3x Marius Chapoutier (reviewuri pentru unvinpezi.ro)
Acest vin provine din extinderea spre sud, in Languedoc, a unui nume mare al vinurilor de Ron. Vinul este un blend de varietati mediteraneene, Vermentino care e mult mai plantat in Italia si Terret, un strugure nativ zonei, destul de vechi. Impreuna dau sub bageta lui Chapoutier un vin agreabil, galben pai cu reflexii verzui, cu arome varatice, de citrice si piersica, usor salin si usor de baut, destul de suplu in corp si citric-amarui pe final. E mai degraba un vin pentru fructe de mare , pui sau paste cu legume decat pentru peste, aciditatea bine-potrivita fiind mai prietenoasa cu stomacurile sensibile.
MARIUS - ROSE DOC 2015, 13%, 84 pct
Un rose competent, languedochian, din Grenache si Syrah, cu arome de pepene rosu, piersici si adieri de oja. Gustul e echilibrat si lin curgator, destul de echilibrat si curat lucrat. Desi nu e ultima recolta, prospetimea e inca acolo. Apropos, daca vreti sa stiti cine e Marius, asteptati textul aferent vinului rosu din gama. Si sa aveti bani la voi, pentru ca face banii, nu foarte multi pentru nivelul lui. Pana atunci puteti incerca azi un rose simpatic, facut de vrajitorul Michel Chapoutier. Vrajile sale functioneaza de minune la Robert Parker, cel putin.
MARIUS - GRENACHE SYRAH 2015 13,5%, 87 pct
Asa cum va promiteam in textul aferent vinului rose din gama astazi o sa va zic cine e acest Marius. Ei bine, Marius este stra-stra-bunicul lui Michel Chapoutier. Nu este primul care s-a ocupat de vin, Chapoutierii fiind negocianti priceputi, dar e primul din familie care a inceput sa faca vin din strugurii cultivati chiar de el.Adevarul e ca Polydor (tatal) a cumparat domeniul de pe Valea Ronului, intr-un sat care avea sa ajunga cu timpul celebru:Tain l’Hermitage, insa fiul e cel care a pus pe harta vinurilor de Ron Casa Chapoutier. Si iata ca peste ani vinurile de Languedoc ale firmei i-au fost dedicate. Va recomand sa aruncati un ochi si pe site-ul colectiei: mariusbymichelchapoutier.com, unde exista pe langa descrieri si toate cele cateva scurte povestiri avandu-l in prim plan pe Marius. Sunt cam picante pe alocuri, precum vinul de azi, insa e cu siguranta o premiera pentru mine in domeniul marketingului de vin. Iar despre vin numai de bine, an de an best buy, iubit de Wine Advocate, Decanter, de fapt de toata lumea. Eu va recomand sa va straduiti si dumneavoastra!
Toate vinurile sunt IGP Pays d'Oc si costa vreo 35 de lei, in mod normal.
Etichete:
80-90,
Chapoutier,
Franta,
grenache,
grenache blanc,
syrah/shiraz,
terret,
vermentino
Vinuri pentru 5 retete
Am făcut un exercițiu de imaginație încercând să potrivesc câteva vinuri la preparatele propuse de colegii de campanie. Rețetele respective le-am ales oarecum la întâmplare. Sunt doar niște opțiuni personale, bazate pe inspirația de moment și pe un mic ajutor bibliografic. Să mai zic că toate vinurile amintite se pot achiziționa din Selgros. Logic, nu? Eu am contemplat rafturile magazinului din propria urbe, însă mă gândesc că în cazul altora oferta poate fi chiar mai amplă, deci și baza de selecție s-ar mări. Hey ho, let's go!
Linguine cu creveți în stil italian, o rețetă propusa de Savori Urbane.
Pe larg aici si in rezumat in mintea mea:
Paste, creveți trași la tigaie cu putin usturoi, zeama de lămâie, pătrunjel, una peste alta. Știu nu-i amuzant să povestești așa lapidar elaborate rețete îngemănate în blogosfera cu poze artistice, dar asta e! Laser, frate!
Părerea mea: Purcari Pinot Grigio 2016. Aromatică directă, curată și florală și cu note de pere și piersici. Un vin ușor, aromat, cu suficienta aciditate cât sa "taie" dulceața creveților. Pe banca de rezerve: Canti Pinot Grigio 2015, vin din nordul Italiei, regiunea Veneto, prețuit undeva pe la 20-25 de lei, cu aromatica asemănătoare titularului, dar cu o condiție fizică mai precara, respectiv Cuvee 4 Sfinți 2016 Sarica Niculițel un alb onest, fructat și mai simplu decât am bănui citind componența cuvee-ului: Sauvignon Blanc, Rhein Riesling, Chardonnay si Aligote, cu arome fragrante si un gust proaspat. 20-24 lei. E ziua lor în iunie, halal potrivire! Cum a cui? A sfinților! Adică Zotic, Atal, Camasie și Filip.
Tofu crocant, autor Broccoli and Muffins.
Cu poze strălucitoare: aici.
Mi s-a părut nițel exotic, asiatic, simplu, dar de fapt complicat. O gustărică! Dar una cu texturi diferite și cu gusturi usor exotice (remarc doar "ghimbir"). Deci ce să fie, ce să fie?
Părerea mea: As încerca un strugure aromat vinificat in sec. Sa zicem Tămâioasă Private Reserve de la Halewood din an cat mai recent sau la chiar Egregio Muscat Ottonel 2012 de la Vincon, care s-a păstrat destul de bine. Toate sunt vinuri prețuite în jur de 30 de lei. La o adică, merg si Pinot Grigio amintite mai sus. Iar ca sa fie fantezia completa as încerca un Palomino fino extra dry Tio Pepe, un vin de Jerez marca Gonzalez Byass de servit rece!
E lung pământul, ba e blat. De pizza. Ciprianmuntele.ro
Pe lung: aici. Pizza, salam, măsline, chestii clasice.
E de rosu, proaspăt și vioi, fără îndoială. Sa vedem un Chianti de la Banfi, cu strugurele Sangiovese în rolul principal. Alegerea e undeva intre clasicco și superiore, după buget! Taninuri suple, aciditate buna, ar trebui sa se ducă pe gât ca o cascada de munte! În caz de patriotism excesiv încercați o Feteasca Neagra (sec, ca altfel nu alunecă), cum ar fi Castel Stârmina de la Vinarte, din Mehedinti sau chiar un Pinot noir de Dealu Mare Vinul Cavalerului de la Serve. Să-mi ziceți cum a fost!
Pulpă de miel la cuptor cu vinete, rodie și cartofi dulci copți. retetecalamama.ro.
Aici avem ceva sățios, fie si numai privind pozele. E o farfurie complexă. Rulada de carne, ca rulada de carne, dar cartofii dulci și rodiile ar cam cere un rosu suculent, fără o structură tanică prea dezvoltată și cu o tentă dulceagă. Păi un Chianti si un Pinot, precum cele de mai sus, sau mai bune ar trebui să facă treaba. De dragul variației as propune Brolio de la Barone Ricasoli sau un Pinot Noir la Cetate de la Oprișor. În plus hai să zicem...o picantă Cadarcă de la Balla Geza. Ba chiar și spumantele rose care vor urma. O variantă "exotică", propusă de un amic somelier, ar fi un Lambrusco secco, dacă există în ofertă.
Cheesecake cu fructe de pădure…la borcan, fără coacere, de Alexjuncu.ro.
Așadar, se ia un pachet de biscuiți digestivi, niște brânză proaspătă și...lăsați, mai bine citiți direct la sursa.
Părerea mea: Ei, aici e greu. Avem crema de brânză, fructe de pădure, biscuit. E un desert, dar nu prea dulce.
Putem să rupem pisica în doua cu un Rhein Imperial Extra Brut Rose, spumant obținut prin metoda tradițională la fabrica Rhein din Azuga. Ceva fructe roșii, dar și arome de "toast", biscuiți, drojdii fine și alune de pădure. Să facă vreo 35-40 de lei. Sau putem încerca noul Domeniile Recas rose, care e mai abordabil, produs prin metoda Charmat (fermentare secundară în tanc și nu în sticlă ca în cazul metodei tradiționale), potrivit la granița dintre brut și extradry, având arome de fructe roșii mai intense. 25-27 lei.
PS: dacă s-a pus mai mult zahar în lucrare, vedeți un Asti (un spumant italian cu rest de zahar consistent produs din struguri de Muscat) sau neaoșa Cashmere Tămâioasă românească (care e produsă de Oenoterra in Dealu Mare după metoda italieneasca amintita).
V-am mai spus ca asocierea mâncare-vin nu e tocmai o știință exactă? Vă mai spun o dată! Există evident niște principii destul de sănătoase ale asocierii, există cărți de specialitate, manuale pentru somelieri, site-uri dedicate etc așa încât vă încurajez să fiți creativi. Bine, nu creativi în sensul de scrumbie la grătar udată de un Barolo sau un Cabernet Franc, dar în niște limite rezonabile, acolo! :)
scris pentru SELGROS cauta pasiunea.
MI TERRUNO - Expresion Malbec (2014)
Mi-a placut vinul asta, inca de la intalnirea cu eticheta care transmite ceva copilaros, colorat si vivace.
Culoarea rosie-rubinie intensa cu bordura violacee ne confirma asteptarile, iar nasul transmite si ceva vinos sub aromele in primul rand de fruct (prune, afine) si apoi (destul de subtile) datorate baricului, cum ar fi vanilia si ciocolata.
Robust in gust, cu structura tanica puternica, cu final picant. Nu e ceva care sa-ti reseteze standardele, dar are un caracter bine definit.
100% Malbec, Mendoza, Argentina, 14% alc, 45 lei, 84 pct
Etichete:
40-100 lei,
80-90,
Argentina,
malbec,
Mi Terruno
VINA ERRAZURIZ Sauvignon Blanc Estate Series 2015 (Chile)
Editia 2015 a Sauvignonului blanc al chilienilor de la Vina Errazuriz a fost premiata la toate concursurile din 2016 la care a participat. Bronz, argint, aur, nu conteaza acum aceste detalii, important e ca ne indica in mod cert o anumita calitate.
Vinul de azi, la un an si ceva dupa amintitele ispravi, se prezinta intr-o roba alb-galbuie, putin intensa, cu nuante aromatice fragrante, de agrise, iarba si grapefruit, usor suplu si usor mineral in atac, si cand spun asta ma refer la o fateta secundara pe care papilele o sesizeaza ca la apa magneziana, puternic mineralizata, care submerge unei acaparante dulceti fructate, greu de banuit si de realizat la un vin sec. Fara a fi un vin mare, de pastrat ani si ani, ne aminteste de ce a reusit o tara precum Chile sa treaca ca expresul pe langa marfarul romanesc, cel care, vorba rapsozilor, cara vin de cel putin 3000 de ani.
Etichete:
40-100 lei,
80-90,
Chile,
Errazuriz,
sauvignon blanc
Epopee Catleya 2013
Am gustat acest vin la un Goodwine, pe cand nu avea nume sau eticheta. Cred ca-si aminteste si Dan. Laurent Pfeffer si-a prezentat creatia, spunand ca e cel mai bun vin al cramei. Am fost de acord. Pretul e pozitionat sus, pe la 80 de lei, dar e in linie cu multe alte vinuri autohtone "premium".
Denumirea provine de la planurile lui Marcel Proust de a-l vizita pe bunul sau prieten, printul Bibescu, la mosia sa de la Corcova, calatorind cu Orient express. Nu s-a intamplat, insa nu toata literatura e autobiografica. In fapt, destul de putina.
Rosu rubiniu medium plus, cu nuante de visina coapta, nas frumos, de fructe de padure (coacaze si afine), scortisoara, stafide. Gustul e aducator de valoare adaugata, cu taninuri abundende, dar de granulatie fina, cu "muscatura" picanta si acida, cu tuse de afine si porumbe, cu final picant, cu buna remanenta.
E de pastrat. Poate fi baut cu succes si acum, in asocieri carnivore, insa am banuiala ca atunci cand taninurile se vor subtia momentul va fi spectaculos. 14% bine integrat, daca avem grija cu temperatura de servire.
Etichete:
40-100 lei,
80-90,
90-100,
cabernet sauvignon,
Catleya Wines,
cupaje rosii,
merlot,
Romania
Rapsod 2014 Cramele Rotenberg
foto: smartdrinks.ro |
Am ramas surprins, mai ales de profilul diferit pe care il propune. Ati observat deja o serie de descriptori nu tocmai des intalniti.
DOC Dealu mare- Ceptura, 13,4%, nefiltrat, un vin jovial, 22 de lei (Billa). 85 pct
Etichete:
20-40 lei,
80-90,
Cramele Rotenberg,
merlot,
Romania
Abonați-vă la:
Postări (Atom)