Pedro Ximenez Nectar Gonzales Byass

Acesta este un sherry, denumire anglicizata dupa locul de origine- orasul spaniol Jerez si imprejurimile. Pedro Ximenez este o varietate de strugure alb, iar Gonzales Byass este producatorul.
Vinurile sherry sunt vinuri fortificate cu distilat din vin, seamana cu vinurile de Madeira sau cele de Porto, diferenta facand-o felul in care iau nastere. In vreme ce la vinurile de Porto distilatul este adaugat in timpul fermentarii, la Jerez el este adaugat dupa ce fermentatia a luat sfarsit. Un Pedro Ximenez dulce este obtinut din boabele stafidite si astfel se explica micul şoc pe care il ai cand torni continutul in pahar. Lichidul este dens, cremos, de un maro inchis (coca-cola imi vine in minte), aproape iti vine sa crezi ca este obtinut din struguri rosii. Dar nu e cazul.
Sherry-ul dulce Gonzales Byass este...greu de evaluat in acelasi fel precum vinurile linistite, dar este delicios oricum ai lua-o. Nu de pomana i se spune si nectar. O textura condensata, cremoasa care invaluie gura cu arome intense de smochine, curmale, stafide, nuci prajite. Nota de smochine este atat de reala incat ai impresia ca micile seminte ale smochinei ti se sparg intre dinti. Postgustul este foarte durabil.
E genul de bautura care, indiferent de cel care-o degusta si de preferintele sale, nu poate fi receptata decat pozitiv. Desigur, e un vin de desert, ce se consuma in cantitati mici din cauza dulcetii extrem de pronuntate, sau poate fi folosit ca topping la o inghetata, de exemplu.
Excelent!
Costa in jur de 40 de lei in magazinele specializate.

3 comentarii:

Ciprian spunea...

Bun dom'le, bun de tot :) O adevarata licoare a zeilor

George Mitea spunea...

Putin da' bun. Ca de la prea mult bine te ia cu greata...

Darius Pripon spunea...

Sa continuam in aceeasi nota. Bun Bun!!!