Feteasca Neagra 2010 La Cetate, Crama Oprisor

Culoare stralucitoare, rosie rubinie, cu nuante purpurii, culoare atipica prin intensitatea ei redusa. Nas mustos si de prune uscate, cu oarece impresii rustice si cerneloase. Dupa mult aer, capata nuante de dulceturi, caramel, ciocolata si nunte grele, florale. Alcoolul se cam simte in nas (14,6%), dar e un vin foarte tanar, si se poate domoli in timp. 
Gustul este acid, dulceag, cu tonuri de cireasa de ornament (insiropata&confiata), visina, tanini fini, dar prezenti. Apar si tonuri de coacaze si afine rosii. Pe final- prune natur, final lung, cu tonuri dulci de fructe confiate si o usoara astringeta care tempereaza dulceata. 
Are nevoie de mult, mult aer. Treaba cu deschisul dimineata si bautul seara nu-i o gluma, chiar castiga mult prin aerare, si cel mai probabil si printr-o invechire pe termen mediu.

E diferita de maniera traditionala de a privi feteasca neagra, si e interesanta sub acest aspect. Acest vin seamana mai mult cu un pinot sau cu un Cote de Broully, decat cu standardul fetestii merlotizate.
E un vin dificil de evaluat, te poarta intre extreme. Initial pare redus, dar se implineste prin aerare. 43 de lei (in Real) e cam mult pentru ce ofera acum. Poate daca ar fi fost scos pe piata peste 2-3 ani cu cateva fire albe,  sau poate la alta recolta, cine stie...
Daca aveti rabdare: 83 pct.

1 comentarii:

Flavius spunea...

L-am cumparat din Cora la 36 de lei un chilipir pt vinurile la cetate...a mai fost oferta la carrefour la celelalte vinuri de la ei la 30 de ron....sper sa nu dezamageasca probabil o sa il pastrez inca un an...