Mitul Eternei Reintoarceri (in vie)

Vine filoxera. Mor/se defriseaza mare parte din vii, se replanteaza cu te miri ce, fara noima, fara plan, fiecare cu ce prindea, de unde prindea. Aveam legi, aveam de toate, doar ca nu le aplicam.

Teoretic se puteau planta doar soiuri autorizate de autoritati, dar realitatea din teren a fost alta. Specialistii deplang situatia.

Anii trec, avem o gramada de vii hibride sau cu direct producatori, care erau mai usor de intretinut chiar daca vinul iesea cam prost, alaturi de un mozaic de vii altorite din toate partile Europei.

Improprietarirea de dupa Razboiul de Independenta si mai apoi dupa Primul Razboi Mondial a fragmentat proprietatile intr-un hal fara de hal. Vine 1947, comunismul se instaureaza, incepe colectivizarea, viticultura se reorganizeaza centralizat, suprafata cu hibrizi se imputineaza simtitor in favoarea soiurilor nobile, insa cu accent pe cele foarte productive sau clone cu mare randament.

Pe repede inainte vine Revolutia din 1989 si dupa '90 incep retrocedarile, practic ne intoarcem la situatia fragmentarii dinainte de comunism. Oamenii isi iau in primire pamantul, multe vii de la IAS etc, insa nu stiu cum sa le intretina, asa ca dupa primul an se scot si se inlocuiesc cu americana, nohan, capsunica etc.

Anii trec, avem o gramada de vii hibride sau cu direct producatori, care sunt mai usor de intretinut chiar daca vinul iese cam prost.

Teoretic se puteau planta doar soiuri autorizate de autoritati, dar realitatea din teren a fost alta.

Specialistii deplang situatia.

3 comentarii:

Cosmin spunea...

"Cramposia da taria, Braghina produce spuma, iar Gordanul umple butea"
Noroc ca avem hartie sa tinem minte vorbele astea... pacat.
Si mai pacat e ca nici acum nu exista vreun efort de recuperare a soiurilor traditionale romanesti. Am auzit ca Vanju mare a plantat Negru vartos / Negru moale, dar nu am vazut nimic pe piata... asteptam cu interes.

George Mitea spunea...

Eu cred ca se vor intampla lucruri, dar in timp. Cand vom ajunge la un nivel de dezvoltare al industriei, mai ales cand vom incerca cu adevarat sa exportam, probabil va apare si un astfel de efort de revitalizare a unor soiuri diferentiatoare in piata. Pana atunci...cu Sauvignon blanc inainte

Anonim spunea...

Da, cam asta e si speranta mea. Intrebarea este, in afara de ce este deja acum pe piata, se mai gasesc si altele? Doua din cele trei de mai sus, Negru de Sarichioi, corbul, etc.?