Un vin din Aromânia Mare: Katogi Averoff Red 2008
Vorbeam zilele trecute despre acest vin grecesc. Ei bine, iata ca 2-3 euro mai sus, stă un alt vin de masă, de data aceasta din
Grecia continentală, din orăşelul aromân Metsovo, din Epir, vechi punct de transhumanta al stramosilor nostri, carora grecii le spun vlahoi. Puteti activa fisierul mandrienationala.exe daca simtiti nevoia. Azi orasul e o foarte chic statiune montana si numai locuitorii foarte in varsta s-ar intelege cu machidonii din Romania.
Vinul este produs de
Katogi&Strofilia. Vinaria a fost si este proprietatea celei mai ilustre familii din Metsovo, anume Averoff, familie de aromani care au dat patriei adoptive o serie continua de politicieni, oameni de cultura sau mari oameni de afaceri, printre cei mai notabili fiind George Averoff (1815-1899), dar si mai Evangelos Averoff (1910-1990).
Sticla are o etichetă rustică, plăcută ochiului de turist. E un
blend de 60% Cabernet Sauvignon şi restul Agiorgitiko. E un vin maturat 12 luni
în baric şi 6 luni în sticlă, deci bănuieşti dinainte că nu e un vin de masă
obişnuit, asta dacă preţul nu ţi-a transmis această informaţie. Bănuiesc că
proporţia mare de cabernet l-a tras în afara unei indicaţii geografice. Grecii
sunt destul de protecţionişti. Şi vinul se comportă ca un cabernet: tabac,
flori, fructe negre: coacăze şi afine, puternic condimentat cu tanini fermi,
piper cât cuprinde. Nivelul de alcool(13%) e bine ascuns.
Are o structură mult mai serioasă decât încadrarea legală şi un
potenţial de învechire mediu, ceea ce pentru un vin de masă din 2008 e deja
destul. Mi-a placut foarte mult, e genul de vin neobrazat, ferm, salbatic, dar cu toate astea- baubil.
O recomandare sigura, mai ales ca e de găsit aproape peste tot in Grecia! 85 pct.
Etichete:
40-100 lei,
80-90,
agiogitiko,
cabernet sauvignon,
cupaje rosii,
Grecia,
Katogi,
kultur
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu