Cei care trec in goana

Acesta e titlul unei proze foarte scurte a lui Franz Kafka.
Atat de scurta incat o pot cita aici in intregime. 
"Dacă ne plimbăm noaptea pe o stradă şi aleargă spre noi un om pe care-l vedem chiar de departe - căci strada urcă în pantă şi este lună plină - nu-l vom prinde, chiar dacă apare cineva care fuge şi strigă după el, ci il vom lăsa să alerge mai departe.
Căci este noapte şi nu-l putem prinde doar pentru că strada ni se înalţă în faţă sub luna plină; în plus, poate cei doi se hărţuiesc în joacă, poate amândoi îl urmăresc pe un al treilea, poate primul este urmărit pe nedrept, poate cel de-al doilea vrea să-l ucidă şi atunci am fi complici la crimă, poate cei doi nu ştiu nimic unul de altul şi fiecare aleargă doar de capul lui, grăbindu-se să se culce, poate sunt somnambuli, poate cel dintâi este înarmat. Şi la urma urmelor, n-avem voie să fim obosiţi după ce am băut atât de mult vin? Suntem bucuroşi că nu-l mai vedem nici pe cel de-al doilea." (Traducere de...ramane de stabilit:) Ori e Radu Gabriel Parvu, ori Cezar Ivanescu)
 Trebuie sa admiteti ca, desi opera de tinerete, o pastila de ziar, de fapt, sentimentul apasator, inca acompaniat de ceva umor, de scrupul ultrarational si paralizant este exprimat aici exemplar. Cred ca si Seinfeld avea ceva asemanator. Nu ca ar insemna ceva pentru Kafka, dar ca referinta pentru unii.
Oricum, sunt multe vinuri care imi trec prin fata, si am in fiecare luna datoria de a recomanda 1,2,3 in Vinul.ro. Le rememorez pe cele din ultima luna, le simt venind in goana spre mine si ma gandesc daca ar fi bine sa le insfac de guler si  sa le imobilizez pe hartie, sau sa le las sa alerge nestingerite pe langa mine. Cumva, la unele vinuri ieftine, am  sentimentul ca urmaritorul- uitarea si neatentia publicului- trebuie oprit, ca vinul ieftin si bun trebuie adus la cunostinta publicului, mai degraba decat cel scump.  Dar cum se intampla adesea, vinul ieftin este ieftin cu un motiv.  Se poate degrada rapid, nu este constant calitativ, de multe ori producatorul nu asigura o continuitate, ci un lot e ok, altul e cu totul altceva, si cate si mai cate. Si atunci nu te gandesti ca poate primul e un individ periculos, inarmat, iar al doilea il urmareste pe buna dreptate? 
Si oare daca cineva cumpara un astfel de vin dupa recomandarea ta si apoi descopera antimateria inauntrul sticlei, n-ar fi el indreptatit sa te urmareasca si sa-ti ceara socoteala? Si un al treilea om care se plimba noaptea pe strada nu se va intreba daca sa te prinda sau sa te lase sa treci nestingherit? 
Ei, si la urma urmelor, n-avem voie să gresim după ce am băut atât de mult vin?

4 comentarii:

Dragos spunea...

Uite un excelent vin ieftin (10 lei de la 21, in Real): Campo de Borja - Garnacha Tempranillo 2007.
Ah, si sa stii ca iti incerc mai toate recomandarile de ieftineli, si pana acum n-am simtit nevoia sa te alerg pe strada.

George Mitea spunea...

Draga Dragos, ma bucur foarte mult. Campo de Borja zici? De fapt aceasta este o indicatie geografica, nu un producator, dar ma indoiesc ca sunt nenumarate Garnacha Tempranillo 2007 in Real. 10 lei? Suna bine. O sa-mi fac drum pe acolo

dragos spunea...

Bodegas Aragonesas. Asta ca sa nu raman repetent :))

George Mitea spunea...

S-a punctat. Stai linistit, ai medie buna:)