Simonsig Chenin Blanc 2010

Inainte sa va intrebati cum Dumnezeu am putut sa gust un vin din 2010, facut in Africa de Sud, adus pe oceanele lumii pana in Romania, cand la noi vinul inca mai fermenteaza in tancuri, budane, baricuri sau damigene, ei bine, ganditi-va ca Africa de Sud e in emisfera sudica unde lumea sta cu picioarele in sus, iar iarna nu-i ca vara, ci dimpotriva: vara nu-i ca iarna!
Adica recolta 2010 a fost culeasa la inceputul primaverii, si prin urmare, acum in mijlocul toamnei romanesti ne putem delecta cu acest vin alb sud-african complet adus la indeplinire.
Vinul e proaspat, crocant, are acel nas la moda, de para si mar, in plus musetel si coaja de grapefruit. Gustul e plin, greu, un vin corpolent care te surprinde placut, incarcat de arome puternice. O sa aveti impresia ca l-ati mai baut, si nu cred ca ati gresi, e o vinificatie la moda, fie ca se numeste feteasca regala de Stirbey, sauvignon de Recas, verdejo din Rueda, xarel-lo catalan, torrontes argentinian, sau- iata- chenin blanc din Stellenboch.
Gustul plin il individualizeaza totusi, aciditatea mare sustine aproape 6 g de zahar, iar gustul fructuos de piersica, pulpa de grapefruit, ananas, se sfarseste fericit intr-un finish decent de kiwi si lime. E exemplul perfect de "fresh&fruity", usor de inteles, cu alcool cat cuprinde (14,5), dar extrem de bine integrat.
Agreabil, puternic, proaspat, fruct si aciditate. Doar sa nu va asteptati la fineturi. Niste rondele de peste mare, oceanic (ton sau bonito), pe gratar, cu legume gratinate, ar completa fericit vinul acesta.
Ok+. 82 pct
22 lei, la magazinul Halewood din Azuga.