Ciudatul caz al preturilor Vinexpert

Umblam creanga pe net si la un moment dat vad o reclama la Vinexpert. Eiii, Vinexpert! De acolo a fost prima mea comanda online la vinuri, back in '09. 
Dau un click si intamplarea ma duce la Guigal. Stiti, desigur, nume de baza, Valea Ronului, rpc excelent (in teorie). Gama de linie, rosu- 72 lei. Asta insemna 15 euro. 
Ma', da-o dracu', cand am cumparat de pe Vinatis (eiii, Vinatis, prima mea comanda de afara...)  juca pe la 8-9 euro si mai ieftin daca luai mai multe. 

Dam fuguta si...10,91 € a l'unité, 9,21 € par 2, 8,41 € par 6.  Bine, e o politica comerciala diferita, cu reducerile acestea in functie de numarul de sticle comandate. In plus, din ce imi amintesc, la Vinatis e 23 euro transportul pentru pachet de 18 sticle (poti comanda mai putine, dar tot 23 euro o sa platesti). Daca cumperi 18 sticle, adaosul ar veni cam de 1,3 euro/sticla. Daca din 18 sticle as comada 6 bucati de Guigal CdR, cu tot cu transport m-ar ajunge mai putin de 10 euro/sticla. Practic cu aceeasi bani, as lua 2 sticle de la Vinexpert sau 3 de la Vinatis, direct din Franta. Sau 4 vs 6. Sigur, de la Vinexpert as putea comanda doar o sticla sau doua. Transportul intern prin curier ar fi vreo 5-6 euro (presupun). Daca iau putine, adaosul datorat transportului e cam mare. Daca as lua 18 (ca din Franta) e posibil sa fie mai mic (10 euro?). 
Oricum, ca dai 5 euro in plus e una. Poate fi explicabil, costuri mai mari etc. Insa dimensiunea adaosului si, daca ma intrebati pe mine, un soi bizar de inadecvare la prezent cand in cateva secunde poti afla cat costa un anume produs oriunde in lumea asta, e data de vinurile scumpe. Raman la Guigal. Un Condrieu costa la vinexpert 630 de lei. La Vinatis este 65.92 euro. adica 314 lei! Diferenta, in acest caz, este un mezelic de 316 lei!!! Dublu. Practic as putea sa cumpar sticla din Franta, sa platesc transportul integral pentru 18 sticle si tot as iesi cu vreo 200 de lei mai ieftin decat la importatorul roman. Inexplicabil.

M-am uitat si la alti importatori mari: Vinimondo, Smartdrinks, Winepoint. Sigur, nu au Guigal, insa au Jaboulet sau Chapoutier sau alte nume cel putin la fel de respectabile. Toti au un adaos, desigur, insa nu e nici pe departe la fel de mare, in procente sau in valori absolute. Daca dorim vinuri de 10-15 euro, cu acel 1,3 euro per sticla via Franta s-ar putea in unele cazuri sa ajungem chiar mai ieftin cumparandu-le din Romania. 

Asa incat, nu pot sa nu ma intreb ce Dumnezeu se intampla cu Vinexpert? Chiar vinde vinurile la aceste preturi exorbitante?

PS: Eu ma refer la preturile referitoare la Guigal. E posibil ca alte nume din oferta Vinexpert sa nu "beneficieze" de aceeasi politica bizara, cu alte cuvinte sa aiba preturi corecte.

0 comentarii: