Noble 5 2011 Budureasca


Sunt cateva crame pe care, nu stiu exact din ce motiv, le-am cam uitat. Desi le frecventam des odinioara. Budureasca, de exemplu. Apăi cat Fume cu eticheta neagra am baut eu de la stimabili...Dar...ca la oameni, amici-amici dar drumurile s-au separat si Fume-ul de la 16 s-a facut 35. Imbatranim, ce sa facem. 

Cum weekend-ul trecut urma sa mi-l petrec la țară, m-am gandit ca stilul fructat si direct, new-world ca sa zic asa, al celor de la Budureasca se potriveste ocaziei. Mai faci un gratar, mai schimbi o vorba, stiti dvs. In principiu am avut dreptate, insa acest vin produs din toate cele cinci varietati rosii nobile ale cramei (de unde si denumirea vinului, evident) s-a dovedit ceva mai elevat. Plus ca sa stai pe marginea fantanii, sa auzi cocosii si caini facand larma iar tu sa bei ceva numit Noble 5 dintr-un pahar Stolzle...e un oximoron delicios, pur romanesc.

Asadar e un blend de cabernet, merlot, pinot noir, shiraz si feteasca neagra, in proportii cunoscute doar lui Stephen Donnelly, oenologul englez al cramei. 
Vine intr-o culoarea roșie-rubinie intensa cu bordura matură. Aduce un "nas" de cireșe confiate, vișine și prune coapte, cutie de lemn. Un miros mai degrabă delicat, fructat, decât puternic. Gustul e fresh, cu suculenta și aciditate, nici pe departe atât de greu pe cat ne-am aștepta de la un mix de cabernet, merlot sau syrah. Un final picant și amărui, ca de miez de nucă. Daca șambrați vinul corespunzator, nivelul de alcool (14%) nu va iesi in fata. 85 pct. Face banii.

Ca veni vorba, l-am reperat in oferta unui nou magazin online, la 42 de lei, in conditiile in care pe site-ul producatorului este 48. Check it out. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bine ati venit! Va multumesc pentru vizita si pentru dorinta de a intra in dialog. Va sugerez sa utilizati un ton firesc, fara cuvinte jignitoare. Pe cat posibil as dori ca ideile sa se refere la articolul de fata. Daca aveti ceva personal cu mine atunci nu va referiti la articolul de fata, intrucat nu am obiceiul sa scriu despre mine insumi.