Frâncușă 2014 din gama Selectii (Cotnari SA)

Acesta este un caz unic. Sunt de acord cu fraza finala de pe contraeticheta vinului: "Iubitorii unui vin sec, fructuos si reconfortant prefera Francusa inaintea celorlalte vinuri din podgorie". Lasand gluma la o parte, ma indoiesc ca cea incercata de mine, achizitionata din Carrefour contra a 13 lei, este chiar acea Francusa pe care unii confrati au incercat-o la Cotnari, stiut fiind obiceiul nu tocmai cuser al renumitului producator moldav de produce si cantitati mici, de o calitate mai buna decat "titularul" etichetei cu cocarda tricolora.
Am avut ocazia sa constat pe viu acest fapt, la Premiile de excelenta Vinul.ro 2013, cand mi-a trecut prin paharul de degustare un Blanc de Cotnari 2009 care era altceva decat vinul din sticla de retail. Sigur, poate o fi fost un lot care a evoluat in mod maret, cine stie. 

Cat despre Frâncușă (probabil stiti) e un soi considerat autohton, chiar daca etimologic ar fi unele dubii. Este diferit de sinonimele din tarile din jur (exista si in Serbia o Francusa, dar nu sunt inrudite genetic), testele ADN relevand ca se trage din Gouais Blanc, un stramos al multor varietati europene actuale, dupa cum aflam de la Jancis Robinson, in lucrarea Wine Grapes.

Frâncușa 2014 din gama "Selectii" este un alb sec onorabil, curat, cu nas frumos, "sensibil", din clasa floral-vegetal, cu discrete fructe albe si un gust in care aciditatea stapaneste, intr-o oarecare monotonie, sub forma unei suc de lamaie (mere verzi sau carcei de vita, pentru cine prefera o mai mare diversitate descriptiva, precum si eufemismele). Dar...pe ansamblu, avem un vin onest, acid, crocant, cu buna baubilitate, desi nu e nimic complex sau elevat aici. 
Eu unul, la 13 lei, ma declar foarte multumit. 12,5% alc, 80 pct.