Arbois 2008 Domaine Rolet nu-i pentru oricine

Daca cumperi vinul acesta, fara sa stii nimic despre Jura si vin jaune, sunt toate sansele sa crezi ca ti-ai luat teapa. Pentru ca e oxidat. Dar nu asa, oricum! Ci temeinic, cu simt de raspundere. Are contact cu aerul ani de zile. Si ca sa fie cazierul complet, sa stiti ca nu e un accident. Oamenii aia din Jura chiar asta au vrut, saracii. In apararea lor, trebuie mentionat ca au avut la dispozitie sute de ani ca sa perfecteze metoda. 

Asadar...avem un vin partial produs dupa metoda oxidativa, Savagnin-ul stand in butoaiele umplute pe trei sferturi, pe cand Chardonnay-ul n-a vazut aerul din baricul sau si nici stratul de drojdie pe deasupra. Vorbim de 4 ani in butoaie si inca 2, 3, 4 in sticla. Ca veni vorba, pentru vin jaune minimul legal e de 6 ani si 3 luni in baric. 
Majoritatea cramelor din Jura au acest tip de blend. E un soi de vin jaune B. Unde B incepe de pe la 12-15 euro, deci e B de campionat puternic, nu de Avantul Crevedia si Metalobradul Putna. 
Color auriu, nas clar si fara dubii, de alune de padure, nuci, vanilie si piure de castane. E pentru aventurieri. Dar marea deosebire fata de un vin oxidat de supermarket, uitat 4 ani pe raft cu ochii in luminator, survine in gust. Te-ai astepta, dupa miresmele premergatoare, sa-ti stea in gat, sa zici "mama, ce tare e! coniac, nu alta!" Dar nu, si aici intervin aia 500 ani de experienta. Mixul aromatic se intalneste cu o aciditate taioasa (e sec, v-am zis?) si o plinatate gustativa. Se duce repede pe gat! In final cercul se inchide cu aceleasi arome oxidative, intr-un postgust etern. 
Vinul are 13,5% alcool, care nu e foarte evident. 
Cand il bei, ti se face pofta de branza si nu mare ne este mirarea cand aflam ca branza Comte (un "cascaval" semi-tare, specific zonei) este asocierea traditionala. Si ceva miez de nuca.
In final, as zice ca Savagnin-ul pur de la Domaine Badoz mi-a placut un pic mai mult. Oricum vinul de fata e foarte respectabil, pe care-l plasez in axiologia personala la 85 pct. A facut aprox 15 euro, la un caviste din Paris.