in gura, cu tonalitati de fruct copt- mar, para verde, cu un interesant balans intre dulceata florii de salcam si chiar a florilor de salcam, pe care le mancam  in copilarie si  citricul acelui soi de pere usor astringente, cu coaja verde. Apar si tonuri de corcodusa galbena. Aciditatea e foarte buna face vinul sa para mult mai racoritor si baubil si mult mai putin dulce decat este.

Cu putina atentie sunt convins ca neajunsul aromatic putea fi evitat. Dar am banuiala ca si aici avem de-a face cu o meteahna romaneasca, pentru care avem intotdeauna scuze- de tipul intalatiilor invechite, lipsei de sprijin, etc. 
Si anume: "lasa-o ma, ca merge si-asa".

16 comentarii:

Dan spunea...

Pana la urma asta e tot farmecul vinurilor de "Statiune". Cele bune ramana aproape intotdeauna la stadiul aspirational, la ce "ar fi putut sa fie"...sau daca e sa privim jumatatea plina a paharului: "uite dom'le ce am putut sa scoatem cu echipamentele invechite pe care le avem.."

George Mitea spunea...

Desi sunt din partea mea de tara, ma tem ca e o usoara ipocrizie sa te plangi de lipsa de fonduri cand ai sute de hectare cu pomi fructiferi si vita de vie pe rod. Poate sunt lucruri care imi scapa, dar ia un credit, cumpara instalatii, fa vin bun si vinde-l. Macar mori frumos.

Dan spunea...

Pai nu privesti din perspectiva corecta...problema la genul acesta de entitati este supravietuirea nu dezvoltarea. Orice zi in plus inseamna niste bani din fonduri publice de cercetare (buget si UE), care se duc in buzunarul firmelor capusa si al baietilor destepti (din agricultura/viticultura/pomicultura)..:)) Cel putin pe la mine in zona asa este...
Daca se apuca sa faca afaceri pe bune, unde mai e castigul? Pai ce, sa intre pe autofinantare??

George Mitea spunea...

Da, sigur, ai dreptate, dar macar sa nu se mai planga ca n-au. Macar fura in tacere, sau in fine, inchide ochii cand altii cu aprobare de sus o fac. In fiecare an citesc in ziarul local cate un reportaj cu statiune si in fiecare an laitmotivul e cat de tare au nevoie de o linie de imbuteliere, de ca si cum asteapta sa le-o doneze cineva. Nu mi se pare normal.

Ciprian spunea...

Pe unde l-ai gasit, la standul lor din piata mare?

George Mitea spunea...

Da, acolo. Am incercat si un muscat demisec, tot imbuteliat la sticla de 0,75, si ca vin de desert (sau spritz dupa unele pareri) nu era rau deloc. Mai ales la 11 lei

Ciprian spunea...

I-auzi, bine de stiut. Mersic!

George Mitea spunea...

don't mention it

Anonim spunea...

Din exterior asa se vad lucrurile dar legislatia in vigoare chiar nu-ti da voie sa faci ce vrei tu ca si statiune, ceva de genul nici nu te omoara dar nici nu te ajuta sa traiesti.Nu ai dreptul sa accesezi anumite proiecte iar bancile nu-ti dau bani din considerente de ele stiute(apropo de linia de imbuteliere).Nu mai consumati vin de Bujoru ,nu e bun , beti mai bine un Cotnari(ha!ha! continutul tot de Bujoru).

George Mitea spunea...

Sunt convins ca motivele sunt complexe si diverse, ca se vad diferit in functie de inauntru si afara. Ne pricepem foarte bine sa nu facem nimic, sa pasam raspunderea, sa nu avem initiativa, etc. Toate bine motivate legal.

Anonim spunea...

Nu stiu de ce va raspund din nou , cert este ca m-a indurerat parerea dv vizavi de Printesa Covurluiului (un vin premiat cu medalii de argint si aur la Concursul International de vinuri ce a avut loc la Bucuresti, search si va veti convinge ). Initiativa nu este bine vazuta si nici promovata in institutiile de acest gen. Lumea de acolo nu se plange doar expune realitatea.

George Mitea spunea...

Nu pot decat sa-ti multumesc ca intri in dialog. Stiu ca a luat medalii si asa mai departe, in fond de aceea am platit 30 de lei pe ea, dar nu cu sticla pe care am cumparat-o eu si care prezenta defecte evidente. Despre oamenii de acolo, tot respectul, imi inchipui ca e nevoie de multa pasiune ca sa rezisti in conditii grele. Cu toate acestea, galatean fiind, nu e prima oara cand gasesc izul de otet in produsele acestei statiuni, in sensul in care am un cazier de cumparator al produselor lor. Ma gandesc ca este o deficienta tehnologica, altfel nu-mi explic.

Anonim spunea...

Iz de otet spuneti?Daca sunteti un cunoscator ar trebui ca formularea sa fie de ,,aciditate volatila mare,,Exista laborator care controleaza si monitorizeaza vinurile periodic , exista buletin de analiza al fiecarui sortiment de vin, la piata ajunge de fapt doar un vin filtrat fara alte tratamente(exceptie facand cele de limpezire sulfitare+bentonizare)lipsind finalizarea ce consta in refrigerare si imbuteliere de banda.Nu exista adaos de zahar, coloranti , arome si asta ar trebui sa va spuna multe.Ca or mai fi defecte , nu pot sa va contrazic , aveti posibilitatea de a alege, doar pot sa spun ca ma bucur ca sunt persoane care acorda atentie si consuma vinuri de SCDVV BUJORU....o statiune.

George Mitea spunea...

Ei, uite cum facem. O sa mai cumpar o sticla de Printesa Covurluiului si o s-o degust si cu alti autodidacti ca mine, dar cu experienta in degustare. Poate dvs faceti acele teste, dar credeti-ma pe cuvant ca nu numai acest produs, sa-i zic de top, al acestei statiuni, dar si cele imbuteliate la pet prezinta acest defect. Feteasca neagra, babeasca, feteasca regala cumparate la pet de 1 litru nu au putut fi baute. Din decenta si respect pentru munca acelor oameni nu m-am revarsat la momentul respectiv. Poate or fi conditiile de pastrare nu tocmai proprii, poate e altceva, nu stiu. Dar cand ai degustat vreo 3000 de vinuri in 2-3 ani, ajungi sa intelegi, chiar si semidoct in oenologie fiind, unele treburi.

Anonim spunea...

Parerile dv vor fi transmise cu siguranta pt ca vin din partea unui consumator semidoct in oenologe , ceea ce este de apreciat. Si ..va multumesc ca ati dat curs cu intelepciune si intelegere unui dialog visavi de activitatea si produsele acestei statiuni.

George Mitea spunea...

:) Asa sa faceti, spre binele tuturor. Toate bune