14 vinuri albe pentru 33 de ani impliniti

 33 e o varsta interesanta, plina de simbolism. La 33 unii au cucerit jumatate de lume, altii au salvat lumea de pacate, zice-se. E drept ca astea sunt ultimele lucruri pe care le-au facut.
In lumea oamenilor care n-au aspiratii atat de inalte, 33 este o varsta la care prietenii s-au multiplicat, fie cu doi, fie cu trei, iar altii, mai prodigiosi, cu cat le-a dat Dumnezeu, o varsta la care viata s-a asezat pe un fagas, oricare ar fi el, in care visele din tineretea post-adolescentina s-au transformat in planuri.  
In asemenea ocazii, in care o curte frumosa si ingrijita se umple de lume, de copii alergand, bunici multumiti, prieteni ciocnind un pahar de vin,  pestele pe gratar atrage cu mirosurile sale primare si face pofta de o gura de vin alb.
Si alb a fost.  Mai jos puteti citi meniul enologic, la a carui pregatire am contribuit si eu (cu know-how-ul), pentru aniversarea de 33 de ani a prietenului Alexandru, zis si Leax, sau pentru unii (printre care si Registrul Comertului)- Regele Pastarnacului! Puteti zambi, nu-i bai:)

Au fost cativa supravietuitori dintre cele 14 vinuri, deci concluzia e partiala, dar imi face placere sa anunt ca toate vinurile degustate au fost ok+, unele chiar bune, unul sau doua foarte bune (dupa standardele mele, sigur), si trag speranta ca au fost apreciate de bautori. Ca atmosfera a fost propice, si nu te poti gandi la ocazii mai placute sa bei un pahar, iata proba aici.
La multi ani, inca o data, amice!


Fume Blanc 2008, 2009, Budureasca, Romania

Nota: Toate vinurile din lista au fost degustate de mine anterior. Totusi, cateva au scapat condeiului (de fapt tastaturii) pana acum, asa ca ma voi referi la ele in articolele viitoare, si voi adauga aici linkurile pe masura ce apar. 

10 comentarii:

alibus spunea...

La multi ani, in cazul asta!

mari spunea...

pai numai 14 vinuri, si restul pana la 33? mi se pare firesc in astfel de ocazii, sa se cinstesca cate un vin pentru fiecare an implinit,... ei cum era sa fie vreo 33? atunci da nebunie oenologica de curte

George Mitea spunea...

Mari, eu zic sa nu ridici paharul razboiului, ca la toamna te paste si pe tine. Dar in cazul tau ar trebui sa te pregatesti cu XX tarte, torturi si prajituri. De vin ma ocup eu:)

Berbecutio spunea...

E clar ca te invit la ziua mea :)

mari spunea...

oooooo, ma supui unei provocari subtile, dar, la care stii prea bine, ca fac fata cu brio,asa ca te astept in toamna

Dan spunea...

Ai acolo material pentru vreo cateva posturi de acum incolo..Oricum sunt alese 'pe spranceana" vinurile, sa inteleg ca ai fost Master Sommelier la evenimetnul respectiv..:)
Eu sunt curios cu Villa Maria si Vina Tobia Blanco care au fost parerile. Oricum, La Multi Ani pentru prietenul care prins a 33-a sticla de vin in buchetul boltii palatine, cum spunea un amic.,,

George Mitea spunea...

Desigur, puteau fi si mai si, dar au provenit doar din doua surse. E greu sa aduni tot ce iti doresti de la un singur comerciant. Oras de provincie, taxe de curierat, etc. Asta limiteaza oarecum optiunile. Dar mi-am dat silinta intr-adevar. Au fost de toate pentru toti.
Iar Villa Maria vine catre posteritate chiar acum! :)

George Mitea spunea...

@mari: ca tu faci fata, asta stiu! Dar cati meseni ar face fata la atata abundenta, asta mai putin!

Szövérdfi-Szép spunea...

As fi terminat lista cu un Tokaji Aszú, 4 sau 5 puttonyos - de la Royal Tokaji :)

George Mitea spunea...

Eu as fi terminat-o cu un Gonzalo Byass Nectar PX. Dar n-a fost nimic dulce la masa, daca-mi amintesc bine.