panseuri pestrițe:
Dintre toate cramele participante, excluzandu-i pe cei care sunt inca la primele incercari cu soiul si nu au un vin etichetat scos pe piata, doar Crama Delta Dunarii- La Sapata si Domeniile Panciu ofera acest soi recolta de recolta. Daca ma intrebati pe mine, pentru moment, luand in considerare calitatea, constanta, dar si pretul si relativa accesibilitate, La Sapata este "the sweet spot" pentru cineva care vrea sa ia cunostinta cu acest soi.
Cel mai satisfacator vin pentru mine Dropia Reserve este 2019. Si aparent e recolta curenta in piata. Si cum aici nu vorbim de Barolo sau Bordeaux de top ca sa fie nevoie de ani si ani de maturare, te intrebi ce se intampla, doctore? Si la Tata si fiul, la fel, 2020. Un raspuns ar fi ca e un strugure cu care se lucreaza greu, sau care nu poate da vinuri acceptabile recolta de recolta. Altul e ca nu stim inca cum sa lucram cu el, desi, vorba aia, ar trebui sa avem o experianta de cateva sute de ani, pe putin.
Babeasca neagra Dropia Beauty on the wing 2019, produs la Insuratei jud. Braila, de catre Domeniile Dropia, se remarca prin doua lucruri: este imposibil de cumparat de undeva. Probabil se exporta, altfel nu-mi explic, si al doilea lucru ar fi nivelul impresionant in care reuseste sa integreze 15% intr-un corp light spre mediu, bravo!
Rara Neagra vs Babeasca neagra. Cred ca intr-adevar exista o diferenta intre ele, la nivel de planta. Probabil o clona diferita. Vinurile din RM nu exprima caracterul floral al suratelor din Romania. E si o diferenta in vinificatie, se foloseste mai mult baricul peste Prut si asta ofileste caracterul jucaus al vinului de baza. E ca un copil de 6 ani imbracat la costum, cu cravata, butoni si ceas de buzunar. Lasati copiii sa fie copii si oamenii mari sa fie mari. E cumva nelinistitor sa vezi un copil prea serios si la fel sa vezi si un om mare dand in mintea copiilor, nu? Cu toate acestea, daca ar fi fost un concurs si nu o degustare, Novak Reserva 2019 ar fi obtinut cel mai mare punctaj, un vin foarte bine lucrat, rotund.
Vinurile de la Domeniile Panciu sunt putin mai grele, sunt cum sa zic "ingrosate", probabil se practica saignee, par a avea si ceva mai mult rest de zahar, probabil o decizie interna, de asezare in piata. Sunt ok, insa cam departe de un standard al soiului pentru industrie. Un lucru bun este ca sunt relativ accesibile, ca pret si disponibilitate.
Am avut si doi nou veniti in jocul babestii, desi sunt producatori cu destula experienta si istoric in piata. Unul mic, celalalt mare. Ambii au oferit si cate doua variante, sau mai bine zis cate doua vinuri. Domeniul Vladoi are babeasca 2023 in varianta baric si una in amfora. Promitatoare ambele, desi probabil un mix intre ele va fi castigator. Oricum vinuri de o buna calitate. Via Viticola Sarica Niculitel are un 2023 maturat in baric si 2024 in inox. Parerea mea e ca varianta 2024 e castigatoare, are si aromatica florala si curgere mustoasa, insa nu e de neconceput ca recolta a fost mai propice. Si aici: bine!
In legatura cu utilizarea baricurilor, cred ca inca nu am descoperit doaga de aur, ca sa zic asa. Pare si un strugure usor de acoperit de lemn si e nevoie de ceva experimentare pentru a ajunge la rezultate optime. Poate budane de dimensiuni mari, poate un lemn care sa imprumute cat mai putin aromatic, poate chiar zero lemn, ramane de vazut
Are Babeasca neagra un viitor? Nu foarte luminos, in conditiile actuale ale gustului public romanesc, cucerit de vinurile fardate strident din sudul Italiei, de exemplu. Cred totusi la are mult mai multe sanse la export! Exista un public insemnat in lume care iubeste vinurile rosii mai light sau mai fine, cum doriti, gen Burgundia, Beaujolais sau Piemont. Babeasca e fix pe-acolo. Putem sa le facem si in stil basarabean, cu amprenta de baric, dar si "sauvage", ca un Beaujolais sau un Barbera.
As zice ca producatorul roman nu prea stie ce sa faca cu Babeasca. Seamana situatia cu cea de la Pinot noir. Adica vedem mult mai multe roseuri din Pinot decat un Pinot sanatos si bine facut. Sunt cativa producatori care au babeasca in plantatie, dar fie o folosesc doar pentru roseuri, fie o ascund prin cupaje rosii ca parte minoritara.
Ok, si cineva ne-a dat cadou o sticla de Babeasca. Sau mai putin probabil, dar posibil, o vedem pe meniul de vinuri al unui restaurant. Ce facem cu ea? Langa ce o punem? Pentru mine raspunsul e langa surprinzator de multe lucruri: pui cu ierburi aromatice, curcan si alte lichioane cu aripi, rata, gasca, miel atat cotlete, cat si neaos, la cuptor, ficatei la tigaie, anumite feluri de risotto sau pilaf, pizza carnoasa, peste in anumite declinari si metode de preparare cu sosuri si legume, mezelicuri de tot felul etc.
Degustarea a oferit pe langa vinuri si sansa sa asculti opiniile participantilor, printre care au fost Ion de la Vladoi si Roberto de la Delta Dunarii. Interesant sa auzi detalii de vinari, despre cum se cultiva si cum se vinifica una, alta. Pe Ion Vladoi l-am vizitat si a doua zi, la crama si imi place abordarea serioasa si putin experimentala pe care o cultiva. Are cateva vinuri foarte interesante, de la un primeur cu maceratie carbonica si pana la niste roseuri mai "grase". Are si un spumant prin metoda traditionala acum la 14 luni de maturare, asta pe langa o cocheta sala de degustare/maturare aproape finalizata, deci e de bine in statul Siminoc de langa Murfatlar.
Asadar, ref. Babeasca neagra, ca sa nu lungim drumul spre concluzie: nu s-au schimbat prea multe de la precedenta scanare. Tot e greu sa gasesti o sticla de Babeasca neagra, in afara de cele produse de Domeniile Panciu care au o expunere buna in hypermarketuri. Totusi, La Sapata si Tata si Fiul si-au mentinut nivelul bun pe care l-au prezentat si acum ca si atunci.
PS: inainte sa remarce cineva, evident ca in RM sunt mult mai multe exemplare de Rara neagra, poate mai bune ca cele degustate de noi. Oh, well, trebuie sa aveti in minte ca degustarea a fost despre Babeasca neagra din Romania, iar Rara a fost doar un soi de invitat special.
Dau aici copy/paste la impresiile notate live:
1 *Zeletin 2023 70 pct
2. *Panciu Panciu (mic producator) 67
3. *Panciu Tifești (mic producator) 62
*edit: Producatori care propun vinuri mai "artizanale", in general cu buna tipicitate olfactiva, dar si cu mici si evidente defecte de vinificatie, poate plecand chiar din vie.
4. D. Panciu riserva 2020 84. Primul vin profesionist. Mai corpolent, există și baric
5. D. Panciu limited 2019 82 probleme la sticla
6. Bob de luna 2020 ceva nefericit si aici, gustul mai bun, însă 72
7. Tata și fiul 2020. un vin reușit, are echilibru, poate doar ceva mai intens colorat decât ar fi in mod normal. 86
8. Dropia 2020 reușit, curat, light-mediu, naturalețe, aciditate light-medie, nu foarte complex, ușor tonic. 85
9. Dropia reserve 2019 foarte reușit. Aromatică florala, fructata, totul pare fin și fragil însă incredibil cum poate sa țină cei 15% alcool. 88
10. Via Viticolă 2024 inox. Note in stilul nouveau, o ușoară macerație carbonica, foarte fresh, fara taninuri. Roșu light, de baut la carafa. 85
11. Via Viticolă 2023 barrique. Nu e la fel plăcut că varianta fresh, și anul nu pare să fie la fel de bun, arome mai reduse, baricul nu pare că aduce ceva in plus
12. Sapata 2023 nebaricat. frumos, cu tipicitate floral-fructata, mai crud, cu niste taninuri vii. 86
13. Sapata 2023 baricat, bun, dar apare o subțirime in gust, care scade un pic din impresie. Parcă trebuie experimentat cu alte butoaie.
14. Vladoi amfora 2024, bun, interesanta abordare. Fresh, intra impetuos, dar se subțiază pe final. cu taninuri prezente, de revăzut. 85
15. Vladoi barrique, mai maturat, mai gata, mai catifelat, cu arome mai intense de baric gen cioco-cola. 85
16. Tewa 2023- bombat, cauciucat, machiat. Nu e rău, dar nici bun. 82
17. Divus 2022- light la culoare, ceea ce e reconfortant, însă te face sa gandesti ca e o deosebire clara între Rara și Băbească, la Rara pare ca aspectul floral al vinului lipsește. 83
18. Novak black 2019. F.bun, echilibrat, rotund. Poate cel mai bun ca puncte din intregul line-up, 90, insa lipseste ceva din tipicitatea cu care sunt obisnuit de la o Babeasca.