Just when I thought I was out...they pull me back in: Feteasca Neagra La Putere 2009 Cramele Recas

Ca urmare a celor spuse de mine acum o saptamana, Cramele Recas prin intermediul d-lui Philip Cox, au dorit sa-mi dovedeasca ca problemele sesizate de mine la Feteasca Neagra "La Putere" si "Cocosul" apar dincolo de poarta cramei. Sticlele au sosit blindate in camasa protectoare si impreuna cu un buletin de analiza organoleptica (pe lot) care certifica calitatea continutului.

Culoare tipica pentru feteasca- rosu granat. Inca de la primul nas se fac simtite scortisoara, piperul si cuisoarele (ganditi-va la vinul fiert si o sa va faceti o idee), dar si lemn. In miezul gustului pe langa condiment, gasim pruna zemoasa si cafea. Evolutia este placuta cu tanin fermi dar educati. Alcoolul este foarte bine integrat. Finalul este durabil, de visina si piper, cu singurul repros al unei usoare amareli (usoara am zis, nu va speriati), putin nelalocul ei in acesta imagine de fructe dulci si zemoase. Un vin care da senzatia de lejeritate si tinerete, dar care trebuie tratat cu seriozitate la cei 14% alc.

In concluzie, aceasta varianta de Feteasca Neagra “La putere” 2009 este un vin proaspat, zemos si impetuos, cu aroma puternica de condiment. Are arome directe si puternice, este “bombastic” si modern, desi respecta tipicitatea de soi, este usor de baut, desi e un sec destul de serios (2,5g/l) si tare.

Cumva, in loc sa ma imbie la vreo pastrama de berbecut sau ghiudemuri si alte preparate, vinul acesta mi-a facut o pofta nebuna de galustele cu prune pe care le face mama, dar mai am de asteptat pana la toamna. Pana atunci, le voi savura indirect prin acest vin.

Pentru ca interpretez acest vin ca o feteasca tipica, lucru destul de rar, cum stiti: 84 pct

25 comentarii:

Ciprian spunea...

Ehh, macar s-a lamurit problema anterioara :)

George Mitea spunea...

Sticla asta era absolut ok. Cred ca avea mai putin de o luna de la imbuteliere(sau asa ceva). "Mustea" de fruct, ca sa zic asa. E genul de vin "bombat", sigur nu chiar ca australienele low-cost, dar in gen "modern", oricum. Dar e un vin ok, sau unul bun pentru o feteasca neagra.

Ciprian spunea...

mda, oricum e mult prea tanar, deci inca e in stadiul "primar" de arome

George Mitea spunea...

daca as putea s-o iau direct de la crama peste 6 luni sau un an, dar din crama, nu dintr-un depozit neclimatizat unde vor indura 40 de grade in august, o s-o mai incerc. Dar decat s-o iau dintr-un magazin si mai scump si cu aroma de branza, o prefer asa "mustoasa". Sunt convins ca se va maturiza in sticla, fructul se va tempera si vor apare note secundare acum ascunse, dar e bine si asa.

Ciprian spunea...

George, stai ca mi-am amintit ceva: feteasca incercata de noi era din 2008, nu 2009, deci imi pastrez anumite rezerve :D In plus, daca nu ma insel, in cea din 2008 au fost folositi struguri si din alta recolta, ceea ce se intampla de obicei atunci cand calitatea fructului nu e grozava...stiu, sunt carcotas :)

George Mitea spunea...

Asa e, era din 2008. Totusi, tind sa cred in continuare ca nu putea fi scoasa pe piata de crama in halul ala. S-au chinuit si altii sa se ajunga la acel vin tarat si inexpresiv. Iar la partea cu stuguri din mai multe recolte, e greu de zis. Cramele Recas au o metoda de a scoate pe piata mai multe variante ale aceluiasi vin. Te cam "confuzeaza". Trebuie citita eticheta cu mare atentie, daca cauti o anume versiune. Nu cred ca anul a influentat intr-atat calitatea. O fi fost prost, dar ce am baut noi atunci era prost din alte motive.

Ciprian spunea...

apropos, am primit lista completa de preturi de la Le Manoir, te intereseaza? :D

George Mitea spunea...

Da, desi cred ca o voi citi ca pe un roman plicticos.:)

Mihnea Mironescu spunea...

varianta 2008 era destul de fructuoasa din cate imi amintesc. Nu stiam c-a iesit si 2009!

George Mitea spunea...

Ei, probabil sunt cam la fel, nu cred ca si-au schimbat stilul peste noapte.
O sa vedem:)

Costin Patrascu spunea...

Domnule Mitea,
incerc sa injgheb o mica colectie de vinuri pentru pastrat multa vreme. Nu ma pricep foarte tare la vinuri, de aceea incerc sa ma informez, sa ascult parerea unuia si altuia, sa citesc ce gasesc (Ghidul Gustului a lui Zidurean, bloguri, site-uri) etc. Si, binenteles, sa gust cat mai multe vinuri, desi impresiile mele se limiteaza deocamdata la "imi place"/"nu imi place". As avea doua intrebari pentru dvs, daca ati avea bunavointa sa imi raspundeti: 1. daca ar fi sa puneti la pastrat pentru 10-15 ani un numar de sticle, sa zicem 50, ce-ati cumpara? 2. de unde le-ati cumpara pentru a fi cat mai sigur ca nu le luati "coapte" sau alterate cumva de conditiile de depozitare? Multumesc.

George Mitea spunea...

D-le Patrascu:
1. cu tot optimismul nu cred ca se strang 50 de vinuri romanesti care sa se imbogateasca prin invechire. Totusi sunt cateva. Va rog sa aruncati o privire aici, este o intrebare adresata de Cezar Ioan, foarte asemanatoare cu problema dvs., si care a primit raspunsuri pertinente.
2. Pe langa Ghidul d-lui Zidurean, ar mai Ghidul Vinul.ro si cel semnat de Catalin Paduraru si DS Boerescu. Ultimele doua sunt lucrari care abordeaza mai critic si punctual vinurile si mai putin cu considerente de tipul "cel mai bun aligote este cel de Sarica-Niculitel".
3. Un sfat bun ar fi sa contactati direct producatorii, mai ales daca vorbim de produse scumpe (sunt cativa producatori care au si magazine online). Daca locuiti in Bucuresti aud ca sunt destule magazine, poate ne ajuta prietenii bucuresteni cu cateva adrese. Daca locuiti in provincie, poate ca magazine online sunt o solutie pentru dvs, caz in care exista o multitudine de oferte.
Sper ca v-am fost cat de cat de ajutor.

Costin Patrascu spunea...

Multumesc pentru sfaturi, domnule Mitea. Nu ma gandeam neaparat la 50 de vinuri diferite, ci la 5-10 de-un fel, 5 de alt fel samd. Am sa tin cont de lista de vinuri catre care m-ati trimis. Pe de alta parte, cineva spunea ca, pentru pus la pastrat, sunt de preferat vinurile tinere (nu invechite de altii, ca nu stii in ce conditii le-au pastrat), ieftine (daca se invechesc frumos, foarte bine, daca nu, nu iti va parea rau dupa banii dati pe ele), seci daca sunt rosii si dulci daca sunt albe. Marturisesc ca acestea au fost criteriile dupa care am achizitionat mare parte din vinurile pana in prezent, desi acum imi dau seama ca majoritatea sunt de nivel mediu (gen colectia "clasic" de la Halewood) sau chiar sub-mediu (gen Speed Husi). Dar, dat fiind ca n-au costat prea mult, eu le voi pune totusi la invechit si, cine stie, poate in timp vor evolua frumos. Cat despre ghidul vinurilor scris de DS Boerescu si Catalin Paduraru, am editia 2009 si trebuie sa recunosc ca am considerat lucrarea ca fiind suspecta intrucat toate vinurile prezentate erau laudate in mod egal si multe vinuri care ma interesau nu erau prezentate, de unde utilitatea scazuta si dubiile privind criteriile dupa care au fost selectate vinurile cuprinse in carte.

Ciprian spunea...

D-le Patrascu,

Imi permit sa intru si eu putin in discutie :)

In ceea ce priveste criteriile dupa care se alege un vin pt invechire, as putea aduce un mic amendament: de obicei, vinurile ieftine, chiar daca au unele calitati cand sunt tinere (asta cand dam peste vreo minune), nu au capacitatea de a castiga complexitate prin invechire. Trebuie sa stiti ca peste 90% dintre vinurile de astazi sunt produse pentru consumul imediat sau maxim 1-2 ani de la imbuteliere. De fapt, un numar infim de vinuri sunt facute cu potential de invechire la modul "clasic". Daca doriti sa le tineti 10-15 ani, asa cum ati mentionat mai sus, atunci procentul scade si mai mult.

Nu vreau sa va dezamagesc in vreun fel, dar cu vinurile ieftine nu prea castigati nimic daca le tineti la invechit timp indelungat, ba din contra. Asa este, poate nu o sa va para rau dupa banii dati, dar de ce sa nu aveti posibilitatea sa urmariti evolutia unei sticle cu un vin care merita efortul?

Merita incercate si vinuri deja mature, doar daca stiti cu siguranta istoria si provenienta unor astfel de sticle. Nu de alta, dar un vin vechi este o cu totul alta experienta decat un vin tanar; sunt foarte multi care nu sunt atrasi de aromele unui vin vechi :)

Cat priveste acel ghid de care pomeneati, ma abtin de la comentarii; inca nu avem o "unealta" de acest gen care sa ofere o perspectiva cu adevarat critica asupra vinurilor de pe la noi...

Cu respect,
Ciprian

George Mitea spunea...

Ciprian- multumesc de ajutor.
D-le Patrascu, impartasesc parerea lui Ciprian, si in plus trebuie sa va spun ca am efectuat un experiment ca al dvs. Poate nu mi-as fi dat seama ca asemenea lucruri sunt sortite esecului, daca nu as fi desfacut un numar de sticle din colectie la vreun an de la "arhivare". Rezultatul a fost dezamagitor- chiar pastrate in conditii ok- unele au involuat pana la decadere.
Parerea mea (care nu trebuie sa fie neaparat un sfat) este ca decat sa pastrezi 10 sticle de 10 lei, mai bine pastrezi una de 100.
Toate bune.

Szövérdfi-Szép spunea...

Imi permit si eu atunci sa intru in discutie cu o intrebare simpla. Unde va propuneti sa va pastrati vinurile acelea?
Daca nu a aveti o pivnita cu o temperatura constanta de 13-15 grade va propun sa achizitionati prima dat un frigider/racitor de vinuri.
Succes!

Florin spunea...

Am cateva sticle bine pastrate de la : http://www.scvblaj.ro/ si de la http://www.pietroasaveche.ro/.
Pot spune ca sunt vinuri de colectie, facute de profesionisti.
In general e de urmarit aciditatea, restul de zahar, % volumul de alcool, tratamentele la care a fost supus (in masura posibilitatilor de informare), fiecare contribuind la prelungirea "vietii" vinului.
Sunt sigur ca si la alte statiuni sau la diversi producatori se pot gasi vinuri apte pentru invechire.
Desii producatorii mici si mijlocii ar fi de preferat, exista si exceptii, de genul gamei "comoara pivnitei" de la controversatul vincon.
Pana la urma totul tine de gustul personal, de disponibilitatea de a experimenta si mai ales de rabdare.

Costin Patrascu spunea...

@George Mitea, @ Ciprian: Multumesc, probabil aveti dreptate. Pai, asta inseamna ca trebuie sa ma apuc sa beau cele 200 de sticle de cumparate pana acum!!! O sa pastrez dintre ele doar Cab Sauv de Samburesti 2007, Cab Sauv de la Dom Coroanei Segarcea 2007, Cab Sauv La Cetate 2007, Rapsodul domnului Rotemberg si... cam atat, restul intra la consum! Am gasit azi in Carrefour-ul din Focsani Prince Matei 2006 la 104 ron, iar in magazinul de vinuri din aceleasi mall Cab Sauv Hyperion 2006 (99 ron) si Feteasca Neagra Hyperion 2008 (149 ron). Trebuie sa recunosc ca ezit inca sa dau un milion pe o sticla de vin, poate si pentru ca, neputand inca aprecia subtilitatile unui vin bun, mi-e teama ca imi va parea la fel de bun ca un vin mult mai ieftin (imi vine in minte o feteasca neagra bag-in-box de la crama oprisor, foarte buna pentru gustul meu).

@Szövérdfi-Szép: nu m-am mutat inca in casa cu beciul respectiv, asadar nu stiu care este temperatura beciului. O sa ma gandesc la un frigider, multumesc pentru sugestie.

Szövérdfi-Szép spunea...

Domnule Costin, vă rog să nu mă înţelegeţi greşit, nu vreau să vă jignesc, dar dacă nu deosebiţi un vin de 3 euro de unul de 30 chiar că este păcat să aruncaţi banii afară pe geam.

Eu aş zice ca pentru început să vă investiţi banii în degustări şi în literatură de specialitate. Să experimentaţi, să vedeţi ce vă place, ce nu vă place. Vă vorbesc din experienţă, şi eu sunt în acest stadiu de învăţare, descoperire. Momentan sunt în faza în care aş da 100 de lei pe un vin, dar 300 încă nu. Pentru că nu ştiu să le deosebesc, nu văd diferenţa care să merite atâţia bani. Şi atunci chiar nu are sens...sunt doar bani aruncaţi pe geam.

Îmi cer scuze dacă mă bag în treburile dvs. nu am intenţia de a vă da lecţii sau a face pe deşteptul...

Costin Patrascu spunea...

@Szövérdfi-Szép: e ok, nu mi-e rusine sa recunosc ca sunt la inceput si ca nu pot sesiza unele diferente. Ascult intotdeauna cu interes parerile si sfaturile altora si nu am sentimentul ca sunt luat de fraier pentru asta. Ca fapt divers, in seara asta am desfacut o sticla de Feteasca Neagra vinificata in demisec din 2007 de la Speed Husi, cumparata la 7 lei. Sincer, mi s-a parut la fel de buna ca o FN de la Oprisor. Fie a fost vinul bun, fie nu am remarcat eu diferenta. O FN de la Halewood inca nu am degustat, ca sa fac o comparatie... Si inca un fapt divers, fara nici o legatura cu cele discutate pana acum: are cineva idee cum e posibil ca un CS La putere de la Recas sa coste la Carrefour-ul din Focsani 52 RON, iar la Carrefour-ul din Buzau 9,99 RON? Care e de fapt pretul corect?

Ciprian spunea...

@Costin

Sigur este vorba de aceeasi gama? Diferenta mi se pare uriasa. In mod normal, pretul unui La Putere este cel di Carrefour Focsani

Costin Patrascu spunea...

Pai, exista o singura gama "La Putere"... Probabil e vorba de vreo promotie sau vreo greseala de pret. Daca pretul corect e cel din Focsani, inseamna ca tre' sa mai iau cateva sticle din Buzau ... :)

Szövérdfi-Szép spunea...

La Recas, in magazinul de prezentare erau in jur de 34 de lei sau ceva de genul...treizeci si ceva.
Asa ca 9,99 mi se pare dubios...

Costin Patrascu spunea...

Dubios sau nu, atat au costat si ultimile trei sticle de CS La Putere pe care le-am mai gasit in seara asta... Da, am intrebat, nu mai aveau nici in depozit.

Szövérdfi-Szép spunea...

E bine atunci :)
Sper ca ati facut o afacere buna. Eu nu am gustat CS-ul asta. Poate ne povestiti cum e:)