Feteasca Neagra "Cocosul" 2009 Cramele Recas

De la deschidere mi-am dat seama ca nu seamana cu sticla destupata, degustata si aruncata cu putina vreme in urma. Simultan, mi-am dat seama si ca nu seamana cu Feteasca La Putere. Nasul bombastic, cu arome puternice de condiment, nu era de gasit. Mai rezervat, mai inchis. Miroase a...vin! Exact, radeti-radeti. Bine spunea Mihnea Mironescu, ca-i aminteste de un Beaujolais Villages, desi cred ca in geografia zonei ar trebui sa coboram un pic, spre Cotes du Rhone, in parte datorita notelor minerale, iar pe de alta deoarece aici corpolenta traditionala a vinurilor este medie, ca la feteasca de fata.
In gust ceea ce se simte cel mai puternic este visina. Am "tras" de mine sa simt si pruna, desi nu stiu cat de multa este in vin, si cat de multa in imaginatia mea bogata:). Apoi, diverse fructe de padure (amestecate ca in pungile congelate), si un complex indefinit de cerneala, pamant, gudron, piele, foaie de tutun, adica lucruri pe care eu, in naivitatea mea necultivata, pun pe seama solului si mai putin a strugurelui. Seamana cu mirosul gentii mele de scolar cam din clasa a...6-a, ba nu! a 8-a, ca sa aiba loc si un muc de tigara in melanj.
In fine, tocmai cand ma gandeam ca ma aflu in fata unei fetesti atipice, in final pe langa taninul- cal de povara pentru aroma de visina- a aparut si o persistenta nota piperata. Asa!
Acesta este un soi de vin, asemanator unora frantuzesti, despre care nu poti afirma cu tarie ca sunt bune sau rele. E pur si simplu...vin, bun de pus pe masa, un purtator de terroir, as zice.
78-79 de puncte? Mai mult va intreb pe dvs. Mi s-a parut greu de apreciat. In fine, o s-o mai amusinez si azi, poate-poate:)


11 comentarii:

Marcel Simota spunea...

N-am apucat ieri sa-mi spun parerea in legatura cu problemele legate de calitatea continutului din sticlele ce poarta numele Feteasca Neagra Cramele Recas. De aceea intervin acum.

S-a concluzionat aproape ca, problemele pe care le-a avut acea feteasca neagra sunt datorate unei depozitari neadecvate. Pentru ca tin mult sa-mi fac bine treaba, pentru ca-mi pasa de ceea ce simt si cred cei ce cumpara vinuri de la firma mea, imi permit sa fac unele precizari:

-vinul numit Feteasca Neagra La Putere a fost achizitionat de la Cramele Recas in data de 26 03 2010. Precizez ca n-am avut acest vin listat din recolte anterioare, nici nu am stiut sa fi existat sticle pe care sa fie trecut anul 2008.

-Vinurile de la Cramele Recas ajung la noi printr-un transportator logistic care are in stoc aceste vinuri in depozitul propriu din Bucuresti.

-Livrarea catre domnul Mitea s-a facut in 09 06 2010 prin curier rapid. Pana la data livrarii am mai luat acest vin de la Recas de doua ori, in 15 04 si in 20 05. Nu pot preciza din care livrare provine vinul expediat. Daca ar mai exista sticla poate ca as putea gasi una din acelasi lot.

-In intervalul dintre achizitie si livrare, temperaturile monitorizate de noi in depozitul cu vinuri au variat in intervalul 15-18 grade Celsius, lumina este foarte scazuta, vinurile sunt in pozitie orizontala in cutii inchise de carton.

Il invit pe domnul Cox, daca citeste aceste randuri, sa verifice totusi loturile care au plecat catre Pancom Piatra Neamt in datele mentionate si , in plus, sa ne trimita si noua vinurile de acum incolo direct din crama si cu masina care are temperatura monitorizata.

George Mitea spunea...

D-le Simota, cum am subliniat, nu "in culpa" dvs pun problema. Am achizitionat cateva sticle de la dvs, in diverse "transe" si in afara de acestea n-am avut alte probleme. Chestiunea e totusi ciudata, vorbim de vinuri noi, si doar de cateva zile cu temperaturi de +30. Asa incat e cu atat mai greu de inteles pentru mine cum anume s-au deteriorat. Imi reprosez si mie ca le-am comandat exact intr-una din zilele calduroase, masina curierului nu avea climatizare in spate, dar din nou- totusi coletul era bine izolat de la dvs. In alta ordine de idei, am auzit si eu povesti horror despre un depozit Recas din Bucuresti. Dar asta nu rezolva problema celei de a treia sticle deteriorate care nu are legatura, din cate stiu, cu Cramele Recas. Eu n-as vrea sa invinovatesc pe cineva, cu atat mai mult cu cat gasesc "misterul" greu de dezlegat, dar intelegeti-ma ca nu e placut sa descoperi asemenea vinuri.

Ciprian spunea...

Exact asta vroiam sa spun si eu; ma gandeam fix la acea poveste horror cu depozitul Recas

George Mitea spunea...

Stii, e posibil ca si acest al doilea rand de sticle primit direct de la Cramele Recas sa fi venit tot din depozitul cu pricina:) Imi pare rau ca am aruncat hartiile de expeditie, dar parca imi amintesc ca veneau de la Recas si nu din Bucuresti. Oricum, se contureaza o poveste gen acarul Paun, sau una in care nimeni nu-i vinovat, dar lichidul din pahar, cum iti amintesti, avea probleme. Cel putin Cocosul avea un defect greu de inteles de mine (in lipsa unor cunostinte temeinice): parca era must taiat si alcoolizat.

Ciprian spunea...

Hmmm, intr-adevar, asta-i o investigatie demna de bravul Poirot :) Sincer, defectul de care spui nu prea seamana a ceva datorat expunerii excesive la temp ridicate - in cazul asta, de obicei, ai parte de un gust de copt si aplatizat. Chiar nu stiu ce sa ma cred, singura chestie clara ramane rezultatul final

George Mitea spunea...

Tocmai. Am gustat destule vinuri "coapte", ca sa-mi dau seama ca in acest caz, nu despre asta a fost vorba. In fine, e un incident nefericit, dar nici eu, nici Recas, nici Vindor, si nici Nemo Curier(parca ei erau) n-o sa moara, sau n-o sa dea faliment din cauza asta.

philip cox spunea...

Asi vrea sa multumesc pe dl simota pentru comentarile. Sunt sigur ca a facut o treaba buna si probabil probleme au aparut alt-undeva.
Tot raman cu opinia mea ca vinul sa ajuns foarte cald la o moment dat- in lantul lunga de livrare spre zona de est. Sa stiti ca trebuie numai o zi sau doua la temperuatura foarte cald sa produc probleme de gen descris de dl Mitea.
Eu am avut exact acelasi problem in invers- , degustand vinurile din sud si est de Romania- care ajunga in Timisoara intre o stare jalnic- si complet alterat in fata de variante din acelasi vin degustat in Bucuresti sau Constanta.

Mihnea Mironescu spunea...

Referitor la depozitul horror de care se vorbeste, imi permit sa-l citez pe Ciprian Rosca de la Cramele Recas, care mi-a scris in luna martie 2010 ca acum folosesc un cu totul alt depozit zonal:

"Depozitul zonal este de un an intr-un centru logistic, unul din cei mai buni operatori din Europa de astfel de operatiuni, http://www.klgeurope.com/ro/index.html, iar pentru produsele premium folosesc pivnita sediului din Bucuresti."

Cred ca defectele de care vorbeste George nu sunt afectate de depozitul din Bucuresti, ci probabil de transportul catre vanzator si/sau clientul final.

George Mitea spunea...

Mihnea, asta-i o veste buna. E bine ca producatorii investesc (sau platesc) spatii de depozitare conforme cu produsul vandut. Daca ar investi si trasportatorii in climatizare, ar fi si mai bine. Ma intreb cum se transporta vinurile in occident. Tot ca la noi, de ca si cum ar fi detergenti, sau au masini speciale. Sau tot cu masini normale dar citesc prognoza meteo inainte?
Am si eu partea mea de vina, cum am spus, puteam fi mai prudent in legatura cu ziua in care le-am comandat.

Ciprian spunea...

George, nu e neaparata nevoie de masini climatizate in occident. Din cate stiu eu, cea mai uzitata metoda este ambalarea sticlelor de catre comerciant in tot felul de recipiente din materiale gen polistiren special, etc, care sa reziste la schimbarile de temperatura

George Mitea spunea...

Da, asa-i, daca sunt bine impachetate, rezista. Daca stau in navele de bere in camion deschis, asta e. Sa stii ca totusi, comerciantii romani fac treaba asta. Majoritatea iti trimit sticlele fie in folie de plastic cu "pernute", fie bine cocolosite in carton, pachetul in sine izolat cu strat de banda izolatoare, etc. Ma indoiesc ca la transportul en-gros, de la depozite la comerciant se intampla acelasi lucru. Ar fi si dificil, ar creste pretul. O mie de motive. Mai bine ma apucam de colectionat timbre :)