
O picatura din sangele lui Jupiter: Brunello di Montalcino 2005 DOCG Castello Banfi
Dar fara indoiala incununarea enologica a acestui strugure se gaseste in vinurile Rosso si Brunello di Montalcino, deosebirea intre cele doua fiind perioada de maturare si calitatea, in favoarea ultimului. Geografic vorbind, Montalcino este un orasel medieval in regiunea Sienna, din provincial Toscana. In acest areal sunt prezente 240-300 de crame, unele extreme de mici, familiale, care produc in total in jur de 350.000 de cutii pe an. Asadar o productie totala asemanatoare cu numarul de sticle de grasa de Cotnari vandut anual. Ceea ce pentru Italia, cel mai mare producator mondial de vin, reprezinta un procent infim din totalul productiei.
Inainte de a-l incerca, trebuie spus ca o aerare de minim o ora este necesara, de preferinta intr-un decantor, iar paharul potrivit este asemanator cu cel de Bordeaux, deosebindu-se printr-o deschidere mai mare a gurii paharului. In orice caz, lipsa acestor elemente nu trebuie sa ne descurajeze, 2-3 ore intr-o carafa obisnuita, sau pur si simplu in sticla, peste zi, alaturi de pahare in forma de lalea, fiind suficiente. A nu se intelege ca vinul nu poate fi baut in alte conditii, dar pentru a beneficia de maximul de expresie de care este capabil, sunt necesare “ustensilele” amintite.

Gustul este deosebit de echilibrat, corpolent, cu aciditate, tanini fini, de granulatie mica, dar prezenti, cu note condimentate, si fruct sub forma visinelor si afinelor. Taninurile iau pe final imagini de cafea, iar vinul vireaza spre un finish lung, dulce-condimentat, de stafide si piper alb, cu tuse de frunza de tutun olandez, parfumat. Senzatia foarte persistenta de dulce este dovada maiestriei vinificatorilor, care au reusit s-o scoata in fata la un vin avand doar 1,5g/l zahar rezidual!
Interesant ar mai fi faptul ca desi maturat 24 de luni in butoaie de stejar (50% in 350l, 50% in recipient mai mari, de pana la 120 hl) lemnul este excelent integrat.
Vinul a intrunit 91 de puncte, atat din partea Wine Spectator, cat si a lui Wine Advocate (Robert Parker). De acesta data, nu pot decat sa fiu de acord cu ratingul publicatiilor amintite.
In concluzie, avem in fata un vin structurat, elegant, un vin de lume veche, asociabil cu carnea rosie (de preferinta) si fara sosuri grele, sau si mai bine- cu branzeturi maturate, pecorino si parmigiano, in primul rand.
Castello Banfi Brunello di Montalcino poate fi gasit in Romania, atat in marele retail, cat mai ales in magazinele specializate, la aproximativ 150-200 de lei.
Enjoy!
publicat prima oara pe virtualfocus.ro
Etichete:
100-200 lei,
90-100,
Banfi,
Italia,
sangiovese
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu