La Musat 2011 cupaj alb, un spice-shop portabil!
Se facea ca deschid ochii intr-un magazin plin cu glastre de flori parfumate, fructe exotice bizare si coapte, mirodenii de medina araba si chiar tamaie fina si betisoare parfumate dintr-o alta margine de orient. Stabilimentul e intins, ornamentat cu tapet fotografic si liane, creand iluzia unei gradini din fata unui templu thailandez, scaldat in lumina artificiala, orbitoare si vanzatoare zambitoare, cu trasaturi exotice, a caror "ce ce va putem ajuta" te duce necuvios cu gandul la filme pe care multi le-au vazut, dar putin recunosc.
Cam acesta e private-label-ul magazinului de vinuri La Musat, din Bucuresti. Magazin care s-a facut remarcat in trecut prin importul vinurilor italiene Apollonio, toate importuri cu un raport pret-calitate foarte bun.
Licoarea in sine, un blend de chardonnay, sauvignon blanc si riesling, e realizat de englezul zburator Stephen Donnelly, la Budureasca. Sincer ma asteptam sa gasesc un soi de Fume si asta am gasit. Chiar daca sunt folosite alte varietati.
Apoi observam ca produsul e orientat catre client. Care client bea demisec. Acest fapt poate atrage prejudecati din partea "ultrasilor" vinului, dar pana la urma agreabilitatea rezultatului depinde de aciditatea vinului. Exemplul diverselor rieslinguri germane, care desi categorisite trocken, pot avea si 8 grame zahar, este elocvent. Sau gewurzurile alsaciene sau din lumea noua, de ce nu?
O culoare galbuie cu tuse verzui, un prim nas vegetal, de verdeturi tocate si pastaie de vanilie. Apoi apar fructe tropicale (ananas, guava, kaki) si o vaga aroma asemanatoare volatililor dintr-o coaja de grapefruit alb, proaspat curatat.
In gura intra destul de acid, cu tuse de mar, apoi se desfasoara aceleasi note tropicale, cu bizarerii picante de ginger beer pe final, final care se completeaza cu tuse de lemn de stejar uscat dar si o remanenta usor pelinata, tonica. Un vin new-world la maxim (82-83p), cu o impetuozitate aromatica iesita din comun si destula maiestrie in ascunderea nivelului mare de alcool (14%, dar am banuiala ca e chiar mai mare!).
Dupa cina foarte tarzie, cu pui picant si cupaj alb La Musat, ma las pe spate pe canapeaua luxurianta, supradimensionata fata de dimensiunile camerei, ca o ceasca de ceai gigantica pe masa Palarierului Nebun, si inchid ochii si iar sunt in templul fumurilor ametitoare dintr-un etaj superior de mall megalomanic din Dubai. Si culorile tapetului se amesteca, baltind pe podea ca o inundatie psihedelica de la vecinul de sus plecat in Italia fara sa repare scurgerea defecta, si iata-ma intr-o ceainarie chinezeasca, umeda, din Londra victoriana, si mi se pune o perna sub capul meu obosit, si ma stradui sa nu adorm, gandindu-ma la malefici geniali care vor sa puna stapanire pe lume. Din tavan picaturi mari de ploaie mi se scurg chiar pe crestet, dar mi-e foarte greu sa ma misc, anesteziat de aromele puternice.
Intr-un final, deschid cu greutate ochii si ce sa vad? O fetita de 4 ani, razand ca un dracusor, cu un pahar de apa pe jumatate gol, deasupra capului meu.
Etichete:
20-40 lei,
80-90,
Budureasca,
chardonnay,
cupaje albe,
La Musat,
riesling italian,
Romania,
sauvignon blanc
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
3 comentarii:
si cand ma gandesc cati producatori de vin au fost razbunati cu ocazia asta...:)
La celebrul deja Vintest am incercat Fume de eticheta neagra de la Budureasca..cam in aceelasi note, parca avea Pinot Gris in loc de Chardonnay, dar tot un cupaj de trei soiuri cu proportii relativ egale.
Inca nu am inteles de unde vine denumirea de Fume....ca eu sincer nu pot face nici o analogie cu varianta consacrata international.
Eh, sangele apa nu se face:))
Iar de fume, ce sa zic, pana la urma e o denumire comerciala scornita de Mondavi, si nu i-a iesit rau, avand in vedere conditiile de atunci, cand americanii nu vedeau cu ochi buni sb-ul. E adevarat ca e legat istoric de acest strugure, inclusiv pe valea Loarei, dar cred ca ideea de alb baricat puternic e de fapt esenta fume-ului. Suna intr-un fel, si poate ai constatat si tu, a prins oarecum si la nivel de masa, in Romania.
La noi cred ca a prins de la
"Somon fume"..:))
Eu eram curios pentru ca vinurile respective nu au mai nimic in comun cu stilul Mondavi care din ce stiu e un cupaj de majoritate SB cu semillon gen Bordeaux White plus baricare.
Ciudate sunt caile brandingului....
Trimiteți un comentariu