Averesti de la A la Z

Pe scurt: Vinicola Averesti. Producator nou, dar de luat in seama (sute si sute de hectare care abia acum incep sa produca sanatos). Au niste vinuri noi (noi, adica cu etichete diferite, sunt pt. horeca sau alte de acestea) despre care nu stii daca sunt 2011 sau 2012 sau din 1100 inainte de Hristos (pentru ca nu scrie pe eticheta). 
Vinul e ok, curat, mediu alcoolizat, cu arome de guma turbo, flori si fructe, gen mere, caise, citrice, profil regasit, in mod interesant, mai la toate vinurile lor.
Totusi nu pot sa-l uit pe cel din 2011, gustat la Provino in toamna aceluiasi an, vinuri la care prospetimea era accentuata si de ceea ce parea a fi o usoara impregnare cu dioxid de carbon.  Poate de aceea la acestea noi mi s-a parut ca lipseste ceva, fiind vinuri mai...linistite.
credit foto: berbecutio.blogspot.com
Dupa cum se poate vedea in aceasta fotografie "imprumutata" de pe alta adresa virtuala, exista niste etichete negre: A- aligote, Z- zghihara, si o combinatie intre cele doua numita Cuvee "Rene Faure" ( adica un nene francez care a civilizat oenologic zona), o prezentare grafica reusita, precum si alte doua etichete care nu par a avea nimic in comun cu restul, adica o feteasca regala si un cuvee regal (regala+alba). Eu am cumparat cele doua cuvee-uri de la Goodwine si AZ-ul de la Provino. 
Aligote-le (zis si "A") degustat la Provino a dovedit un profil aromatic mai rezervat dar interesant, vin fresh, cu buna aciditate si chiar tipicitate, cu mere, caise, corcoduse galbene. Cel desfacut acasa in urma cu cateva zile a parut ceva instabil, cu aciditate iesita din plan, vin prost dispus, dezagreabil. Nu-mi explic de ce s-a intamplat asta. 79 pentru amintirea de la stand.
Zghihara (aka "Z"), vin reusit, din nou mirabil profilul aromatic si gustiv, cu arome florale, cu tuse de mere parguite moderate de limeta. Fata de cel anterior din colectia Locurile a parut mai rotund, mai corpolent, justificand intrucatva pozitionarea intr-o gama superioara (dar nu cu mult, pretul fiind relativ asemanator). 82
Feteasca regala lipseste din abecedar, mea culpa.
Cuvee Faure. Tot socant de rotund, avand in vedere combinatia de zghihara si aligote, cu ceva tuse herbale, aromatice, aceleasi mere, caise, citrice coapte, o amintire racoritoare, placuta. 82.
Cuvee Regal. Imi amintesc cu placere de demisecul din colectia Locurile, de perele, gutuile, merele plus fizz-ul si aciditatea buna care potenta si taia restul de zahar. Acum insa zaharul si aciditatea par sa nu mai merga mana in mana, iar aromatica frumoasa, floral-fructata, nu e continuata la fel de fericit in gustul camp de lupta pentru cele doua combatante nu tocmai prietenoase una cu alta. Poate mai e nevoie de timp. 76.

Sunt vinuri ok, care au inceput sa apara in magazinele online, la preturi intre 20 si 25 de lei. La acest pret zghihara si cuvee-ul sec stau foarte bine, cel putin dupa impresiile mele din acest moment.    




3 comentarii:

Dan spunea...

Feteasca Regala era foarte aromata in gust din ce imi aduc aminte la Goodwine. Chiar socant de aromata, fata de nas. De obicei gustul nu confirma nasul; asta e unul din putinele vinuri pe care le-am intalnit la care e invers: nas mai retinut, gust bomba de fruct.
In rest mie Faure mi s-a parut cel mai reusit dintre toate. Dar toate sunt vinuri cu un raport pret calitate de invidiat pentru piata de la noi. Aproape ca sunt in linie cu "internationalele" de pe afara.
Sper ca astea sa se gaseasca mai usor decat gama cu "Dragostesti, Povestesti, etc." care a disparut in neant imediat dupa Goodwine-ul din primavara (parca)....
Am inteles totusi ca si-au luat si linia de imbuteliere pana la urma..:D Deci speram sa fie bine...

Silviu spunea...

Pot sa iti plagiez titlul pentru o degustare in data de 27 Iunie la Sibiu? Si esti trecut pe lista de cadouri a lui Mos Craciun

George Mitea spunea...

no problem, Silviu