Vinurile albe din 2014, primite de la cunoscutul producator din Ceptura, marcheaza o schimbare. Presupun ca oricum s-ar numi si oricate motive tehnice s-ar da, e vorba de doua lucruri: plafonare si perfectionare. Adica s-a observat ca așa mai mult nu se poate si atunci s-a schimbat "așa"-ul ca sa se poata. Inteleg ca pentru albe s-a renuntat la baric si s-a trecut la budane de 1000 de litri, asadar trebuie sa ne asteptam la alt tip de impact al lemnului, ba chiar ca de la reductiv s-a trecut la permisiv in ce priveste contactul cu oxigenul.

Iacob 2014, blend de sauvignon si feteasca alba, 13,3% alcool, mi s-a parut cel mai gata de consum, in stilul sau "sauvage" si cu amprenta cretoasa, usor astringenta. Vin robust, fara lemn, si care ofera un feeling interesant de nuci verzi peste un amalgam de fructe mai degraba neaose decat exotice (piersici, mere ionatan, bot de iepure, cirese albe) dar si grepfrut si lamaie. Gust vertical, articulat, pun pariu ca se va linisti in timp si va oferi senzatii mai democratice in 2 ani. 85 pct
De aici lucrurile tin mai mult de previziune decat de realitate, pentru ca acum vorbim de vinuri foarte compacte, cu arome patrunzatoare, de batonnnage. Cum sa ma exprim simplu: daca vreti sa beti ceva bun, beti-le acum. Daca vreti ceva foarte bun, incercati-le in toamna. Iar de excelent vorbim de la anul incolo.

