|
Crama |
Tondonia Reserva Blanco 1997 este produs de
R. Lopez de Heredia, nume mare si cu vechime din renumita podgorie spaniola Rioja.
Vinul este baricat 72 de luni (adica 6 ani, ati inteles bine), dupa care urmeaza o invechire in sticla de durata asemanatoare. Tondonia este numele podgoriei, de aproximativ 100 de hectare, prima plantata de Rafael López de Heredia y Landeta, in 1913. Crama in sine a fost construita de fondatorul clanului in 1877, si a vinificat struguri cumparati din Rioja Alta, asta pana sa devina el insusi proprietar de terenuri. Afacerea e inca in familie, dupa cum o dovedeste numele actualului oenolog: María José López de Heredia.
|
Rafael López de Heredia y Landeta |
Vreau sa mai spun ca acesta nu e un vin cumparat de la un negustor care l-a invechit in propriile pivnite, ci anul 1997 este ultimul scos pe piata de catre producator! Se gaseste in magazinele specializate. Reserva rosie (2001) am vazut-o si in Carrefour si in Eroski (din Spania, evident).
Color auriu, chiar virat spre un chihlimbariu deschis. Vin schimbator, complex. Aromatica trece de la nuante de hidrocarburi la mineralitate de cremene, apoi printr-o varietate de condimente de cofetarie si nu numai. De la prima inghititura se prezinta ca un vin plin, vanjos si sec. Aduce a grapefruit, caise confiate, portocale coapte, dar si tonuri crocante de migdale si nuci. Finalul e delicios, persistent, mix de citrica dulce si nuante ierboase, aromate. 90.
De ce 90, si nu 93 sau 99? Pentru ca nu are acea complexitate a gustului pe care o asteptam, are o paleta larga, dar nu un evantai, nu are pliuri care sa ascunda propria-mi nesiguranta senzoriala, sa o multiplice in sute de descriptori diferiti, sa-mi pierd ore din viata macinat de flori si fructe incerte. Obiectul si subiectul perpectiei formeaza acelasi fenomen, daca ii credem de fenomenologi, nu-i asa?
Pana la urma acest blend de viura si malvasia, tipic zonei, este special din motive evidente: cate vinuri albe nou scoase pe piata si in acelasi timp vechi de 15 ani cunoasteti? Si care sa coste si omeneste, adica in jur de 20 de euro? Si care, cel mai important, sa poata fi baut cu placere si sa contina si ceva aciditate pe langa tusele oxidative firesti?
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu