Hattyus Tokaji Aszu 4 Puttonyos 2004 (Ungaria)
Iata inca o descoperire prin mandatar (Zoli din Timisoara). E cu dedicatie pentru cei care cred ca grasa de Cotnari e mai buna decat un aszu bine facut.
La noi mai exista doi producatori care au in portofoliu grasa. Acuma duceti-va frumos intr-un supermarket si incercati sa gasiti ceva decent! Pentru ca acest Tokaji e un vin disponibil in diverse magazine mari din tara vecina. Dar de fapt, puteti sa cautati oriunde. Stiu ca cei de la Cotnari au lansat acum un an o grasa superpremium care costa nu mai putin de 200 lei! Cumparati-o daca puteti! Si comparati-o cu un tokaji in acelasi pret. Dar va spun de pe acum ca la 50 de euro exista tokaji de peste 98 puncte parker. Asta nu inseamna ca nu exista potential si pentru varianta romaneasca a strugurelui daruit de Matei Corvin lui Stefan cel Mare, in fond terroirul de la Cotnari e deosebit, orice s-ar spune, ci doar ca la momentul actual la nivel de vinuri gasibile in comert si nu prafuite scoase din oenoteca, suntem hat departe!
Scuzati-ma dar n-o sa intru in detalii de tipul "ce este un tokaju aszu" sau "ce sunt acesti puttonyos si ce vor de la noi". Cred ca am mai facut-o, iar daca nu am facut-o exista wikipedia pentru toata lumea.
Vinul de azi mi-a placut foarte mult, deoarece in ciuda continutului de zahar generos, face ce trebuie sa faca un dulce bun: sa aiba si o contraparte care sa se lupte cu greutatea mieroasa a vinului, ceva acid, tonic, amarui chiar.
Culoarea e chihlimbariu deschis. Nasul e de fagure de miere, musetel si undeva departe inauntru un iz mineral, de carbune. In gust apar note de miere, dulceata de mere si gutui, mandarina, si pe final ceva coaja de lamaie, acrisor picanta, si mere caramelizate. Ce ramane multa vreme dupa sorbire e un mix placut dulce-amarui-picant. Asocierea cu un tort cu mere caramelizate s-a dovedit castigatoare.
Pretul? Cred ca pe undeva in jur de 50 de lei. Sa stai contempland universul dupa o masa cu dichis, cu un paharel din aceasta licoare si animat de o muzica buna- de nepretuit!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu