Ma predau: Prahova Valley, Pinot Noir 2008, Reserve


Cand spun ca ma predau, vreau sa spun ca sunt oarecum debusolat. Aveam impresia ca stiu cate ceva, iar ca papilele mele, chiar daca nu prea sesizeaza prin vinuri arome de genul fructe exotice stranii, salvie, pielarie, etc (ca mai vede omul si de astea pe la altii), reuseau totusi sa separe bunul de rau si agreabilul de dezagreabil, chestiune mai utila in viziunea mea.
Ei, noua sticla de Pinot Noir 2008 Reserve produsa de Cramele Halewood (caci este o sticla noua, nu seamana cu sticlele folosite de ei pana acum, ale caror continut m-a delectat in trecut), gasita "la oferta" sinucigasa mai peste tot: 1+1=15 lei sau asa ceva, basca stampilata cu medalie de argint la Bruxelles (ei, nu chiar la Bruxelles- orasul, ci la concursul mondial de vinuri "Bruxelles") , plus recomandari Decanter, etc, mi-a cauzat probleme de constiinta. De ce? Pentru ca vinul din ambele sticle este indigest, cu note sulfuroase, iz de leucoplast (vedeti ca stiu si eu de-astea!), si cu o aciditate dementa.
Un astfel de vin nu putea lua nici mentiune la concursul comunal de la Pocreaca, de unde apreciere internationala!
Nu stiu daca sunt singurul opozant sau mai confirma si altii impresia mea, dar din punctul meu de vedere- arunca o banuiala ori asupra probelor trimise/asupra seriozitatii jurizarii, ori asupra abilitatii mele de a discerne calitatea.
Oh well, maybe it's just me!

revin cu o poza mai pe seara: done!

16 comentarii:

andreiard spunea...

hm, joia trecută am deschis una din asta, încă după Tannat-ul și Refosk-ul despre care a zis Alin, și nu a fost chiar așa de rău :-) mi-a părut un vin băubil, nu foarte tipic, e drept un pic acid, dar totuși destul de corect, fără pretenții. să fi fost de la altceva?

Ciprian spunea...

1. Se stie deja faptul ca probele trimise la concursurile internationale difera de ceea ce gasim ulterior in sticlele de pe rafturile noastre.

2. Eu, unul , nu am incredere aproape deloc in rezultatele marilor concursuri - cu tot respectul pentru cei care fac parte din juriu. Dar sunt o gramada de aspecte care vin sa alimenteze aceste indoieli: mii de probe, timp limitat, degustari fulger si, mai ales, sistemul de notare extrem de subtire; mai exact, se face media notelor acordate unui vin de un nr de x degustatori; ceea ce inseamna ca nota finala nu reflecta o unanimitate - este posibil ca icsulescu sa acorde 70 de puncte unui vin, iar zetulescu sa acorde 90 de puncte aceluiasi vin (ambele note sunt luate in calcul). Concluziile le puteti trage voi...

3. Relax, George, papilele tale sunt in regula :). Ce gasim noi pe rafturi ar trebui sa ne ingrijoreze...

George Mitea spunea...

@andrei: ca este fara pretentii, asta e fara indoiala. Ca se poate bea si asta e fara indoiala. Dar totusi, urmasul marii medalii de aur(e drept ca limbajul inrobeste lumea: ai impresia ca-i numai una: de fapt sunt zeci in fiecare an- la acelasi concurs).
Acest vin l-am receptat "rau": a maltratat un cotlet de porc inecat in vin (la care numai eu stiu de cand ravneam:), a fost amar si prea acid. Pe scurt: dezagreabil. Sa nu uit: lot 9244. Poate am prins eu o serie nefericita...
@ciprian: 1. asa-i! Si grasa de Cotnari ia 200 de premii in fiecare an. N-ar avea loc pe eticheta sa le puna pe toate!
2. M-ai linistit:)

Mihnea Mironescu spunea...

Din cate ai descris tu, se pare ca sticlele au defect de natura microbiala, pe care nici tonele de sulf aruncate in vin n-au reusit sa-l stopeze. Daca era un vin mai acatarii, merita trimis inapoi la crama pentru analize. Dar asa... la chiuveta fara regrete! Pacat de mancare.

Cat despre concursuri, Ciprian nu are dreptate intru totul: ori de cate ori sunt neintelegeri intre mebrii juriului la notarea unei probe, se discuta notarea deschis in cadrul juriului, se poate cere repetarea degustarii probei cu pricina, iar extremele se elimina din calcul. De aceea, daca in mod constant un membru al juriului da note situate la extremele distributiei gaussiene, nu-l mai invita nimeni la niciun concurs. Specialistii pot confirma/infirma cele spuse de mine.

George Mitea spunea...

@Mihnea: Si eu cred ca erau cu defect, dar totusi doua sticle la fel! De obicei, iei plasa cu una, dar cu doua! Ceea ce inseamna ca intreg lotul este suspect, nu doar o sticla acolo...
Despre concursuri: si eu cred ca marile concursuri sunt un filtru necesar atat pentru importatorii de aiurea, cat si pentru consumatori. Totusi ma intreb din nou: de ce un vin primeste o distinctie oarecare, ca mai apoi pe raft sa devina genocid? Din cate stiu, "noul" pinot de Halewood(cu sticla noua) a intrat pe piata la sfarsitul lui septembrie. Probabil ca si vinul e altul, nu numai sticla.

Ciprian spunea...

Referitor la concursurile de vinuri, uitati parerea unui participant activ la asemenea competitii. Va rog sa cititi cu atentie primul comentariu la postul lui Jamie Goode:

http://www.wineanorak.com/blog/2009/09/are-wine-competitions-reliable-data.html#links

Dezbaterea este aprinsa peste tot; nu numai noi suntem patiti cu vinuri care afiseaza mandre nush ce medalii castigate, dar care s-au dovedit cel putin dezamagitoare...

Mihnea, ai dreptate in ceea ce priveste rezolvarea unor neintelegeri asupra unei anumite note...dar acest lucru nu se poate intampla chiar la fiecare proba cu probleme, deoarece timpul alocat nu permite acest lucru. Pentru vinurile comerciale, concursurile sunt un filtru bun, dar pentru vinurile fine nu mi se par a fi de vreun folos...Mi-am format aceasta parere si deoarece sunt printre cei patiti cu destule vinuri "medaliate" care s-au dovedit un mare fas...

George Mitea spunea...

Ciprian: Intradevar, interesant. O opinie de bun-simt, as zice.

Mihnea Mironescu spunea...

Este cunoscută participarea la concursuri, în special cele din România, cu probe "fabricate" special pentru concurs, să dea bine. Evident că pe raft ajunge produsul "curat", mediocru.

Ciprian, am citit şi eu despre problemele inerente concursurilor de vin. Am şi un studiu făcut de un cercetător din State despre participanţii la concursuri din California, cu o concluzie dezolantă: majoritatea evaluatorilor nu sunt consecvenţi cu propriile evaluări. Bummer!

George Mitea spunea...

@Mihnea: Apropos de grasa de cotnari, auto intitulata "regina vinurilor romanesti": nu-i cam aiurea sa ai o regina grasa? Nu puteau si noi sa gasim o regina mai sexy? :).
Revenind la subiect, ma uitam pe distintiile recent achizitionate de Cotnari. In aparenta se pare ca grasa obisnuita a luat nu stiu ce medalie in Canada, de exemplu. Vezi titluri de genul "doua medalii de aur pentru grasa de Cotnari in 2009". Dar daca te uiti pe site-ul concursului, observi ca de fapt, ei s-au prezentat cu sticle de colectie, editii limitate, etc, adica vinuri pe care nu le poti cumpara din supermarket. E o mica inselatorie si asta!

alibus spunea...

Confirm cele spuse de Andrei. Ba chiar vroiam sa ti-l recomand dupa ce l-am baut, la momentul cand vorbeai despre un alt Pinor, pentru ca mie mi s-a parut mai mult decat ok pentru banii aia. Nu stiu ce sa mai zic :(

p.s.: am lipsit doar o saptamana si vad ca ti-ai schimbat straiele...sa-ti fie de bine!

George Mitea spunea...

@Alin: mi-am luat rezerva faptului ca am avut ghinion. Dar o intrebare: sigur este vorba despre acelasi vin (editie)? Priveste sticla, te rog.

Multumesc de urare. Nu arata mai bine, dar arata mai cum doream eu:)

alibus spunea...

Eu asa imi amintesc ca arata si cea pe care am incercat-o noi (?!?).. in fine.

Apropo, daca cumva crezi ca te pot ajuta cu tema, arunca o intrebare. Nici eu nu sunt vreun expert ,dar cine stie?

George Mitea spunea...

Eh, o sa mai incerc candva o sticla. O sa am grija sa fie din alt lot. Poate asta sa aiba insemnatate.

Adrian Silviu Radoi spunea...

Am cumparat-o mirat de pretul mic (13 RON) si am deschis-o speriat de postul tau. Nu am rezistat si am pus imediat in pahar si am mirosit.Usor alcolizat. Rubiniu intens, poate prea intens dar placut.Dupa o ora si jumatate ma declar multumit de gustul echilibrat, arome de cirese amare, lung, fnial usor aspru. Lot 9432. Dupa alte 4 ore duritatea a disparut. Eu zic sa-i mai dai o sansa. Asta s-a intamplat in februarie 2010.

George Mitea spunea...

Sunt absolut convins ca nu toate sticlele pot prezenta aceleasi defecte, precum cele intalnite de mine. Este un producator serios, dar care cade incet-incet pe panta volumelor mari. Defectele erau bacteriene, deci nu pot fi puse in seama retailerului, zic eu. Sunt din crama. Am si spus ca probabil lotul respectiv era compromis. Dar asta este o alta poveste: lipsa de consistenta calitativa la acelasi produs...
Iar cu datul altei sanse, ce sa spun, am luat o amenda pentru ca am parcat intr-un loc nepermis. Parchez nepermis si acum, dar nu in locul ala:)

Adrian Silviu Radoi spunea...

Ai dreptate. Am sa fac si eu la fel...