de gasit la chiosurile de ziare Inmedio
Despre Lucruri Bune in Millesime nr.3/2012
"La începutul lui 2009 devenisem
tătic, iar diluviunile lirice nu-mi dădeau pace. Aşa că, într-o bună zi, toată
creativitatea restantă din mine s-a concentrat în primul şi cel mai timorat
articol pe care l-am scris, asta odată ce am reuşit, dupa vreo două săptămâni de
asidue încercări, să-mi fac cont pe Blogger. Nu a fost primul articol overall,
ca să ne înţelegem, înainte de straiele pixelate am scris zeci de articole
pentru reviste, ziare, etc, despre alte subiecte, zic unii mai elevate. Tot la
fel, nu pot spune că degustasem anterior mii de vinuri şi brusc s-a trezit în
mine dorinţa de a împărtăşi impresii. A fost un blog în adevăratul sens al cuvântului-
un jurnal online de descoperiri.
În fapt, punctul de iradiere a
fost un mic proiect patriotic personal: am vrut să gust toate varietăţile
româneşti- fetească neagră, băbească, tămâioasă, etc., atrăgând atenţia asupra
lor şi militand de la înălţimea minusculei tribune pe care virtual mi-am construit-o.
Iniţial nu ştiam că există alţii ca mine. Descoperirea altor doi amici, cu
aproximativ aceeaşi dambla, a venit odată cu comentariile lor. Cum m-au găsit în
meandrele internetului, nu ştiu. Şi asta era toată vinosfera, ca să zic aşa.
În următorii trei ani au
apărut (şi dispărut) multe alte bloguri despre vin. Astăzi sunt zeci, de toate
facturile (uneori la propriu, he he). Comparativ, încercaţi să gasiţi în Google
bloguri despre bere. Veţi găsi unul-două. Ce concluzii tragem de aici? Prima:
Vinul vine cu întregul bagaj metafizic de a fi inserat ritualic în religie,
artă, literatură, muzică, după cum puteţi afla număr de număr chiar din această
revistă. Prin urmare, când vorbeşti
despre vin te simţi elevat, nu e acelaşi lucru cu a vorbi despre rachiu sau
bere. Şi asta anesteziază ceva din rezerva periferică că niţel vicios fiind
nu-i tocmai o idee genială să te mai şi lauzi cu asta; şi 2. Berea se bea
pentru că are aproximativ acelaşi gust (şi prin urmare e greu să scrii despre
monotonie), iar vinul pentru că are gust de orice altceva decât struguri, fiind
astfel mult mai prietenos lexical. Sunt convins că pentru un neofit o notă de
degustare conţinând referiri la arome şi gusturi amintind de alte fructe pare
bulversantă. Dar acesta e unul din miracolele alchimice ale treceri de la must
la vin.
Nu vreau să iau berea în
derâdere, Doamne fereşte, cu atât mai mult cu cât scriu de ceva vreme şi despre
bere, dar ştim cu toţii că vinul e mult mai complex şi elegant. Plus, când aţi
fost ultima oară la o nuntă fără vin pe masă? Suntem romani, nu cehi sau nemţi!
Bunicul, vecinul Costică, cumătrul Vasile de la ţară fac oare bere în
bătătură? Sau vin?
Oricum, dragă cititorule, dacă
vei avea vreodată curiozitatea să-mi vizitezi casa virtuală (lucruribune.blogspot.com)
trebuie să ştii că oferim şi servicii de sommelierie culturală. Pentru că în
sticla de vin materia şi spiritul trăiesc în armonie, într-un dispreţ total
faţă de dezbaterile ideologice, în care materia determină conştiinţa sau
invers. Vei vedea cum vinul se poate consuma nu doar în relatie cu micul rumenit
sau cu un ratatouille, ci şi alături de o poveste (a altora, giganţii, sau în
lipsă de inspiraţie, scrisă chiar de mine, lol), un film sau o muzică bună.
Deşi, neîndoielnic, cel mai bine se asezonează cu un companion agreabil, dar
aceasta (sau acesta) te priveşte. Că tot veni vorba, un mic sfat: dacă nu pare
atât de agreabil la început, daţi-i puţin timp, lăsaţi-l să respire, va deveni
mai volubil, mai interesant. Şi nu vorbesc doar despre vin.
George Mitea
Blogger de vin"
Revista Millesime nr. 3/2012, pg. 80.
de gasit la chiosurile de ziare Inmedio
de gasit la chiosurile de ziare Inmedio
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu