Muscadet Sèvre et Maine sur Lie 2015 (Vignoble Sourice Boussay)

Va prezint un prieten de-al meu de pe valea Loarei, gazduit de ceva vreme in Lidl la pretul de 15 lei. Asadar joaca in liga mica. 
Aceste vinuri sunt oarecum defazate de gustul prezentului, in care intensitatea aromatica bate de multe ori textura, gustul, densitatea. In plus, nu e doar un Muscadet, ci unul sur lie (adica maturat pe drojdie) ceea ce ii confera o densitate superioara vinului normal. Este o metoda care trebuie urmarita cu atentie, insa baietii astia de pe valea Loarei au experienta necesara. Practic drojdiile se descompun si din acest proces rezulta proteine, zaharuri si compusi aromatici. Proteinele interactioneaza cu taninurile, ceea ce e benefic pentru unele vinuri, cum e si Muscadetul, care are un continut de taninuri destul de ridicat pentru un alb.
Aromele sunt destul de subtile, jucand intre tuse de lamaie, piersica verde (usor amaruie) si un compozit care poate fi descris ca mineral (salin, magnezian). Nu e genul de aromatica care sa te dea pe spate, in care sa simti vreo 5 fructe exotice si alti descriptori usor de identificat. Insa superputerea Muscadetului sta in densitatea gustativa, in robustete, in aciditatea ridicata, care il face evident prietenos cu fructele de mare (asocierea cu stridiile e clasica) si pestele. 
Impresia e racoritoare, usor citric-amaruie, un vin pe care in simplitatea lui nu poti sa te superi, pentru ca e curat si rezervat sub aspectul nivelului de alcool (11,5%).
83 pct.