Budureasca Fume Demisec 2009

Fume 2009 Demisec
Habar n-aveam ca exista. Sincer, anul trecut am facut vreo doua-trei vizite la crama, de unde am luat diverse, dar fume-ul 2009 l-am gasit doar sec.
Cei care au facut cunostinta cu prima editie, demisecul din 2008, au ramas fermecati de caracterul aromatic impetuos si impresionant mai ales prin prisma raportului pret calitate, fiind un vin de sub 20 lei. Pana de curand fumeul nu a aparut in marele retail, cel putin nu in magazinele de unde cumpar eu detergenti si servetele umede pentru copii. Am achizitionat din Metro ambele variante, atat 2010 sec, de asta data cu o eticheta noua, mai ingalbenita (si nu e singurul lucru diferit), dar si fumeul demisec 2009, cu eticheta clasica, alba,  a tuturor vinurilor din gama Budureasca. Pret- 18 lei/butelie.
Dupa a doua sticla de 2010 sec, pot spune ca 2009 mi s-a parut mai bun, iar demisecul 2009 mai bun decat secul 2009. De ce? Pentru simplul motiv ca demisecul, un demi de bun simt, cu 6g nu 11.9 g zahar/l, are un nas absolut minunat, cu delicii fructate si impresii florale frumoase (violete, flori albe), dar si o interesanta nota de praf de cacao, iar gustul vine cu un compozit exotic, bogat, plin, dar echilibrat de aciditate, de pepene galben, ananas, piersica, fructul pasiunii si o tenta tamaioasa, proprie aportului de lemn.
fume-ul sec 2010, eticheta Metro
Totul e copt aici, plesneste pe ramura copacului din livada, nu e nimic verde. E un bun exemplu de ce pot sa faca 2-3 grame de zahar in plus. Daca la majoritatea vinurilor nu fac decat sa-l incarce inutil si sa-l faca mai putin agreabil, in ciuda intentiei comerciale, populare, aici insa se potriveste ca o manusa. 
Unde mai pui ca l-am gasit pe unele site-uri online si vrac, la un pret de 9,99 lei/litru. Chiar ma gandeam ca un bag in box de 30-40 lei la 3 litri ar fi o achizitie foarte buna, un vin de toata masa care-si depaseste conditia.
Consider ca Paharnicul a avut dreptate in a asocia acest vin cu un preparat asiatic, cu sos dulce-acrisor. Vinul este suficient de bogat si untos, fara a-i lipsi o oarecare fermitate, pentru a face fata aromelor intense.
81 pct. 18 lei(17 si ceva) in Metro. Luati cate una, sa-ajunga la toata lumea, da?

PS: in cazul fume-ului sec 2010, cel cu eticheta noua: e cam "not cool" sa ai o indicatie pe eticheta (doc-cmd) si o alta pe contra (doc-ct). Pana la etichetare puteati sa va hotarati, zic eu.

12 comentarii:

vergu dragos spunea...

Imi place , ai talent omule!Prin asta ti-ai mai castigat un cititor, bafta si la cat mai multe articole!

George Mitea spunea...

He he, multumesc mult si te mai astept. Totusi, sa stii, am scris si mai bune, asta ca sa ma laud singur:)

Anonim spunea...

Da, achizitia la bag-in-box ar fi o buna afacere.
Desi sunt prezenti pe acest segment, sunt destul de dezamagit de prezentare: folosesc un alt brand ("La Nuci"), fara legatura ca imagine cu identitatea Budureasca.
Ar fi pacat ca un Fumee sa fie vandut astfel.

George Mitea spunea...

Eu am citit ca vand fume-ul pe post de "demisec vrac". Asa incat BIB-ul ar fi un progres:)

Berbecutio spunea...

Oho, vad ca ai 80 pentru sec si 81 pentru demi; e clar ca trebuie sa le fac o vizita in curand (e mai sigur direct de la sursa), pentru o comparatie una langa alta..In amaratul meu de excel - ala cu doua vorbe in dreptul fiecarui vin :P - e diferenta maricica in favoarea secului. Nasol ca nu le-a mai iesit si 2010-le asa bine, mai ales ca au avut parte si de alte "ghinioane" anul asta. Despre BIB, am rezerve ca ar fi aceeasi marfa..

George Mitea spunea...

E umila mea parere:)
S-ar putea sa nu fie aceeasi marfa, intradevar. Totusi, de ce nu si un BIB "quality". In afara, nume mari imbuteliaza si vinul premium astfel.

Berbecutio spunea...

Am ajuns si la dansele pana la urma, mi se par asa..de sus in jos: sec 2009 nota 10, demi 2009 nota 9, sec 2010 nota 8,5. La asta din urma ierburile si "verziturile" par destul de evidente, insa daca iau in calcul anotimpul si Metro-ul...parerile/sample-urile pot lasa urme diferite.
P.S. Sec-ul 2009 nu l-am avut (si) acum in laborator, dar acum cateva luni a primit o nota grandioasa.

George Mitea spunea...

Toate lumea are dreptul la opinie. Mie mi-a placut mai mult demisecul, din cauza bogatiei aromatice, iar miezul acela de tarta cu ananas e super. SI sa stii ca fume-ul din eticheta de metro e un fume "aproximativ".

Berbecutio spunea...

Adica exista unul si mai bun, in alt ambalaj?

George Mitea spunea...

Secul 2010, din Metro(cel putin din cel in care merg eu) nu este cel cu eticheta neagra, ci o eticheta mai altfel, galbena. La Provino am intrebat daca e acelasi lucru, si raspunsul a fost "asa si asa", adica e un fune beta facut special pt. Metro (a se interpreta "nitel mai putin bun"). Gustativ seamana fosrte tare, baricul parjoleste si domina oricum:) O alta treaba e ca fumeul 2010 care se va gasi de acum incolo nu va fi sauvignon/riesling/feteasca, ci un chardonnay. Desi, gustandu-l pe fuga, nici nu mi-am data seama...

Berbecutio spunea...

Al din Metro l-am luat si eu. Interesanta schimbarea soiului. O fi de buna voie?

George Mitea spunea...

De voie, de nevoie...Banuiesc ca cel putin acestui sortiment ii merge bine.