IWCB 2011, oameni, cifre, puncte si un comentariu nevinovat

In perioada 26-29 mai 2011, la Aroma Center (Corbeanca, jud. Ilfov) a avut loc International Wine Contest Bucharest 2011 (IWCB).
Concursul international de vinuri a fost organizat de 
- ONVPV (Oficiul National al Viei si Produselor Vitivinicole si 
- ADAR  (Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania)
- cu sprijinul Aroma Center si FSR (Federatia Somelierilor din Romania)
sub patronajul OIV (Organizatia Internationala a Viei si Vinului). 
Concursul a reunit 58 producatori / importatori de vinuri din Romania si din strainatate. Au fost inscrise in concurs 309 vinuri.
Au fost acordate 92 medalii, dupa cum urmeaza:
- 2 Mari Medalii de Aur
- 58 Medalii de Aur
- 32 Medalii de Argint
Oamenii:
Organizatori
Presedinte IWCB - Prof. Dr. Viorel Stoian
Presedinte ADAR  - Prof.Dr. Dan Boboc
Director Executiv IWCB – Catalin Paduraru
Observator OIV – Fritz Wittkowski
Comisia 1 Presedinte juriu Dr.Ing.  Petre Badea 
1. Lili Vodusek (Slovenia)
2. Ing. Dorin Heroiu (Romania)
3. Marcello Squarise (Italia)
4. Vladimir Vlahkov (Bulgaria)
5. Ing. Gheorghe Craciunescu (Romania)
Comisia 2 Presedinte juriu Prof.Dr. Aurel Popa
1. Gergely Barsi Szabo (Ungaria)
2. Ing. Lucia Parvu (Romania)
3. Jeremy Waszczuk (Franta)
4. Helmut Gangl (Austria)
5. Ing. Vasile Nicolau (Romania)
Comisia tehnica si de organizare:
1.     Ing. Gabriela Arion
2.     Ing. Diana Pavelescu
3.     Ing. Liviu Grigorica

Trebuie sa marturisesc ca partea de mai sus a fost usor de scris. De fapt a fost o succesiune de clickuri copy/paste din comunicatul de presa al organizatorului.

Bun. Am inteles. Efort mare, destul de multi competitori, multe vinuri, comisii in majoritate cu membri straini, seriosi, organizatori renumiti. De remarcat ca este unul dintre cele doar 20 de concursuri din lume organizate sub egida OIV.
Toate medaliile, dar si punctajele (chestiune interesanta) pot fi cercetate aici.
Stiu ca pot parea nitel "unprofessional" dar trebuie sa spun si ce nu-mi place. Ca rezultatele sunt alandala, vinuri de colectie alaturi de vinuri proaspete, dulci langa rosii seci. Trebuia conceput un sistem de categorii. Pur si simplu nu poti compara un alb dulce din 1983 cu unul de anul trecut. Sau, desigur, se poate, dar comparatia nu foloseste la mare lucru.
Apoi, la alte concursuri nu se publica punctajele, fapt care le face mai putin interesante pentru unul ca mine, dar se si evita unele nelamuriri. Observam ca cele mai bune vinuri din concurs sunt dulci. De altfel la multe concursuri romanesti, fie ele doar nationale, nu internationale cum e cazul de fata, vedem faptul ca zaharul castiga. Sa nu ma intelegeti gresit, este foarte posibil ca asa sa fie si la Bruxelles sau Vinalies, dar de acolo nu vezi punctajele.  E posibil ca vinul Vita Romaneasca Tamaioasa 2006 de la Vincon sa fie destul de bun. E posibil sa fie chiar acelasi vin ca cel din rafturile magazinelor:) Nu l-am gustat, my bad. Dar cand vad ca este cotat la 90 virgula ceva de puncte, iar Cuvee Charlotte 2007 e punctat cu 83 de puncte ma simt ciudat.
De aceea, i-as sfatui pe organizatori ca la viitoarele editii sa publice rezultatele pe categorii clasificate dupa tipul vinului. Dar si pe producatori sa fie mai intelepti in trimiterea probelor pentru concurs. Unele vinuri nu se preteaza la un maraton senzorial. I-ar feri de unele comentariile ironice.  
In rest, felicitari pentru initiativa si speram sa vedem o crestere in anii viitori, atat din punctul de vedere al numarului de participanti dar si mai variati geografic.  
Toate bune!

24 comentarii:

Szövérdfi-Szép spunea...

Am observat şi eu o chestie de ceva vreme...Şi anume cultul personalităţii la organizatorii români. Dacă vă uitaţi la funcţii şi titulaturi apar doar la numele româneşti. În ziua de azi şi nenea magazionerul are facultate. Pe cine dracu interesează că e prof. dr. sau ing.
Se pricepe la vinuri? bine.
Punctajele sunt acordate în concordanţă cu realitatea? bun.
În rest un mare fâs...şi m-am uitat şi eu la lista aia faimoasă cu punctaje şi vinuri inclusiv demidulci...
e de toată jena...

Szövérdfi-Szép spunea...

Şi dacă tot am adus vorba de cultul personalităţii, pe vinul.ro mi s-a făcut efectiv rău citind: http://vinul.ro/vinitaly-2011-mai-bogat-in-recompensepentru-producatorii-romani.html

Acest prof. univ. dr. Constantin Croitoru e de toată jena terminându-şi articolul cu:

"Am avut onoarea, la cererea organizatorilor, sa tin discursul de la cina de gala. Evident ca acesta a fost rostit intr-o limba italiana impecabila cu o intonatie de retor cu experienta. Avand in vedere ropotele de aplauze primite dupa fiecare fraza, la final, am avut senzatia ca, prin continutul sau, speech-ul a fost foarte apreciat. Aceasta senzatie s-a transformat intr-o confirmare atunci cand directoarea concursului, Alessandra Ioppi, la cererea Domnului Giuseppe Martelli, presedintele concursului, mi-a solicitat atat verbal, cat si in scris printr-un mesaj e-mail sa le trimit textul acestui discurs foarte apreciat."

mi-e rău...

Dan spunea...

Sa lasam plebea sa se delecteze cu discursul original:
http://vinul.ro/vinitaly-2011-mai-bogat-in-recompensepentru-producatorii-romani.html

Finis coronat opus...

Iar despre concusrul respectiv am si eu ceva semne de intrebare, cam multe sa stric blogul lui George asa ca o sa imi manifest nelinistile interioare in spatiul propriu...

Dan spunea...

Mea culpa..linkul corect:

http://vinul.ro/discurs-prof-univ-dr-constantin-croitoru-la-a-3-a-participare-consecutiva-in-juriul-concursului-oenologic-international-vinitaly.html

Florin spunea...

Locurile 1, 3 si 4 sunt ocupate de vinuri exceptionale.
Momentan la noi, nu se inghesuie vreun producator, sa faca vinuri din struguri culesi la stafidirea boabelor (CSB) sau echivalentul austriac/german : trockenbeerenauslese (TBA).
La Murfatlar soiul pinot gris e campionul acumularilor de zahar dintre soiurile albe, reusiind sa ajunga la o concentratie de 400 g/l, deci o stafidire aproape completa a boabelor.
Ori pentru asa ceva iti trebuie terroir, nu povesti si etichete.
Cred ca ar fi corect sa privim si din perspectiva asta o parte din vinurile dulci romanesti.
Cealalta parte, indulcita artificial, merita doar vorbe de ocara. :)

Dan spunea...

@Florin Vinurile respective ar trebui puse intr-o categorie aparte , asa cum spunea si George mai sus...Apoi nu vad rostul unui concurs, fie el si international cu vinuri de la 1900 toamna, adica de colectie. Concurezi cu ce ai la vanzare sau cu oferi in cantitati cat de cat rezonabile in momentul respetiv nu cu sticle de colectie din 1977.
Si daca tot dam cu 92 de puncte pe TBA, daca nimeream un Sauternes Grand Cru saream de 100?
La noi ceva de genu TBA e greu de facut, e munca multa si delicata (fiecare boaba se culege in parte, se trece de n ori prin vii, care la nemti au niste pane de inclinare de iti vine rau). La noi via se culege "la norma", iar aia din 1977 cred ca e culeasa cu armata si scoala generala. Cred ca toti am contribuit prin zone viticole la niste culesuri de vii de astea si nici nu ne dadeam seama ca o sa luam medalie in anul de gratie 2011.
Iar la terroir pentru vinurile dulci, mai putin, parerea mea...mai degraba niste conditii climatice favorabile pentru un Bortrytis sau un inghet timpuriu. Daca gusti in orb un Ice Wine Canadian juri ca e nemtesc...

Florin spunea...

Ar trebui ca dl.Grigorica sa ne lamureasca despre regulamentul acestui concurs.
Dan : vinurile sunt produse la statiunea din Murfatlar si sunt disponibile la vanzare. Probabil ca ai citit ce marsavii s-au facut pe acolo pentru a-i deposeda de teren si alte bunuri. Ma bucur totusi ca oamenii aia mai rezista.
Ce te face sa crezi ca, un vin de Sauternes, e mai bun decat unul german sau austriac din aceeiasi categorie? poate doar politica de marketing.
Totusi conceptul asta de "terroir" include si clima si sol si expozitie. Un icewine il poti obtine si pe un teren in panta si pe un teren plan; un TBA nu.
In "orb" si un vin inghetat din Basarabia poate fi confundat cu unul canadian. :)

Dan spunea...

Eu astept ziua cand Murfatlar o sa castige concursuri si medalii cu ceea ce fabrica acum, pentru "mase", nu cu vinuri din 1970 (a caror calitate nu o contest, dar nu mi se pare fair sa le compari cu productii 2009-2010 a ale altor producatori). Iar la capitorlul marsavii, cinste lor ca au rezistata, eu am un ex. mia aproape la Stefanesti, in Arges care au dat faliment ..c'est la vie!
In ceea ce priveste Sauternes si TBA-urile, ultimele mi se par foarte dulci, prea dulci, iar Sauternes mai "balansate" in aciditate si mai complexe, probabil si baricului. In ceea ce priveste Terroir-ul, asa cum bine spui si tu, mi se pare ca se exprima mult mai bine in vinurile normale si mai putin in cele dulci si superdulci. bine, daca stam sa ne gandim ca Botrytis nu apare decat in anumite conditii, atunci putem spune ca parti din terrori (cilam localizare, panta, etc.) sunt vitale pentru a produce TBA sau Sauternes, dar nu in sensul in care il vad eu al Terroir-ului ci mai degraba a "requirements" pentru producerea vinului.
Iar in ceea ce priveste Ice Wine, stiu ca si prin Sauternes se mai practica cryoextractia la unii producatori, asa ca putem avea surprize de genul celei prezentate de tine si la case (mult) mai mari..:)

alibus spunea...

@Dan,

Daca Murfatlar ar castiga medalii cu ce produce acum, atunci acestea s-ar numi Babana Medalie de Aur :))

George Mitea spunea...

@Zoli: Iti amintesti placutele de pe usa apartamentului "familia ing. Georgescu"? La noi a fi inginer a fost o mare chestie. Cum ar fi sa se recomande ca ing. prof. dr. Marc Dworkin sau ing. Hartley Smithers?
@Zoli&Dan: chestia cu discursul prof. dr. ing. Croitoru este cum bine ati punctat "de toata jena".
@Florin&Dan: Ce ar fi sa cumparam cate o Tamaioasa Vita romaneasca 2006(cred ca face sub 20 de lei) sa vedem, noi cei care nu suntem prof ing dr, daca face 90,6 puncte. Observ ca acolo unde intra ADAR in juriu, pac! grasa, tamaioasa si orice e dulce bate tot! In rest observ cu 90% din rezultate sunt ok, doar ca alea 10% sunt sus se tot si sar in ochi.
@Florin: e bine ca statiunile inca produc chestii de valoare, e drept inaccesibile (unuia ca mine), Iata si Bujoru a produs un soi de tokay premiat! Bravos!
@Alibus: obtinuta la festivalul "Trestia de aur". A luat 98 de puncte, deoarece la analiza s-a depistat ca bautura mai contine 1% altceva decat zahar din trestie.

Dan spunea...

@George: Eu zic sa ne grabim ca acum sunt sigur ca lipesc o chestie rotunda de aur pe ea si sar pretul cu 30%. Si nu stiu daca mai gasim vintage-ul 2006 ca de acum cred ca e doar pentru colectionari. Oricum "it's on", acum serios.
@Alibus: sau "Tataia de Aur" cu Bitterul sau "Nunta (botezul) de Aur" cu Eticheta Neagra..si lista ar putea continua in detrimentul concurentei siderate de la Cotnari. Ce e fascinat la Murfatlar este site-ul...alergi o soparla pe niste butuci de vita cu mouse-ul ca in desene animate intr-un flash foarte elaborat...superb. Astept un review de la George

Dan spunea...

Si iata curiozitatea mea actuala de la Murfatlar:
"Pentru prima oara intr-o competitie, vinul rosu sec M1 Syrah 2010 a fost medaliat cu aur la Concours Mondial de Bruxelles.
Despre brandul M1, Daniel Negrescu, brand manager Murfatlar Romania, spune ca “este un concept/brand extrem de exclusivist lansat in urma cu aproximativ 2 ani. Contine doua vinuri seci: Syrah si Pinot Gris. El este accesibil unui target foarte restrans, cu eticheta personalizata si scrisa de mana. Stim ca Syrah-ul are conditii foarte bune in podgorie, iar aceasta medalie vine ca o recunoastere a acestui fapt. Cu siguranta lucrurile vor evolua pe acest proiect”.
Imi place mult formularea "extrem de exclusivist"....are asa o nota de "mai mult ca perfectul"

George Mitea spunea...

"Fiind unul dintre cei implicati in organizare (cu F.S.R.), va pot spune ca afisarea punctajelor face parte din transparenta acestui concurs. Vinurile au fost prezentate, logic, in ordinea punctelor obtinute. La fel de logic este faptul ca vinurile au fost degustate pe comisii, in functie de anii de productie, culoare , zaharuri...etc. Faptul ca au fost prezentate in acest mod nu trebuie sa ne duca cu gandul ca trebuie sa le comparam dupa ordinea obtinuta la punctaj. Este adevarat ca ar fi fost bine sa poata fi vizualizate si in functie de criteriile de jurizare, dar dupa cate stiu, organizatorii s-au grabit sa transmita publicului informatiile cat mai transparent, fara a organiza vizualizarea rezultatelor in mai multe forme.
Ca membru al juriilor de specialitate in diferite concursuri-ultimul fiind la Verona-VINITALY 2011, - am constatat ca vinul dulce-gustul dulce- este greu si in acelasi timp usor de jurizat. Cand se judeca un vin aflat in competitie, se incepe prin analizarea eventualelor defecte. Un vin dulce stie sa ascunda o culoare oxidata, are de obicei arome puternice, iar gustul dulce poate masca multe, spre diferenta de un sec, a carui analiza este mai greu de facut. Nu spun ca la vinurile dulci nu exista obiectivitate, dar dulcele este mai "simpatic" si de aici tendintele de a da punctaje mari. Pur si simplu nu gasesti motive de depunctare cand analizezi vinul si le transpui in puncte pe fisa de jurizare. Am vazut cat de dezamagiti erau juratii (la Vinitaly), cand vestitul AMARONE (indiferent de producator), nu a obtinut punctaje bune (de aur), dar la vinurile dulci punctele au fost generoase. Nu este un obicei local, romanesc, este o evidenta a multor mari degustatori invitati la concursurile interne sau internationale. Ca o concluzie, este ca la orice competitie sportiva, de exemplu una de atletism-medalie de aur a luat si atletul de la viteza si atletul de la aruncarea ciocanului, dar cu siguranta nu le putem compara performantele punand pe alergator sa arunce ciocanul si invers.
Felicitari pentru blog! Cu stima, Sergiu Nedelea"

Am preluat aici comentariul lui Sergiu Nedelea, deoarece nu cred ca se pot vedea comentariile de pe facebook de catre toata lumea, si mai mult nu se poate interactiona, la fel ca aici.
Si ca sa raspund: tocmai graba ar trebui strunita, spre binele concursului. Trebuia gandita mai bine diseminarea distinctiilor. Accept explicatia, de altfel pertinenta, a notelor mari obtinute de vinurile dulci.
Notele date dupa degustari in concursuri trebuie judecate in alta grila decat cele date dupa consum. Cred ca cele din al doilea caz sunt mai aproape de realitatea pe care o cauta un consumator informat.

Szövérdfi-Szép spunea...

@George
Da, pe vremea dinozaurilor era mare lucru sa fii inginer. Poate si acum este, dar la un concurs de vinuri ma intereseaza doar 2 litere in juriu: MW :) si atunci stiu ca punctajul obtinut are relevanta...

Dan spunea...

Corecta observatiile D-lui Nedelea, dar se naste un paradox: la ce ne mai ajuta atunci notele din concursuri, in afara ca sunt folosite ca instrumente de marketing pentru producatorii respectivi? Care este relevanta lor?
@ Zoli: sau macar MS...apropo, de curiozitate are cineva din Romania MW?

Dan spunea...

Si imi raspund singur: NU:
http://www.mastersofwine.org/en/about/meet-the-masters/Browse-by-region/browse-by-country-of-residence.cfm
Q.E.D.

George Mitea spunea...

@Zoli: MW, da! Acesti cavaleri Jedi ai vinului:)
@Dan: Ar fi culmea! Desi nu m-ar mira sa fie mai greu(teoretic) sa ajungi membru ADAR decat MW.
Stiu ca la un moment dat, Phillip Cox (directorul de la Recas) era pe drumul cel bun. Serios.

Dan spunea...

@George: La membru ADAR e scurtatura prin invatamant...:)
Iar la MW, ca sa fiu in spirit romanesc pana la capat: nici bulgarii nu au pe nimeni, desi cred ca stau mai bine la vin decat noi..:)

George Mitea spunea...

Ei, n-as generaliza! Desi cand un om spune asta, de fapt a generaliza deja dar nu doreste sa-si asume 100% parerea:)
Sunt oameni de certa valoare in ADAR, nu poti sa spui altceva. Dar e straniu sa citesti(da, am un caz specific in minte, de fapt vreo doua-trei) pareri laudative, extinse pe pagini de revista despre niste vinuri nu foarte reusite. Si sa mai ai si neindemandarea sa maschezi advertorialul prin pretentia didactica ca "asa se csrie o nota de degustare, acestia sunt termenii corecti".
Noi bloggerii de vin, de fapt noi amatorii "profesionsti" in general, avem imensul avantaj al independentei(financiare, mentale, etc) de "structuri". daca mie nu-mi place un vin, spun clar ca nu-mi place, nu ofer figuri de stil! Ca banii pe care i-am platit pe acel vin sunt reali nu figuri de stil.

Dan spunea...

A..nu era o afirmatie general valabila, era doar o varianta...
Perfect de acord cu tine: perspectivele sunt diferite. Interesant este ca in "afara" perspectiva pietei, a consumatorului conteaza mai mult decat a celor din industrie. La noi e invers: "lasa dom'le ca stim noi mai bine, ce te bagi matale". Marketingul bata-l vina, deh...
Sau poate pur si simplu esuez eu in a identifica (adevarata) piata si consumatorul (real) din Romania. Este posibil...

Florin spunea...

cred ca a fost o interpretare gresita a unora. am comentat la vinul produs de statiune (SCV Murfatlar) si nicidecum de producatorul "babanului" (Murfatlar Romania s.a.).

George Mitea spunea...

@ ah, nu Florin. Te-ai facut bine inteles. Era vorba de o discutie mai veche despre Murfatlar SA, dintre mine si Dan, care s-a reverberat aici. Cat despre statiuni, tot respectul, treaba pacatoasa e ca au atat de putini bani incat le e greu sa imbutelieze ca lumea o sticla. De exemplu, de la Bujoru, vinul trebuie sa se duca la Iasi, sa se imbutelieze, si sa se intoarca. Iti dai seama ca apar rateuri

Szövérdfi-Szép spunea...

@Dana: nici Ungaria nu are, şi după părerea mea stă mai bine la capitolul vin decât România şi Bulgaria. Dar are 3 aspiranţi, şi sper să devină măcar unul MW.

Şi dacă tot am adus vorba de Ungaria, nu de mult s-au ales cele mai bune vinuri din Ungaria. Vă copiez echipa de jurizare: Caroline Gilby MW, Isabelle Legeron MW, Mészáros Gabriella, Kató András, Andreas Larsson, Matt Kramer, John Szabo MS, Ronn Wiegand MW.

Din păcate personal cunosc doar o singură persoană din juriu dar pentru mine e o garanţie că rezultatul concursului e cât se poate de corect.

Şi vrând nevrând îmi amintesc de Vinvest...

Szövérdfi-Szép spunea...

:) vroiam să-i răspund lui Dan şi nu Danei :)
Scuze...