Raportul Recoltei 2011: Oltenia

Din acesta parte de tara avem trei marturii despre anul 2011.  Acestea sunt diverse, atat in continut cat si forma, si arata interesanta diversitate a acestei regiuni vinicole, dar si a producatorilor din regiune. Asa cum au venit, tot asa vi le dau si voua.

Crama Oprisor (aka Carl Reh Winery). (Oprisor, Plaiurile Drancei, Dealurile Olteniei). Informatiile ne-au parvenit de la d-l Gabriel Roceanu, Director General. Sunt destul de detaliate. Puteti sa le folositi la lucrarea de licenta, nicio problema:)

" 1. Consideratii Generale

a)Pozitive
a. In Oprisor, Sezonul 2011 poate fi considerat favorabil productiei de struguri de calitate pentru vin
b. Ninsori abundente in 14 Ianuarie si 3 Martie, cu acumulare de zapada, care a generat, implicit, rezerva suficienta de apa in sol pentru perioada de inmuguririe si preflorala. 
c. Primavara racoroasa, cu temperaturi usor sub media perioadei, care a intarziat inmugurirea cu cca 7-10 zile, fara insa a influneta procesul fenologic al plantelor. Precipitatii constante si la intervale regulate, alternate cu zile insorite, fara vanturi puternice.
d. Inceput de vara calduros, cu inflorirea Chardonnay-ului in 4Iunie, cu 5 zile mai tarziu decat in 2010. 
e. Iunie si Iulie generoase in soare, cu precipitatii regulate, fara grindina sau ploi torentiale masive, care sa determine exces de umiditate sau eroziuni. Ploile au alternat cu zile uscate si vant domol, ajutand la aerisirea viei si eliberarea umditatii din zona fructifera.
f. In sezonul primavara-vara s-au monitorizat aprox 1250 ore de insolatie la nivelul masei foliare. 
g. Plantele s-au dezvoltat echilibrat, cu lastari verzi, sanatosi, vigurosi, si ciorchini constant distribuiti pe coardele roditoare. 
h. La 28Julie a fost ultima ploaie semnificativa a sezonului (26mm), urmata de o perioada de seceta totala pana pe 15Octombrie. 
i. Inceputul coacerii a fost in jurul datei de 6August, primele acumulari semnificative de zahar fiind dupa 10August (in fctie de fiecare soi in particular)

b) Negative
j. Datorita secetei prelungite, dupa 30zile, rezerva de apa din sol a inceput sa se epuizeze, astfel, plantele si-au adaptat metabolismul, intensificand ritmul de maturare si coacere al fructului.
k. Comparativ cu evaluarea productiei in 31 Julie, greutatea per ciorchine la momentul recoltarii a scazut in medie cu cca 20grame.
l. Campania 2011 a fost complet uscata, fara precipitatii. Favorabila calitatii strugurilor, dezavantajoasa la volumele de must obtinute, precum si la procesul tehnologic zilnic de recoltare. 
m. Comparativ cu 2010 :
i. 2010 recolta a inceput pe 01Sept si s-a finalizat pe 02Nov
ii. 2011 recolta a inceput pe 05Sept si s-a finalizat pe 08Oct 
iii. 2010 s-au recoltat in medie 20-25Tone /zi
iv. 2011 s-au recoltat in medie 60-85Tone/zi
v. 2010 a permis organizarea recoltarii si procesarii unui singur soi/zi
vi. 2011 a fost nevoie de organizare pentru recoltare si procesare a 2-3 soiuri/zi

Concluzie : 
Campania de vinificatie 2011 a fost mai buna din punct de vedere calitativ decat 2010, dar mai slaba cantitativ decat 2010, ceea ce poate genera anumite dezechilibre cu repercursiuni in costuri si in bugetul de volume alocate pentru fiecare categorie de vinuri (segmente/paliere)

2. Consideratii Individuale / Soi

- SAUVIGNON BLANC – 22ha 
o Cules intre 05Sept – 14Sept ; 
o productie medie/ha = 6250kg ; Estimare la 01Aug = 7500kg/ha ; 
o Recoltare manuala 100%, din parcele selectionate dupa inflorit cu reducere de incarcatura pentru vinurile Premium
o 9200kg/ha ptr entry-level ; 4100kg/ha pentru Premium
o Nivel zahar in must – intre 217 si 240 gr/Litru (potential alc : 12,76 – 14,11%)
o Aciditate dobandita in Ac.tartric intre 7,0 si 5,3
o Calitate buna a mustului, superioara celui obtinut in 2010, arome tipice, floral, citric, echilibrat. Rezultat datorat temperaturilor optime, insolatiei constante precum si managementului masei foliare dupa inceputul coacerii (desfruzit in zona fructului pe latura Estica si protectia lastarilor pe Vest)

- PINOT GRIGIO – 60ha
o Cules intre 06Sept – 06Oct ;
o Vin destinat in proportie de 95% pietelor west-Europene, unde PinotGrigio-dry este foarte apreciat, avand trendul crescator, comparativ cu alte soiuri albe de notorietate.
o productie medie/ha = 9100kg ; Estimare la 01Aug = 10500kg/ha ; 
o Recoltare mecanizat/manual  40% / 60%; numai 5ha selectionate pentru piata Rom = partener de cupaj ptr vinurile Premium (6200kg/ha)
o Nivel zahar in must – intre 215 si 250 gr/Litru (potential alc : 12,64 – 14,70%)
o Aciditate dobandita in Ac.tartric intre 7,2 si 4,8
o Calitate foarte buna in must, similara cu 2010, tipicitate deplina PinotGrigio, aciditate buna, fructozitate, corp, persistenta. 

- CHARDONNAY – 25ha
o Cules intre 09Sept-12Sept ;
o Productie medie/ha = 4750kg ; Estimare la 01Aug = 5500kg/ha ;
o Recoltare 100% manual ; 10% destinatie partener cupaj vinuri entry ; 90% ptr Premium.
o Nivel zahar in must – intre 225 si 245 gr/Litru (potential alc : 13,2 – 14,4 %)
o Aciditate dobandita in Ac.tartric intre 5,3 si 6,3
o Calitate excelenta in must, tipic CH, onctuos, catifelat, banana, ananas, corp.

- TAMAIOASA ROMANEASCA – 2,5ha
o Cules intre 16Sept-17Sept ;
o Productie medie/ha = 6450kg ; Estimare la 01Aug = 5300kg/ha ;
o Recoltare 100% manual ; destinate ptr vinuri Premium.
o Nivel zahar in must – 231 gr/Litru (potential alc : 13,58 %)
o Aciditate dobandita in Ac.tartric intre 5,2
o Calitate buna in must, cu potential, se simte tineretea (plantatie 2007 si 2009); arome personale Tamaiosa, floral, fagure, miere, echilibrat, moale

- RHEIN RIESLING – 3,5ha
o Cules pe 26Sept ;
o Prima recolta (plantatie 2009)
o Productie /ha = 8100kg ; Estimare la 01Aug = 8500kg/ha ;
o Recoltare 100% manual ; 
o Nivel zahar in must – 210 gr/Litru (potential alc : 12,35 %)
o Aciditate dobandita must in Ac.tartric 6,6
o Calitate buna in must, echilibrat in arome primare si secundare, citric, elegant, crispy. Inca foarte tinara plantatia, acomodare buna ptr podisul Oltenesc.

- ZINFANDEL – 1ha
o Cules pe 04Oct ; 
o Productie /ha = 6300kg ; Estimare la 01Aug = 6500kg/ha ;
o Recoltare 100% manual ; 
o Nivel zahar in must – 223 gr/Litru (potential alc : 13,12 %)
o Aciditate dobandita must in Ac.tartric 7,0
o Calitate foarte buna in must, prospetime, echilibru, consistent, arome discrete de flori de camp, grapefruit.

- PINOT NOIR – 21ha
o Cules intre 12Sept - 22Sept ; 
o productie medie/ha = 7600kg ; Estimare la 01Aug = 8500kg/ha ; 
o Recoltare mecanizat/manual 13% / 87%, din parcele selectionate dupa inflorit cu reducere de incarcatura pentru categoriile de vinuri (8200kg/ha ptr entry-level si 4600kg/ha ptr Premium)
o Nivel zahar in must – intre 223 si 245 gr/Litru (potential alc : 13,11 – 14,41%)
o Aciditate dobandita in must Ac.tartric intre 7,2 si 5,4
o Calitate foarte buna a mustului, concetrare de antociani in pielita, intensitate in culoare, extract, fructos, catifelat, personalitate distincta a Pinot Noir, tanini copti, bine asezate toate componentele de arome, gust, structura. 

- MERLOT – 45ha
o Cules intre 13Sept – 30Sept ; 
o productie medie/ha = 8900kg ; Estimare la 01Aug = 9300kg/ha ; 
o Recoltare mecanizat/manual 50% / 50%, din parcele selectionate dupa inflorit cu reducere de incarcatura pentru categoriile de vinuri (9500kg/ha ptr entry-level si 5800kg/ha ptr Premium)
o Nivel zahar in must – intre 217 si 250 gr/Litru (potential alc : 12,76 – 14,70%)
o Aciditate dobandita in must Ac.tartric intre 6,2 si 5,1
o Calitate foarte buna a mustului, complex, elegant, floral, aromele primare si secundare bine integrate, samburii copti, tanini moi. Potential pentru maturare.

- DORNFELDER – 1ha
o Cules pe 17Sept ;
o Productie /ha = 8500kg ; Estimare la 01Aug = 8800kg/ha ;
o Recoltare 100% manual ; 
o Nivel zahar in must – 223 gr/Litru (potential alc : 13,11 %)
o Aciditate dobandita must in Ac.tartric 4,3
o Calitate excelenta in must, puternic in culoare rosu-violaceu, tanini foarte discreti, intens floral + fructe rosii. Atipic fata de Dornfelderul din Germania si Austria. Terroir-ul Oprisor determina o concetrare f puternica in compusi de arome, altfel decat in plantatiile “mentinatorului”, avand in vedere ca productia uzuala a acestui soi in Germania este de 20-25To/ha. Partener excellent in cupaje Premium.

- FETEASCA NEAGRA – 30ha
o Cules intre 17Sept - 26Sept ; 
o productie medie/ha = 7100kg ; Estimare la 01Aug = 7300kg/ha ; 
o Recoltare manuala 100% din parcele selectionate dupa inflorit cu reducere de incarcatura pentru categoriile de vinuri (8300kg/ha ptr entry-level si 5600kg/ha ptr Premium)
o Nivel zahar in must – intre 216 si 242 gr/Litru (potential alc : 12,7 – 14,23%)
o Aciditate dobandita in must Ac.tartric intre 5,6 si 4,25
o Calitate buna a mustului, moale, bogat in arome, prietenos, tanini copti, pielita deplin maturata care a permis extractul de culoare in 6-8 zile de macerare-fermentare.

- CABERNET SAUVIGNON – 37ha
o Cules intre 26Sept – 08Oct ; 
o productie medie/ha = 7300kg ; Estimare la 01Aug = 7800kg/ha ; 
o Recoltare mecanizat/manual 43% / 57%, din parcele selectionate dupa inflorit cu reducere de incarcatura pentru categoriile de vinuri (8600kg/ha ptr entry-level si 5400kg/ha ptr Premium)
o Nivel zahar in must – intre 230 si 250 gr/Litru (potential alc : 13,5 – 14,70%)
o Aciditate dobandita in must Ac.tartric intre 6,4 si 4,00
o Calitate excelenta a mustului, puternic, tipic CabSauv, generos, plin, corpolent, tanini moi, floral, condimentat, culoare rosu sangeriu intens.

- SHIRAZ – 5,8ha
o Cules intre 17Sept – 30Sept ; 
o productie /ha = 7500kg ; Estimare la 01Aug = 8500kg/ha ; 
o Recoltare manual 100% (s-a facut o preselectie in Iunie, prin reducerea fructului la max 12ciorchini/planta)
o Nivel zahar in must – intre 212 si 240 gr/Litru (potential alc : 12,47 – 14,11%)
o Aciditate dobandita in must Ac.tartric intre 5,6 si 4,3
o Calitate excelenta a mustului, superioara fata de recolta 2010, datorita insolatiei constante si maturarii depline a simburilor si pielitei. Arome purernic condimentate, ciocolata,cafea ; culoare tipica Shiraz, armonios; promitator ptr maturare.

Struguri achizitonati de la producatori si procesati la Crama Oprisor :
- Muscat Otonel
- Feteasca regala
o Struguri sanatosi, curati, copti la maturitate, cu arome tipice ale soiului, dupa macerare la rece 5-10 ore, a rezultat un must elegant, floral, potrivit vinurilor tinere, lejere dar bine structurate, cu echilibru aciditate-zahar-alcool."

Putem observa  ca 2011 e considerat mai bun calitativ si mai slab cantitativ decat 2010. Apoi ca desi anul in sine a fost favorabil mai tuturor varietatilor par a se desprinde in castigatoare chardonnay-ul la albe,  cabernetul sauvignon si shiraz-ul la vinuri rosii. 

De la Agricola Stribey  (podgoria Dragasani) ne-a parvenit urmatorul raport, de la d-na Raluca Bauer:

"Un an normal, spre dificil [s.n.]. Seceta in stagii importante ale coacerii, 8 saptamani fara ploaie, care a condus la o coacere neuniforma. Selectia la recolta a fost absolut necesara. Seceta a condus si la un nivel ridicat de zahar = vinuri cu alcool mai ridicat. A fost un an mai dificil pentru soiurile care se coc mai tarziu.
Cantitativ, o recolta mai mica - aprox 2/3 dintr-o recolta normala".



Vinarte (plantatii in Samburesti si in SV, langa Dunare). De aici avem informatii de la d-l  Iustin Urucu, inginer oenolog.

"Referitor la recolta 2011, anul agricol a debutat bine pentru vita de vie prin temperaturile normale din timpul iernii dar si prin cantitatile de precipitatii din perioada iarna - primavara. pantele au avut cresteri echilibrate ale suprafetei foliare si au putut sustine productia de struguri din punct de vedere calitativ.
Vara a debutat cu precipitatii reduse si s-a incheiat pe un fond de seceta prelungita pana la sfarsitul toamnei, in acest interval de crestere si acumulare a strugurilor au aparut avantaje pentru unele soiuri dar si dezavantaje pentru altele de mentionat  ca pentru soiurile cu o maturitate preoce am fost nevoiti sa demaram recoltatul cu cca. 10 zile mai devreme decat in anii obisnuiti si de aici o serie de mici nesincronizari cu furnizorii de produse oenologice, etc.
Cu toate acestea campania de vinificatie a decurs in conditii bune si s-au obtinut vinuri bune si foarte bune, la soiurile albe avem nu plus de structura a vinurilor dar care este bine contrabalansata de aciditatea conservata prin demararea recoltei anticipat, lucruri bune pentru unii sau mai putin placulte pentru altii."
La vinurile obtinute din varietati albe ar trebui sa stam cu ochii pe Sauvignon Blanc, Riesling Italian si Rktiteli (o noutate, interesant!). 
La soiurile rosii se pare insa ca rezultatele sunt extraordinare, si ca vinurile din Cabernet Sauvignon, Merlot, Feteasca Neagra, Negru de Dragasani si Novac (alta noutate!) sunt in 2011 la un nivel superior anilor trecuti. 
"In concluzie", ne-a spus Iustin Urucu,  "nu a fost un an usor, dar se intrevad cateva vinuri de exceptie".


Ca sa rezumam ce am aflat, as zice ca aici, in Oltenia, vremea a fost la fel de capricioasa si schimbatoare precum locuitorii, dar se pare ca mari vinuri pot aparea in acest an.
PS: vrei sa ne impartasesti si tu din experienta anului 2011? Trimite un e-mail la agmitea@gmail.com sau publica direct un comentariu mai jos.