Piesporter Goldtröpfchen Spätlese 2006 Josef Reuscher Erben (Germania)

 Piesporter Goldtröpfchen.  foto: riesling.de
Apelatia geografica Piesporter, cu plaiul viticol Goldtröpfchen (click aici pentru vedere din satelit) se gaseste intr-o zona foarte pitoreasca. Sa citim o scurta descriere, datorata lui Florin Jeberian, cel care a intermediat achizitionarea acestui vin:
"Un alt plai celebru de pe Mosel situat langa oraselul Piesport a primit numele de ”picaturi de aur” (Goldtröpfchen). Suna ceva mai dragut decat farmacia (Apotheke) din Trittenheim, doctorul din Bernkastel sau fecioara (Juffer) din Brauneberg, o parte din plaiurile de top de pe vale.
Ca si atractie turistica, exceptand tentatiile bahice, forma de amfiteatru natural ii sporeste frumusetea acestui loc, situat intr-una din buclele raului; viile sunt asezate in trepte, cu radacinile adanc infipte in solul bogat in cuart si ardezie albastra, ce dau nastere la vinuri minerale si cu o bogata paleta aromatica.
Istoric, zona e mentionata dpdv viticol, din perioada romana; evenimentul cel mai important s-a petrecut pe la 1760, cand un episcop local cu ceva autoritate a reusit sa impuna cateva legi legate de vie si productia de vin. In locul soiurilor de slaba calitate, care au dat vin mult si prost, s-a plantat numai riesling, care s-a dovedit un soi de ”aur” pentru economia zonei."
 Piesporter Goldtröpfchen.  foto: riesling.de
Preluand microfonul sa zic ca dintre vinurile zonei luate in vizor de presa internationala s-ar remarca, prin frecventa evaluarilor, cele produse de Hain si Reinhold Haart. 
Rieslingul de azi vine de la crama lui Josef Reuscher Erben, o crama mica, avand in vedere ca exploateaza doar 5 hectare, dintre care 3,8 plantate cu riesling. Restul e pinot blanc, rivaner si kerner. Vinul provine de pe o parcela cu steillage, adica in panta abrupta, ceea ce e de bine pentru riesling, are 58,6 grame zahar, 7,4 aciditate si 9% alcool si este un spatlese (stiti teoria- un soi de "cules tarziu"), in acest caz recoltarea avand loc pe 21.10.2006. Eticheta e placuta, colorata si are specificul heraldic traditional al vinului nemtesc. 

Anul 2006 a fost ciudat, in special in preajma recoltarii, cand o furtuna a ravasit sudul Germaniei, conducand spre o recolta slaba cantitativ. Viticultorii au fost obligati sa-si altereze si metoda de cules, trebuind- sub amenintarea furtunilor si ploilor frecvente- sa culeaga intr-un ritm mai alert decat normal. Cu toate acestea vinurile s-au dovedit, in functie de zona si producator- unele dintre cele mai reusite ale decadei 2000, aducand insa si una din marile disproportii calitative in ce priveste vinul german. Astfel, desi catalogata ca o recolta inconstanta in calitate, vintage chart-ul Wine Advocate propune un rating exceptional, de 95 pct, pentru Mosel-Saar-Ruwer (zona unde se plaseaza Piesporter), in vreme ce pentru Rhine vorbim de o recolta nu prea generoasa, de doar 86. Ca sa anticipez putin, judecand dupa rezultatul lichid, as zice ca familia Reuscher a manageriat cat se poate de corect situatia.

Licoarea in sine vine intr-o roba aurie, stralucitoare, cu un "nas" ademenitor de miere de tei, flori albe din care nu lipsesc crinii, arome fructate amintind de gutui, limeta si mandarine, trecand firesc spre un gust plin, robust, inchegat si la temperaturi mai mari decat indicatia normala de 11-12 grade. Aciditatea mare "taie" orice apasare din partea restului de zahar, facand vinul baubil si de unul singur, nu doar ca alaturare la desert. Impresia mieroasa si citrica asigura si o remanenta remarcabila.  Dupa cum se observa din poza avem si un depozit de cristale in sticla, chestiune in general indicand lucruri bune. Neavand un impact asupra gustului recomand doar separarea dintr-un pahar in altul, la sfarsit, cand va fi cazul. Nu e nevoie de o decantare propriu zisa. 
In concluzie: un vin foarte bun (87 pct), cu speranta de viata generoasa si livrat la un pret atractiv (6 euro).  


0 comentarii: