Piros Tramini 2013. Un vin auriu, mirosind intens a miere poliflora, trandafiri, compot de lyche, gust dens cu
tuse seci, vanoase, producatoare de salivatie, textura amintind de cherimoya si papaya (puteti incerca si cu zarzara si pepene galben daca nu va vin in papile exoticele amintite), lung ca un sandvis dulce, cu umplutura sec. Bun vin. E totusi un demisec, deci asocierile gastronomice sunt ceva mai dificile, poate ceva asiatic cu gust dulce-picant, poate un desert fructat nu prea dulce. Oricum- 23 de lei pe site-ul cramei si 85 pct fara regrete de la mine!
Aceasta crama din Aiud si vinurile ei m-au dus cu gandul la doua stiluri diferite de design. De la Arts&Crafts, din a doua jumatate a secolului 19, la Bauhaus-ul interbelic. Daca meditati un pic o sa intelegeti de ce m-a dus gandul inspre aceste doua stiluri care ne influenteaza viata si acum, de la cerceii unicat ai sotiei la forma lampii de pe noptiera si pana la aspectul cladirilor in care locuim.
Ca sa va fie mai usor- iata mici animatii ilustrative, acompaniate de accentul scotian al lui Ewan McGregor
|
sursa foto: giony.ro |
Trivia: soiul pe ungureste s-ar traduce traminer rosu, la nemti e roten traminer, pe engleza tot red traminer. La noi, motiv de bucurie!, situatia sta mai roz:)
Motivul pentru denumirea "colorata" este culoarea pielitelor- dupa cum puteti observa in poza alaturata. Vinul obtinut e insa alb. Desi ma gandesc ca daca cineva si-ar dori neaparat, printr-o maceratie mai lunga, ar putea obtine si vinuri roze. Soiul e foarte vechi, multe alte varietati de vita de vie avand in ADN urme din aceasta familie, din care, desigur, cel mai celebru reprezentant este gewurztraminer. Care se produce si el la Pivnita Takacs si despre care vom povesti intr-un articol viitor.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu