Fumee blanc 2008 Budureasca
Evenimente fericite in familie au atras un consum mai variat decat de obicei. Asa ca o sa scriu ceva vreme despre vinurile baute.
Primul, cel mai democratic, laudat de toata lumea, erou al unui consens suspect, este Fumee Blanc de la Budureasca, IG Dealurile Munteniei, cupaj de riesling, sauvignon blanc si feteasca regala (sau alba?), din recolta 2008. Etichetat cu modestie ca vin de masa, demisec, 12,5%.
N-am descoperit eu America (si nici macar vreo insula minuscula pe undeva) dar acest vin este o revelatie! Nasul este floral (zambile), gustul predominant de ananas si pepene galben, cu nuante de stejar(vanilie) si boaba coapta de strugure, iar finalul aduce un plus de piersica zemoasa si caisa. Postgust lung, placut, fructat. Un vin echilibrat si bun la toate.
Il recomand fara rezerve, mai ales ca m-a costat doat 18 lei prin curier. Presupun ca in supermarket este si mai ieftin, asta daca aveti supermarketul potrivit prin apropiere.
PS: Acest vin nu este recomandarea saptamanii, pentru simplul motiv ca am baut ceva si mai bun:) Asadar, au iesit la socoteala 79 de puncte (sigur, cu 3-4 pct in plus, gandindu-ma la fetele inrosite si satisfacute ale mesenilor). Ceea ce pentru un vin de masa de sub 20 lei este enorm. Apoi este ironic ca vinul lor super-premium- feteasca neagra Origini-este o dezamagire, in vreme ce vinul lor de masa este atat de bun.
Etichete:
70-80,
cupaje,
sub 20 lei,
varietati romanesti,
varietati straine,
vin alb
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
15 comentarii:
Parca am incercat un Riesling pur de la ei (sper sa nu imi amintesc gresit), care chiar aducea o idee cu Rieslingurile germane. Eu recunosc insa ca oricat mi-as propune cand plec la cumparaturi sa iau si un vin alb, fie frigul, fie slabiciunea mea ma face ca la intoarcere sa scot din sacosa tot unul rosu. Astept caldurile.
Alin, la mine e invers: dupa nenumarate dezastre rosii, mi-e si teama sa mai cumpar ceva. Prefer albele, se pare ca rezista mai bine la intemperii:)
Este un asamblaj interesant Fumee, asta. Eu am incercat Feteasca lor regala, si este interesant sa o depistezi ulterior in cupaj.
poate ca situatia ironica apare doar atunci cand se incearca constructia unui vin premium.caz in care ironia este de fapt lipsa de experienta,ca sa folosesc un eufemism.sau poate ca nu se incearca ceva anume si atunci poate iesi orice
Tot ce se poate. Totusi acest cupaj este destul de elaborat. Asa incat nu prea imi dau seama ce s-a intamplat cu feteasca neagra. Dar, s-ar putea sa ai dreptate: ai nostri nu prea le au cu vinurile mari. Suntem inca prescolari:)
de unde l-ai luat prin curier? ca prin supermarket sau metro/selgros eu unul nu l-am vazut. Mersi.
vezi aici. Desi vad ca s-a scumpit un pic intre timp. Hm...
Uite, vezi cum poti incepe sa speculezi financiar cu un biet Fumee Blanc de Budureasca? Iti mai iei vreo 6 sticle, mai astepti putin si pac, iesi in castig :))
Mda, ce sa spun, o fi si asta vreun supervin de colectie care se scumpeste pe masura ce scade stocul. S-a scumpit cu 17% de anul trecut...3lei/sticla. Ciudate sunt caile retailului:)
Ciudate sunt la noi :) Amen to that!
george, mersi. sint in cautarea unui vin "de toata ziua" (mai multe de fapt, ca-s multe zilele;) simt nevoia de un pic de variatie in ciclul meu standard de consumator: purcariul de toata ziua/la cetate de weekend/. afumatu' asta pare sa fie un candidat bun.
Ma bucur ca am putut fi de folos, insa as astepta degustarea. Stii tu, de gustibus...Chestia cu comandatul daca nu stai in Bucuresti, este ca oricat ai comanda tot 30 de lei coata transportul, din pacate.
Mai vorbim:)
"degustarea" a avut loc saptamana trecuta iar ca urmare, vineri m-am prezentat din nou la magazin ca sa re-improspatez stocul. Mi-a placut, nu stiu sa spun prea multe fiindca nu ma pricep, insa din punctul meu de vedere e un vin bun de avut tot timpul in casa. Am scris doua vorbe despre dansul si aici:
http://paine-de-casa.blogspot.com/2010/04/risotto-ai-finocchi.html
@Dan: Ma bucur ca ti-am fost de folos. E reconfortant sa afli ca uneori nu strigi in desert:)
Apetisanta si reteta ta. Promit ca o sa-ti intorc creditul intr-una din zilele astea, sau anii astia, la cat de elaborat e risotto cu problema:)
george, risotto nu mai pare elaborat dupa ce-l faci o data si vezi cit de misto iese. trebuie doar sa faci o supa, sa ai orezul potrivit, sa pui vinul care trebuie, sa pui toate ingredientele la momentul oportun si sa amesteci cu grija 20 de minute. simplu;)
Toate lucrurile sunt simple dupa ce le faci. Ce platitudine geniala am scos:)
Trimiteți un comentariu