Davino umbla la butoane in 2014 (albele Iacob, Domaine Ceptura si Revelatio)
Vinurile albe din 2014, primite de la cunoscutul producator din Ceptura, marcheaza o schimbare. Presupun ca oricum s-ar numi si oricate motive tehnice s-ar da, e vorba de doua lucruri: plafonare si perfectionare. Adica s-a observat ca așa mai mult nu se poate si atunci s-a schimbat "așa"-ul ca sa se poata. Inteleg ca pentru albe s-a renuntat la baric si s-a trecut la budane de 1000 de litri, asadar trebuie sa ne asteptam la alt tip de impact al lemnului, ba chiar ca de la reductiv s-a trecut la permisiv in ce priveste contactul cu oxigenul.
Dupa ce l-am gustat de "micul" Faurar, am trecut la albele mai pretioase.
Iacob 2014, blend de sauvignon si feteasca alba, 13,3% alcool, mi s-a parut cel mai gata de consum, in stilul sau "sauvage" si cu amprenta cretoasa, usor astringenta. Vin robust, fara lemn, si care ofera un feeling interesant de nuci verzi peste un amalgam de fructe mai degraba neaose decat exotice (piersici, mere ionatan, bot de iepure, cirese albe) dar si grepfrut si lamaie. Gust vertical, articulat, pun pariu ca se va linisti in timp si va oferi senzatii mai democratice in 2 ani. 85 pct
De aici lucrurile tin mai mult de previziune decat de realitate, pentru ca acum vorbim de vinuri foarte compacte, cu arome patrunzatoare, de batonnnage. Cum sa ma exprim simplu: daca vreti sa beti ceva bun, beti-le acum. Daca vreti ceva foarte bun, incercati-le in toamna. Iar de excelent vorbim de la anul incolo.
Domaine Ceptura Blanc 2014 e un blend de sauvignon, feteasca alba si riesling, cam o treime tinut in lemn cateva luni. Un vin cu prospetime, cu tuse de lamaie, lemonada, coaja conservata in zahar, flori albe, portocala, grepfrut. Senzatiile de fruct dulce sunt moderate de o aciditate serioasa. E un vin cu potential mai bun decat Iacob, fapt logic oarecum. 13,5% alc, foarte bine inegrat. 85(87) pct
Revelatio 2014 (sauvignon blanc si feteasca alba) este vinul despre care voi vorbi cel mai putin in ce priveste descriptorii. Pentru ca la momentul degustarii amprenta juvenila era prea bine conturata. Nu va ganditi la un soi de chard supra baricat, ci ca asamblajul de batonnage si ceva lemn creeaza un monolit pelicular, foarte promitator prin robustete si densitate, dar care trebuie lasat sa se deplieze. Desigur, e un vin care se poate bea cu mare succes si acum, insa dupa papilele mele de hobbyist e nevoie de cel putin 1 an ca sa receptam tot ce vrea el sa ne spuna. Astept senzatiile dominante acum de soc, ananas si limonada sa se transforme in gutuie, poate cirese albe si variate picanterii. Si la timpul prezent a amusina paharul gol, a doua zi, e o experienta in sine, trust me. 13,5% alcool, bine "amestecat". 87 (90) pct
Freamat Rose 2014 Catleya Wines
De la Corcova (jud. Mehedinti) vine acest rose produs din merlot (65%) si cabernet sauvignon. Este sec si are 12,5% alcool, foarte bine integrat, cum se va dovedi.
Rozmarin, piersica, coaja de lămâie, grepfrut roz. Gust mai liniștit, fără fizz, destul de dens si plin, Aciditatea lemonata face un "comeback" puternic, pe final, cat sa amplifice senzatiile aromatice.
O particularitate ar fi ca vinul a stat pe drojdii 4 luni, cu batonnage periodic.
Me likes. 84 pct@32lei in online si magazine specializate.
PS: Mai multe despre crama puteti gasi in corpul acestui review.
Etichete:
20-40 lei,
80-90,
cabernet sauvignon,
Catleya Wines,
merlot,
Romania,
vin rose
Terra Romana Chardonnay 2014
Chardonnay-ul baricat de la SERVE Ceptura propune o culoare galbuie moderata, cu irizatii verzui. Aromatic, dupa o aerare usoara care va imprastia niste razlete note hai sa le zic "reductive", propune tonuri placute de gutuie, pastaie de vanilie, lămâie, păducel si flori albe. In gust prezinta densitate, are "fibra" si ramai cu impresia unui mix de prospetime usor tonica invelita in roba dulceaga de baric. Alcoolul este bine integrat (13,5%) si cel mai probabil poate fi pastrat cu folos pe termen mediu.
Ma gandesc la o salata bogata, cu frunze de spanac si cascaval. Poate fi si ceva prosciutto pe acolo, ca n-o sa se sperie. Sa traim periculos, ce Dumnezeu!
85 pct@50 lei in magazine specializate si online.
Etichete:
40-100 lei,
80-90,
chardonnay,
Romania,
SERVE Ceptura
Tamaioasa Roza 2013 Domeniul Coroanei Segarcea
Plantatiile actuale s-au refacut din "ochii" plantelor centenare, supravietuitoare la IAS Segarcea. Sigur, DCS pretind ca cele 14 hectare cu Tamaioasa Roza aka Muscat de Frontignan aka Muscat Rouge à Petits Grains, nu mai exista altundeva. Este o asertiune discutabila, cel putin. Astfel, dupa unele surse, nici Busuioasa de Bohotin n-ar fi altceva. Si sa nu uitam ca prima editie a vinului a purtat pe eticheta mentiunea "Muscat de Frontignan".
Oricum, la nivel de vizibilitate mare, DCS este singurul producator care imprima "tamaioasa roza" pe eticheta unui vin. Avem un rose demidulce, cu 12,5% alcool, care ne intampina cu un "nas" elegant, cu arome flagrante de piersici, caise, flori albe, litchi si condimente dulci. Gustul e elegant, zaharul fiind echilibrat de note tonice, ca de piersica dobrogeana si sfarseste cu o remanenta dulce-vegetala, de dulceata de trandafiri.
E un vin de desert competent, cu prospetime si aciditate buna. 85 pct. Pretul variaza in online de la 54, 47 si pana la 42 lei pe bauturaonline.ro.
Doua vinuri cu bule de la Allini (Italia)
Allini Garganega Frizzante 2014 Veneto este un frizzante, recolta 2014. Garganega este strugurele responsabil pentru vinurile de Soave, unde este majoritar in blend. Apelatia de fata este Veneto. Nu avem indicatii asupra restului de zahar, dar as spune ca este demisec. La 9,99 ma asteptam la mult mai rau, dar avem un vinut piscacios, cu o aromatica destul de intensa, amintind de fructe (piersici, citrice), iar zaharul rezidual rotunjeste lucrarea, oferindu-i insa si o greutate, nu stiu cat de dorit. Oricum, impreganarea cu dioxid ofera un caracter jovial si foarte baubil lucrarii, subliniat si de procentul moderat de alcool- 10,5%.
Cum spuneam, nimic special, insa curge repede, inteapa pe limba si costa putin. Are dop cu filet. Picnic, gratare, etc. 77pct@9,99- foarte bine.
Allini Pinot Grigio rose spumante este intr-o categorie superioara. Avem un spumant extrasec, fara apelatie speciala, rose, produs din...pinot grigio. O anumita clona de pinot gris poate da, uneori, prin maceratie indelungata, vinuri cu pigment roz. Insa am banuiala ca majoritatea acestor exemplare din Italia isi capata culoarea dintr-o enzima extrasa din pielite si adaugata la un moment convenabil, si nu direct din maceratie. Oricum, n-o sa gasim in acest spumant arome de fructe de padure, decat daca creierul ne e pus pe șotii. E extrasec, dar se va dovedi bine echilibrat. Culoarea e un rose pal, perlatia decenta si cu bule destul de fine, efervescenta scazand in timp. Nasul e de drojdii, aduce inflexiuni minerale, usoare tuse citrice si chiar florale (flori albe). Gustul e foarte temperat, desigur efervescent, dar rezervat aromatic, propunand, cum era si de asteptat, tuse citrice si usor dulcege ca de caisa. E destul de fin si amabil, dar e ca la oameni: unii l-ar putea vedea ca prea discret si timid. 11,5% alcool, dop de pluta&all.
La 81pct@19,99 nu ai foarte multe sa-i reprosezi, il consider bun de racorit, ba chiar de open-drink pentru bugete mici.
Etichete:
70-80,
80-90,
Allini,
garganega,
Italia,
pinot gris/grigio,
sub 20 lei,
vin spumant
Freamat Alb 2014 Catleya Wines
Catleya este o crama...Nu este o crama.
Catleya este mai degraba un proiect la confluenta a trei domni francezi. Impreuna detin 10 hectare in numita zona din Mededinti. Unul dintre ei este Laurent Pfeffer, vinificatorul de la Viticola Corcova, unde sunt realizate si licorile.
Catleya este orhideea lui Marcel Proust, simbolul iubirii. Ce legatura are Proust cu Mehedintiul? Exista o explicatie!
La Corcova a fost mosia lui Anton Bibescu, prieten bun cu autorul. Cei doi au corespondat asiduu (exista un volum publicat) si chiar la un moment dat scriitorul francez planuia sa-si petreaca vacanta pe mosia cumatrului sau (Proust a fost si nașul printesei Priscilla Alexandra) cel care angajase un francez ca sa-i faca vinurile, Aristoteles Sauget, pe numele lui. Si iata cum, 100 de ani mai tarziu, tot niste francezi exploateaza legatura dintre Corcova, Proust si Franta.
Vinul in sine este in editia 2014 un sauvignon blanc 100%, fermentat cu levuri indigene si maturat pe strat de drojdii 4 luni. Denota o culoare gălbuie cu reflexii verzui. Aduce un "nas" de soc, iarba si mere verzi. Un gust robust, plin, cu pomelo si limonadă. Final "lunguieț", citric și usor amărui. Nu este un vin complicat, insa pare foarte onest si tipic pentru un sauvignon de lume veche, cu aciditate ridicata, reconfortanta si nivel de alcool moderat si excelent integrat in peisaj (12%).
Cred ca indeplineste condițiile unui viitor plus de complexitate in cazul unei învechiri pe termen mediu. Costa in jur de 32 lei in magazinele specializate (inclusiv in magazinul online propriu).
84(86) pct.
Etichete:
20-40 lei,
80-90,
Catleya Wines,
Romania,
sauvignon blanc
Cateva vinuri de la Crama Ratesti (08.06.2015)
Crama Ratesti a fost prezenta la ultimele doua editii ale Goodwine, atragand atentia asupra lor. La ultimul am auzit vorbe ca vinurile n-ar fi fost tocmai ok, adica erau cam zbuciumate si suflet ardelenesc fiind, lor le place mai molcom, revenindu-si mai greu dupa zbucium. Mno, asa o fi. Cert e ca acum cateva zile, in minunata mea urbe, a avut lor o prezentare a catorva astfel de vinuri, mai putin sensibile, pare-se.
Din partea producatorului au prestat somelierul Istvan Pentek si "zonalul" George Mirea (MiRea, da? Ati retinut? Sa nu ma sunati pe mine, ca n-am trecut de partea cealalata a baricadei :).
Am aflat ca nu e tocmai o crama modesta, avand plantatii noi (nu mai vechi de 6 ani) pe mai mult de 200 hectare, provenind dintr-o zona cu traditie in produsul vinului. Pentru ca da, in Satu Mare, svabii faceau vin de cand haul. Acuma svabi nu prea mai sunt, bine ca traditia a continuat si fara ei.
Sauvignon blanc 2013, aducand un nas de iarba, usor mineral, cu mere golden, piersici si propunand un final persistent, dar usor cretos, "sticky". 81 pct. 13,3% alcool, integrat ok.
Feteasca Regala 2013 vine cu arome intense, de flori albe si fructe exotice, un nas imprimat de levurile folosite (cred eu) si un gust amintind de mere si piersici verzi, lasand un feel dulce si usor astringent, ca de zarzara. 84. 12,9%
Feteasca Neagra 2013 este vinul care mi-a placut cel mai mult, din pricina caracterului diferit fata de suratele de aiurea. Are o culoare de pinot, un rubiniu frumos si arome de prune proaspete si picanterii de lemn: scortisoara, piper, cuisoare. In gust da o senzatie suculenta si dulceaga, cu taninuri rarefiate, un final nu foarte luxuriant, dar in care rezida tusele picante. 84 pct, pentru diversitate. Diversitatea are capitolul sau pe fisa mea imaginara de punctare. Exista si vinuri care iti plac tocmai pentru ca sunt diferite si nu tipice.
Cabernet Sauvignon 2011. Visine din visinata, afine, porumbe, ardei verde si un iz herbal sugerand ceva amarui. Mi s-a parut dur si vinos, ok, but not quite my tempo. 80 pct.
Pretul de raft in magazinele specializate ar fi cam de 35-40 pentru albe si 42-47 pentru rosii. Eu zic ca puteau sa inceapa mai de jos, insa, din punct de vedere al calitatii vinurilor, semnele de la Crama Ratesti par incurajatoare pentru viitor.
Rose Coeur de grain 2014, Clos Mireille, Domaine Ott
Intamplarea a facut sa desfac vinul cand tocmai incepea un meci de fotbal. In zilele noastre m-am vindecat de "microb", insa imi mai ingadui cateva minute de ratacire, din cand in cand. Si cand incepe meciul il vad pe Gianluigi Buffon in poarta! Mai sa fie!? Mai traieste? Ma uit la el. E la fel! Ochi albastri, fara riduri, par negru, gelat. Adica cand am terminat facultatea, acum 2000 de ani, Buffon tocmai se transfera de la Parma la Juventus pe o suma record, nedepasita nici astazi pentru un portar. O fi baiatul lui Buffon? Sau chiar el insusi? In fine, cam asa e si cu vinul rose in general, o tinerete perpetua, fresh si placut an de an, intotdeauna proaspat! Iar cel de zi e un vin absolut remarcabil, un rose intre roseuri.
Miroase a parfum ademenitor, a piersici, mango, zmeura, coaja de portocala, dar si a flori exotice atat de frumoase incat te-ar putea manca, iar gustativ e atat de rotund incat ar putea fi folosit pe post de model al unei sfere perfecte. Nivelul de alcool e neobisnuit de mare pentru un rose de Provence (14%), insa va conjur sa-l gasiti fie si la temperaturi mai calde de 12 celsius.
Tehnic vorbind e un blend de grenache, cinsault si syrah, Cotes de Provence Cru Classe, unde cru-ul e Clos Mireille. Ott are posesiuni si in alte cru-ri, dar si in alte apelatii invecinate, cum ar fi Bandol.
E unul din vinurile cu preturi ciudate. La uvpz a fost 145, in rest cineva il vinde cu 164 lei, altcineva cu 240, in Carrefour e 200 si un pic, editia 2013. Oricum, top stuff!
92 pct.
Dai un ban, dar cumperi ceva frumos, vorba lui IPF Daniel!
Etichete:
100-200 lei,
90-100,
Domaine Ott,
Franta,
grenache,
peste 200 lei,
vin roze
Despre viteza luminii cu Terra Romana Milenium Alb 2013 SERVE
Am incercat blend-ul de sauvignon, riesling de Rin si chardonnay in aprilie, dintr-o sticla magnum. Acum cateva zile am degustat vinul dintr-o sticla normala, de 0,75. La acest moment nu apar diferente intre vinuri, dar probabil cu cat va trece vremea, ne vom gasi in fata unei situatii asemanatoare cu paradoxurile din filmele SF, cand calatorul din nava spatiala imbatraneste mai greu decat un om de pe Pamant, din pricina deplasarii cu viteze foarte mari.
Cred ca peste 5 ani, daca sticlele de vin ar fi oameni, regasirea dintre cele doua vinuri va fi atat de emotionanta si ciudata, incat se va putea scrie un scenariu reusit!
Radiografia lichidului ne arata o culoare aurie moderata ca intensitate, cu usoare tente verzui si o coloana vertebrala dreapta, cu tuse placute de baric, bine integrate in ansamblul de fruct, din care se recunosc destul de usor piersica, pepenele galben, ananas si pomelo, care in gust se transforma intr-o grepfrut tonic bine temperat de notele dulci ale stejarului. Temperatura de servire trebuie limitata la vreo 12 celsius, daca ma intrebati pe mine. Daca as avea un bucatar care sa-mi faca ce mancare vreau eu in functie de vin, i-as comanda un pui la rotisor si un sos de ciuperci.
Un vin cu prospetime, cu fibra, caruia nu-i lipseste eleganta si nici un potential de invechire mediu.
85 pct la vreo 35 lei. Bun!
Etichete:
20-40 lei,
80-90,
cupaje albe,
riesling de Rin,
Romania,
sauvignon blanc,
SERVE Ceptura
Har 2014 Rose Dagon Clan (Dealu Mare)
Daca va uitati la eticheta, sa stiti ca "sirenul" lumbersexual, intre noi fie vorba, replica a unui basorelief din muzeul Luvru, este unul dintre zeii batrani, antici, ai pamantului, apei, recoltei, ploii etc, astazi cazuti in desuetudine, mai ales dupa aparitia religiilor semite si distrus definitiv, dupa Hristos, de Dumnezeul nostru gelos.
De altfel, templul daramat de Samson in povestirea din Vechiul Testament era al lui Dagon, zeu si al filistinilor. Dar sa trecem mai departe, pana la urma e doar o eticheta de vin, decorativa, adevarat, si nu un tratat de istoria religiilor, desi ar fi interesant de stiut care e legatura dintre Babilon si Urlati.
Producerea acestui DOC Dealu Mare pare epopeica. Pe contraeticheta aflam ca e produs de Halewood, imbuteliat la Rovit, pentru o firma din Bucuresti in spatele careia se afla pasionatul Mihnea Vasilache, iar de moșit mustul a facut-o un oenolog olandezo-francez, scolit in Australia, si care de cativa ani produce vinuri din struguri cumparati in Burgundia. Vinuri din apelatii legendare, scumpe si dupa jancisrobinson.com si altii, foarte, foarte bune.
Dagon Winery este in proces de replantare pe aproximativ 6 hectare si in plus au in arenda 1,8 hectare cu feteasca neagra de 30-40 ani. Vinul de fata se produce din struguri de la Fintesti, din vii de 7 ani, proprietatea lui Stefan Ionescu (1000 de Chipuri) intr-un loc inchiriat de la Halewood, insa nu are legatura cu licorile producatorului romano-britanic.
Oricum, acest rose de Dealu Mare, produs din Cabernet sauvignon si Shiraz, exista in doar 2609 exemplare si avand in vedere apetitul recent al romanilor pentru rose, dar mai ales calitatilor lichidului in sine, probabil se va termina destul de rapid.
La proba paharului Dagon Rose s-a prezentat intr-o culoare cu pigment, mai degraba un soi de rubiniu "light" decat rose-coral, o aromatica interesanta. Astfel în funcție de temperatura ofera fie ceva puternic parfumat, floral, fie ceva vegetal, precum verdețuri tocate, pe langa melanjul fructat de cireșe, căpșune, zmeura, pepene, coacăze roșii. Alcool foarte bine integrat la o temperatura nu mai mare de 10-12 celsius.
In concluzie, un vin cu fibra, robust, plin și persistent, fără a a apasa prea tare pe papile, o surprixa foarte placuta, cu atat mai mare cu cat imi pare ca acest mic producator a aparut de nicaieri.
87 pct. Costa in jur de 40 de lei, in unele magazine specializate si winebar-uri si restaurante.
Etichete:
20-40 lei,
40-100 lei,
80-90,
cabernet sauvignon,
Dagon Winery,
Romania,
syrah/shiraz,
vin rose
Faurar Alb 2014
Blendul low cost de la Unicom, intr-un fel varianta mini a mult mai cunoscutelor Domaine Ceptura, vine si in 2014 intr-o forma agreabila. Are arome floral-fructate, amalgam de flori albe, mere, piersici, mango, grepfrut, levuri. Tutti-frutti. Gustul e destul de plin, cu oarece "șmirghel", o usoara astringenta care joaca intre "robust" si "rustic", amintind de grepfrut si gutuie. Alcoolul (13,2) e foarte bine integrat.
Interesant e ca pare mai asezat decat multe alte albe proaspete.
La pretul sau (22) e un vin de treaba. 82 pct.
Etichete:
20-40 lei,
80-90,
cupaje albe,
Davino Productie,
Romania,
Unicom Production Ceptura
Noble 5 2011 Budureasca
Sunt cateva crame pe care, nu stiu exact din ce motiv, le-am cam uitat. Desi le frecventam des odinioara. Budureasca, de exemplu. Apăi cat Fume cu eticheta neagra am baut eu de la stimabili...Dar...ca la oameni, amici-amici dar drumurile s-au separat si Fume-ul de la 16 s-a facut 35. Imbatranim, ce sa facem.
Cum weekend-ul trecut urma sa mi-l petrec la țară, m-am gandit ca stilul fructat si direct, new-world ca sa zic asa, al celor de la Budureasca se potriveste ocaziei. Mai faci un gratar, mai schimbi o vorba, stiti dvs. In principiu am avut dreptate, insa acest vin produs din toate cele cinci varietati rosii nobile ale cramei (de unde si denumirea vinului, evident) s-a dovedit ceva mai elevat. Plus ca sa stai pe marginea fantanii, sa auzi cocosii si caini facand larma iar tu sa bei ceva numit Noble 5 dintr-un pahar Stolzle...e un oximoron delicios, pur romanesc.
Asadar e un blend de cabernet, merlot, pinot noir, shiraz si feteasca neagra, in proportii cunoscute doar lui Stephen Donnelly, oenologul englez al cramei.
Vine intr-o culoarea roșie-rubinie intensa cu bordura matură. Aduce un "nas" de cireșe confiate, vișine și prune coapte, cutie de lemn. Un miros mai degrabă delicat, fructat, decât puternic. Gustul e fresh, cu suculenta și aciditate, nici pe departe atât de greu pe cat ne-am aștepta de la un mix de cabernet, merlot sau syrah. Un final picant și amărui, ca de miez de nucă. Daca șambrați vinul corespunzator, nivelul de alcool (14%) nu va iesi in fata. 85 pct. Face banii.
Ca veni vorba, l-am reperat in oferta unui nou magazin online, la 42 de lei, in conditiile in care pe site-ul producatorului este 48. Check it out.
Etichete:
40-100 lei,
80-90,
Budureasca,
cabernet sauvignon,
cupaje rosii,
feteasca neagra,
merlot,
pinot noir,
Romania,
syrah/shiraz
Abonați-vă la:
Postări (Atom)