Din vechime: Shiraz Finca El Carcon 2007 Jumilla Spania
CUI BONO?
Am hotarat sa iau o pauza activa. Am devenit un soi de critica de intampinare pro bono a tuturor experimentelor producatorilor nostri sau a tarelor distributiei de vinuri. Cele doua sticle de Feteasca Neagra (Cocosul si La putere) a celor de la Recas m-au facut sa-mi dau seama cate alte lucruri puteam face cu vreo 70 de lei. “Cocosul” 2009 e un soi de must alcoolizat, presupun ca e alcoolizat pentru ca n-am baut suficient ca sa-mi dau seama. Pai, daca doream asa ceva plateam 5 lei pe un primeur frantuzesc de mana a saptea. La Putere s-a dovedit un vin straniu cu un gust “ascutit” de baric si cam atat, bahlit, murdarel, cum preferati, fara structura. Noroc(?) ca era la promotie(34lei). Nu insist, am luat si “tepe” mai plenare, dar m-am gandit ca scopul acestui blog a fost initial descoperirea varietatilor romanesti. Apoi, indeplinit pe cat posibil acest scop, am inceput sa ratacesc prin lumea vinurilor, pana cand ratacirea a devenit un scop in sine. Ei bine, m-am cam plictisit. O sa reiau propriile mele recomandari, imi voi oferi mie insumi premiul de a avea cat mai putine surprize neplacute.
Mai vorbim.
Sylvaner, un soi cu sare si piper (dar cam atat)
Pedro Ximenez Nectar Gonzales Byass
Noua Zeelanda la pahar: Montana Sauvignon Blanc Reserve 2007
Compania United Fruit: Cuvee Carmenere 2005 Misiones de Rengo
un mic citat in limba cuceritorilor:
When the trumpet sounded
everything was prepared on earth,
and Jehovah gave the world
to Coca-Cola Inc., Anaconda,
Ford Motors, and other corporations.
The United Fruit Company
reserved for itself the most juicy
piece, the central coast of my world,
the delicate waist of America.
Belleruche Cotes du Rhone 2007 M. Chapoutier
Motiunea nu merge cu vinul. Incercati cu vitriol.
As adauga doar ca aduce si pronuntate note drojdioase, oarecum iesite din context. Poate timpul il va imblanzi nitel. 82 pct.
Champ du Coq 2008 Domaine La Croix Belle
Sunt un mare fan al lui Celine…Ca sa fiu précis…un fan al romanelor lui… si…mai ales… tehnica sa! O doamne!...extraordinar!...Ce-i drept…daca Calatoria…a fost grandioasa…cred ca in Moarte pe credit…stilul a devenit superb…E un exemplu… da! domnisoarelor din adolescenta…ca cezura…da ritmul…incremenirea vremelnica a dansatorilor inlantuiti in tango…ca inactiunea e ritmic mai importanta decat inactiunea…Tragicul este a nu putea face ceea ce este de facut, nu asa spunea Ianosi? La naiba! nu aici doream sa ajung! Dar fie…
Asa si un vin si calitatile sale…Uneori mare caci nu face prea mult…nu mai mult decat poate…ar mai fi fierarul un bun fierar daca ar uita sa bata fierul…si s-ar apuca de tratate de cosmologie?...Ar mai fi bun vinul daca vrea sa fie altceva decat de el insusi? O bautura care sa continue gustul strugurelui asa cum e dat de bunul Dumnezeu?
Vinul acesta mi-a amintit de stilul frust, “neos” al lui Celine. Un vin care exista si prin ceea ce nu este, dar care se subintelege. Nu contine o infinitate de arome, nu te ajuta sa meditezi la nemurirea sufletului, nu face sa iei bacul la matematica. In schimb, face ceea ce trebuie sa faca- sa se asocieze cu mancarea, sa o insoteasca, sa ude masa. Ma intreb, daca intrucatva asta nu este tot ce trebuie sa faca un vin.
Vinul de azi vine din satul Puissalicon din regiunea Languedoc-Roussillon, si este din Syrah, Grenache(noir) si un pic de Merlot.
L-am gasit delicios, rosu-rubiniu intens, cu arome pronuntate de afumatura, cirese negre, fructe de padure, ciocolata, lemn (cam mult) si condiment. Un vin corpolent, cu tanini moderati, cu alcool bine integrat (13,5%). Final mediu-lung. Mi s-a parut un vin “absolut” pentru gratar- micii, cotletele si alte chestiuni nesanatoase, ba chiar coq au vin, putand sta excelent - si nu atat din cauza cocosului (champ du coq e denumirea podgoriei)- langa acest vin de terroir semnat de Jacques si Francois Boyer, familie care tine podgoria de peste 200 de ani. Mai mult, observam certificarea Terra Vitis, ceea ce inseamna ca pe domeniu se practica “sustainable agriculture”. Cei 37 de lei mi s-au parut irelevanti pe langa onestitatea rustica a acestui vin. 85 pct cu care imi asum preferintele si subiectivitatea.
Evil Twin: Faurar Rose de Ceptura 2009
Stiti fast-food-urile chinezesti in care o portie de mancare are toate gusturile de pe lume, pentru ca asa cred ei ca inteleg romanii bucataria chinezesca? E dulce, acra, amara, sarata, picanta in acelasi timp? Ei bine, am gasit vinul care se potriveste.
Nu-i nici alb, nici rosu adica e un rose din merlot si cabernet sauvignon. Are 14,6% alcool, ceea ce pentru un rose, daca nu pentru vin in general, mi se pare enorm. Costa 22 de lei daca il luati de aici.
Nasul este elegant, de coaja de grapefruit si banana. In gust miezul este dat de grapefruit, coacaze, si partea dulce- para si banana. O aciditatea buna, dar nu suficienta pentru a domoli amareala data de nivelul ridicat de alcool, daca de acolo vine aceasta. Finalul- si aici incepe povestea neplacuta- este dulce-amar, cineva ar putea folosi un euphemism- indicand un grapefruit copt, dar…parca nu merge. Pe termen lung acest gust contrariant vireaza intr-o nota dominant alcoolica. Cu toate acestea, are “stofa”, dar continutul mare de alcool ma face sa nu ma gandesc la el cu mare drag.
77 puncte, dar diferenta de cateva puncte fata de roseul Stirbey 2009 este mai mare la capitolul “agreabilitate”. Iar fata de fratele mai mare cu vreo 18 lei al celor de la Unicom- Chateau Domenii 2009- seamana dar nu aduce. E un soi de "evil twin".