Vinul anului in Metro (2019)

Da, Metro are "vinul anului". E exclusiv in acest lant de magazine si este "recomandat de experti"... In 2018 au fost trei bucati (alb, rosu si rose) din Navarra, Spania, anul acesta sunt din Toscana, produse de Castellani, un producător nici prea-prea, nici foarte-foarte.
Se numesc Borgobruno, sunt seci si costa fiecare 11,99, cel putin la data cand le-am achizitionat eu.
Etichetele in sine nu ne ofera mari informatii despre blend, insa s-a ingrijit Metro de aceasta.

Alb 2018 50% Traminer, 30% Trebbiano, 20% Viognier.
Rose 2018 90% Sangiovese, 10% Syrah
Rosu 2016 85% Sangiovese, 10% Merlot, 5% Syrah

N-o sa intru in mari detalii, insa desi toate sunt baubile, sunt atat de comune ca ar fi putut fi produse la Murfatlar, pe vapor venind din Australia sau oriunde. Toscana, Sangiovese? Right...
Albul ar trebui sa fie aromatic. Nu mi s-a parut. Are niste indicii citrice, destul de acid, corp light, se poate bea, insa e genul simplu, comun, fara mânere retorice care sa te impulsioneze sa remarci ceva la el, in afara calitatii de a fi ok-ish pentru suma ceruta.
Roseul e si el destul de generic, parca nitel mai agreabil. Adie niste fructe rosii si piersici, gustul e usor cretos, departe de a fi elegant sau...orice mai mult decat acceptabil.
Rosu. Cea mai mare dezamagire, daca putem vorbi de dezamagiri la acest pret. E doar un rosu generic, cu impresii de fructe rosii, dat cu fixativ ca sa aiba volum, insa sub infoiala care se vrea corp nu e nimic. Practic, dupa ce l-ai inghit, ai si uitat ca exista.

Asadar, sunt vinuri ok pentru pretul lor. Nu au defecte, nu ti se face rau dupa ce le bei etc.
Insa sa pretinzi ca "exprima locul din care provine" sau ca "Vinul Anului 2019 vine cu un mix unic a tot ceea ce are Toscana mai bun de oferit" e o jignire adusa frumoasei regiuni italiene, precum si atator (altor) vinuri minunate care ies de acolo.  E drept ca acelea nu costa 11,99.




0 comentarii: