Principalii producatori de vin romanesc: 2010 vs 2022


In 
2010 piata vinului din Romania era dominata de patru producatori: Murfatlar, Cotnari, Jidvei si Vincon. Mai jos este top 5 din acel an, dupa cifra de afaceri neta in milioane euro:

1.      Murfatlar România SA - 28,3 

2.      Cotnari SA- 20 

3.      Jidvei SRL- 18,2 

4.      Vincon SA- 16,8 

5.      Angelli SA- 12,5 

De remarcat si Cramele Recas care se se clasau pe locul 7 cu o cifra de afaceri de 11,6 mil euro, urcand incet dar sigur.

Valoarea estimata a pietei: 350 mil euro

Sursa: aici.

Dupa situatiile financiare din 2022, primii 5 producatori de vin dupa cifra de afaceri neta in milioane euro ar fi: 

1.      Cramele Recas SA- 40 

2.      Jidvei SRL- 37 

3.      Crama Ceptura SRL- 35.4

4.      Zarea SA- 33.5

5.      Cotnari SA- 26.5

Valoarea estimata a pietei: 450 mil euro

Sursa: aici. 

 

Sa tragem niste concluzii:

Murfatlar s-a auto-exclus, datorita problemelor legale din 2014 incoace. Cota sa de piata a fost absorbita de ceilalti.

Jidvei si-a dublat cifra de afaceri in acesti 12 ani.

Insa marele castigator al acestor ani este evident Cramele Recas care a devenit lider de piata. 

Zarea SA o duce si ea foarte bine.

Cotnari SA pare sa nu fi tinut pasul cu primii doi competitori, insa cred ca aceste topuri si cifre nu ne arata intreaga poveste. De exemplu, societatea Casa de Vinuri Cotnari are si ea 6-7 milioane de euro cifra de afaceri si desi nu cunosc toata structura actionaritului, e de presupus ca sunt parte din acelasi grup.

Vincon si Angelli exista desigur, o duc binisor, dar au mai pierdut din aplomb. 

Marele "mister" e cum poate o societate cu doar 180 hectare de vita de vie sa fie in top 3 producatori de vin romani. Misterul nu e asa de mare deoarece mare parte din cifra respectabila din dreptul Cramei Ceptura nu este productie de vin in sine, ci import si distributie. Ma indoiesc ca nu stiati, insa ei actioneaza ca importatori ai celor de la Purcari, care le sunt si actionari. 

Totusi, vedeti, topul e inselator, pentru ca nu sesizeaza diferenta intre a fi producator de vin si importator de vin, cel putin in cazul Ceptura. De fapt, aceste cifre ne arata cat de mari sunt Purcari in Romania, intrucat partea romaneasca de productie nu e ceva de mare anvergura.

De altfel, daca ma intrebati pe mine, intre Recas si Purcari/Ceptura exista multe similitudini in abordarea produselor si mai ales in "marketizarea" lor si este probabil ca ritmul lor mai rapid de dezvoltare sa se datoreze in principal acestor lucruri.

0 comentarii: