Feteasca Neagra "Hyperion" 2009 Halewood

Avem in fata cea mai scumpa feteasca neagra pura. Pretul la zi in magazinele producatorului este de 89 lei. Asadar este mai scumpa, e drept ca nu cu mult, decat versiunile semnate de  Davino, Stribey, Girboiu, Recas si Basilescu, asta ca sa numesc cele mai scumpe exponate gasibile in rafturile unui magazin de specialitate. Stiam ca vinul a obtinut o medalie de aur la Bruxelles in acest an, deci asteptarile indicau un vin foarte bun.
Asa a si fost, cu mentiunea, pentru ceilalti posesori ai licorii, ca mai trebuie sa stea in sticla. Eu, fire necumpatata, a trebuit sa o deschid, din curiozitate, nu alta. Vinul a venit la masa dupa Alira 2009 si Menestrel 2008 si nu a convins cu aromele sale ca este mult mai bun decat precedentele. Sigur, e un vin ce pare a avea un potential mai bun, cu greutate si forta, pare a veni dintr-o alta clasa, sau mai bine zis este ca boxerii care jongleaza tot timpul la marginea categoriei lor de greutate. 
Culoare este rosie-purpurie intensa, stralucitoare. Nasul abunda in note de fructe negre (cirese, coacaze), cacao,  dar si ceva inca nestabilizat. Gustul implica note de fructe comune in feteasca neagra pruna, visina, coacaze, dar si ciocolata plus ceva vanilat, gratie baricarii. Sunt ierburi aromatice, iar pe fondul taninilor, o impresie vegetala si condimentata asemanatoare gustului unor ierburi usor amarui.  Finalul aduce note disparate, contradictorii, de fructe confiate, dar si un gust usor salciu, de apa magneziana. 
Impresia generala este de vin de finete, cu alcoolul e destul de bine integrat (14,5), dar si cu taninuri inca nepolisate. Joaca gustativ intre catifelare si asperitati brusturoase, intre note dulci si amarui. 
Nu e rea, dar pretul e acceptabil doar pentru cei pentru care 20 de euro/sticla nu creaza super-asteptari.
84

4 comentarii:

Berbecutio spunea...

Uff..nu zisesi si tu de dansa mai acu vreo saptamana sa nu mai dau atatia bani; imi ramane sa visez ca mai rezista pe balcon pana la Craciun si ca mai imbatraneste :)

George Mitea spunea...

Pai bravos, ai pus mana pe o feteasca neagra dintre cele bune! Si poti s-o lasi in balcon pana la craciunul viitor fara probleme:)

Anonim spunea...

Cea mai scumpa feteasca nu este Guy de Poix? ...despre care si tu ai scris George

George Mitea spunea...

Salut! Cea mai scumpa feteasca neagră de care știu este Apogeum de la Tohani. În 2011, de când e acest articol, nici Apogeum, nici Guy de Poix nu existau. Hyperion era cea mai scumpă