5 Climates Chenin Blanc Boland Kelder (Africa de Sud)


Mda.
Un vin auriu putin intens cu iluzii verzui. Are nas de limonada, fruct de cactus (ce fapt orice fruct exotic de hypermarket, cules verde, copt artificial pe vapor, cu arome dulci-fetide). Gustul aduce a lamaie, mar, prune galbene, iar finalul e vegetal, dulce amarui ca o coaja de lamaie rasa cu zahar, cum tineau bunicile in camara.
Aciditatea e din alt film. Baubil, nu zic nu, dar la 7 lei, nu 20.
70 pct, mai mult pentru ca desi comun si cam lipsit de corp, e totusi un vin curat.

ps: foto de alaturi arata un alt sortiment, dar nu va faceti griji, vinul de care tocmai v-am vorbit arata la fel, cu mentiunea ca in loc de "sauvignon blanc" scrie "chenin blanc".

14 comentarii:

wine and knives spunea...

eu am incercat un chardonnay 2011 din gama asta, amagit mai mult de an. e in aceeasi linie ca si cheninul tau. inca n-am descoperit nimic meritoriu in gama marita de vinuri de la kauf.

George Mitea spunea...

Incearca acest rose si acest tempranillo mai grizonat. In mare, si eu am aceeasi parere. Doar pentru ca sunt noi si inedite nu inseamna ca sunt si bune.

Berbecutio spunea...

no..no..no! Notele de degustare seamana cu ce am baut eu (2011?), insa aciditatea era foarte buna. Poate de-aia al meu a fost mai scump :)

George Mitea spunea...

Aciditatea nu e rea, cu atata vitamica c, nici n-ar avea cum, dar e prost dispusa, ca sa zic asa. Faptul ca un vin are aciditate, cum se spune, nu-i rezolva automat problemele si nici nu aduce echilibru. In rest ma bucur ca notele de degustare corespund:)

wine and knives spunea...

nu am vazut nici pe unul nici pe celalalt la K de langa mine, dar o sa le caut. amarone a incercat careva?

George Mitea spunea...

Sunt mai ascunse, da:) Amicul Berbecutio, aici de fata, si-a incercat puterile cu el. Parca n-a fost cine stie ce.

Ciprian spunea...

Haha, dar ce ne-am nimerit cu Chenin-ul asta :))

George Mitea spunea...

Da:) Eu l-am incercat la inceputul saptamanii trecute, dar vazand ca Berbecutio nu-l da in vileag, l-am pus pe auto azi.

Berbecutio spunea...

Mi-a placut partea cu cactusul, la vitamina C inca n-am nasul asa bine antrenat. Oricum mie nu mi s-a parut asa rau, l-am urcat peste 80, avem nevoie de un arbitraj neutru :) Amaronele nu e vreo minunatie, e comun, plictisitor chiar. Nu merita 55 de lei.

George Mitea spunea...

Nu diferentele de opinie trebuie sa ne sperie:)
Iar de aciditate, foarte multi dintre noi au tendinta sa priveasca aciditatea vinului ca acea caracteristica a vinului de a fi proaspat, uneori cu usoara carbonatie, daca nu vizibila, macar sesizabila in gura. Eu, fara a fi specialist, consider ca asta este gresit. Diversii acizi din vin, conserva si dau impresia de proaspat, de mustos. Nu de pomana acidul ascorbic este considerat un conservant, si in mai mica masura acidul citric. In fine, sunt multe de spus la acest capitol. Limbajul nostru semidoct(nu trebuie sa ne fie jena, in fond si Vinul.ro si Wine Advocate, etc- folosesc acelasi limbaj) este oarecum gresit tehnic, alterat, ca sa zicem asa. Dar din moment ce intelegem toti acelasi lucru- e si corect, nu-i asa?

Ciprian spunea...

Referitor la aciditate, atunci cand am incercat Riesling-ul de la Peter Mertes, tot din Kaufland, am spus ca trebuie sa fie ceva acid ascorbic pe acolo. Ei bine, era citric, si din surse sigure am aflat ca alde Mertes au ditamai butoiul cu asa ceva, pregatit pt corectarea aciditatii :D

George Mitea spunea...

Norocul nostru ca nu sunt diferente mari de gust intre ele:) Si stai linistit: toti au butoiul mare pregatit. Asta imi inchipui ca e o interventie elementara si facila.

wine and knives spunea...

atunci tai amarone de pe lista :) .

hai sa-ti spun ce inseamna aciditate mare explicata de un bucatar: daca pui vinul in sos dupa ce fierbe jumatate de ora sosul iese acrisor :))))

George Mitea spunea...

he, he, probabil pentru ca contine acid citric si ascorbic:)