Frunza Rose 2009 Cramele Recas

Am trecut prin Carrefour Braila. Desigur, am dat o raita la raionul de vinuri. Am ramas placut surprins sa gasesc vinuri care nu se prea au ce cauta in retailul general: Dragaica Rosie si Cabernetul de Oprisor, Arezan-ul de Murfatlar, Gratiile celor de la Nachbill, Cuvee Bratianu al celor de la Stirbey, si altele. Am ramas neplacut surprins de varietatea generala: randuri intregi de Vincon, Murfatlar, si alti colosi. Am cautat gama Frunza al celor de la Recas. Eram curios ca incerc chardonnay-ul, despre care am aflat ca e acelasi cu cel din gama “V” si Terra Dacica, adica medaliat cu aur la recentul concurs mondial Bruxelles. Un vin “aurit” la 11 lei nu este chiar de ignorat. Dar...nu l-am gasit. De altfel, din gama respectiva, destinata exclusiv Carrefour, existau in raft doar un merlot si un rose. Am luat rose-ul.

Imi place cum arata sticla si eticheta, bine gandite pentru vinuri proaspete de consum curent. Ce nu pot intelege este cum de le-a scapat mentiunea privind tipul vinului: nu stii daca e sec, demi sau dulce. Dupa ce l-am gustat, as zice ca e demisec spre limita inferioara a continutului de zaharuri. Vorbim de un rose “petala de trandafir”, ce aduce o intensitate de vin rosu. Aromele dominante sunt cele de fructe rosii: visine, cirese, capsuni, coacaze rosii, fragi. Final dulce acrisor (cu accent pe acrisor) de dulceata de fructe de padure, racoritor. E agreabil, fara a fi impresionant, de larg consum, dar lucrat bine, cu simt de raspundere. Aciditatea este foarte buna, da senzatii usor perlante, iar alcoolul (13,5%) este bine integrat. Nu e pentru mine, dar stiti deja ca nu sunt un etalon. 74/100

10 comentarii:

dan spunea...

george, intreb si eu ca sa invat, ca google n-a stiut sa-mi spuna: ce-s alea senzatii prelante?

George Mitea spunea...

N-ai gasit deoarece e o "greseala de tipar":) De fapt am zis "senzatii perlante", adica amintesc de vinurile perlante. Scuze!

Dan spunea...

foarte bun linkul, mersi

George Mitea spunea...

Cu placere. E ciudat ca niciun portal romanesc nu are un dictionar mai bine pus la punct...

wine and knives spunea...

boala grea asta cu etichetarea.

cred ca ideea din capul lor e sa te lase sa visezi ca e sec daca-ti place sec, dulce daca-ti place dulce... ai prins ideea.

total gresit, parerea mea. pentru ca eu il visez sec si ma duc acasa si-l gasesc demidulce si ma enervez.

Marcel spunea...

In legatura cu etichetarea pot afirma ca vechea legislatie in domeniu nu se mai poate aplica pentru ca nu era in concordanta cu legislatia comunitara. Pana la adoptarea noilor norme se vor aplica prevederile legislative din Uniunea Europeana. Acestea califica mentiunile referitoare la culoare si continut de zahar rezidual ca fiind facultative.

wine and knives spunea...

si de soi ce zice UE?

Marcel spunea...

Pe asta n-o stiu. Despre culoare si zahar am primit o informare de la oficiul national al viei si produselor vitivinicole ( ONVP ) via Cramele Recas. Probabil ca asta a influentat eticheta vinului frunza. Mi se pare ca suna ciudat numele asta.

philip cox spunea...

Soi-ul este facultativ in legislatie UE si in Romania. In aceasta rose, pentru 2009 am folosit Burgund si Merlot in proportie relativ egal si este exact la granita intre sec si demisec.
Chardonnay, Mustoasa, Feteasca Neagra/Merlot, si Feteasca Regala Frunza toate din 2009 si sec,- vor apar in citeva zile in magazinele carrefour.
Cu 'lipsa' de descriere continutul de zahar- asta este intentional- si va explic de ce!
Noi vindem vinul asta in mai multe tarile , eurpean si in sua,- si in general, in mare parte de tarile producator de vin categoria de zahar nu este trecut pe eticheta, si clienti poate fie usor derutat cu system folosit in Romania. Pe exemplu in Anglia- cel mai mare piata pentru aceasta vin in 2009, - termen 'demisec' este asociat numai cu champagne si creaza confuzia. In general differite regiune au dezvoltat o traditie cu fie care soi despre cum este vinificat- in sec, demisec, dulce e.t.c, si commercianti si clienti stiu ce sa astept.
In Romania a fost o perioada obligatoriu sa trec aceasta informatie- dar de anul trecut nu mai este. Exista un usor prejudiciu aspupra vinurile la limita intre sec si demisec- si daca apare pe etichta demisec-multi iubitorii de vin o disconsidera-, cu tot ca foarte multe vinurile mare din lumea sunt demisec dupa legislatie european (Amarone pe exemplu, aproape toate vinurile mare din australia, america, chile).
In Recas- noi incercam sa o dezvoltam o traditie de vinurile sec,- e adeverat ca avem citeva vinurile comercial care sunt cerut de piata- care sunt demidulce (si intodeuna aceasta vinurile sunt etichetetat ca tare),- dar in general ne vedem ca o producator de vinurile seci. Dar noi ne ghidam dupa calitatea fie care vin in parte, si daca intre o anumita recolta - vinul are o gust mai bun cu 5-6 g/l de zahar (natural intodeuna- de la fermentatie)- le facem asa fara sa o incercam sa o facem o vin mai prost doar sa scirem sec pe eticheta. Sunt situatie- pe exemplu un ani cu aciditate ridicata , unde un vin poate pare foarte 'acru' daca este vinificat strict sec in defininitie legea. Sper ca nu am facut prea multe greseli ortografica - si intelegti ce vrea sa o spun!.
Philip Cox

George Mitea spunea...

@Wine and knives: sunt convins ca etichetele producatorilor ca Oprisor sau Recas sunt in conformitate cu legislatia in vigoare. Imi inchipui ca au juristi competenti. Daca nu, au mailul meu:))
@Marcel: multumesc pentru lamuriri; o sa caut si eu detalii si le dau in vileag, ca sa zic asa. Multumesc si pentru scutirea de taxe de astazi:)
@Philip Cox: bine ati venit in coltul meu de internet:) Va multumesc pentru amanunte, sunt sigur ca totul e in regula legal si ca exista ratiuni comerciale pentru aceasta eticheta. Totusi, as vrea sa va spun ca noi(romanii) nu avem aceeasi traditie in vinificarea vinurilor, la noi, nu exista un canon clar asupra continutului de zahar. In vinurile albe gasim variatii enorme, gasim in raft chardonnay-uri dulci, demidulci si seci, la vinuri rosii inca descoperim caberneturi demidulci, etc. In Franta sau in alte tari cu o piata si cu consumatori maturi, asemenea variatii nu exista (sau daca exista sunt curiozitati exceptionale). Oamenii stiu la ce sa se astepte de la un vin, sub aspectul gustului generic, si de aceea nu e nevoie de prea multe explicatii. In Romania, dupa cum sunt sigur ca ati descoperit pe propria piele, lucrurile sunt mai "intortochiate". Si sunt de acord cu dvs. ca decat un sec prost, mai bine un demisec ok. Totul depinde de recolta si de calitatile strugurelui. Ca de baut- are cine:)