Pentru prima data, joi 14 iunie 2012, am avut sentimentul ca as putea fi de acord cu tatal si bunicul meu pentru care Murfatlar e un etalon de calitate. Toate vinurile pe care le-am baut sunt de 80+.
|
@berbecutio.blogspot.com |
Interesanta este si disocierea
Cramei Atelier de Murfatlar SA, cel putin in pliante si branding. Se vede ca cineva s-a gandit ca pentru consumatorul premium, Murfatlar are un deficit, nu un plus de imagine. Ceea ce este adevarat si asta o stiu Dan Bundur (Crama Atelier) si Cosmin Popescu (Murfatlar SA). Ei bine, in seara zilei de joi, de la
Cantine de Nicolai, mai toata lumea a plecat entuziasmata. Crearea unei crame separate pentru vinificarea vinurilor mai cu mot, parcele separate, tratament separat, etc, aducerea unui enolog recunoscut international- au dat, conform planului, roade. Hai sa le trecem in revista:
|
@paharnicul.winespot.ro |
|
@paharnicul.winespot.ro |
|
@vinuldincluj.com |
Sable Noble alb 2011, un cupaj de sauvignon blanc, chardonnay (usor baricat), pinot gris si riesling, vin de o culoare aurie, putin intensa, cu arome de pepene galben, mar copt, flori de lamaita, iasomie si vanilie. In gust pepenele galben stapaneste, cu cremozitatea sa, mai apar si tuse de ananas. E acid, proaspat, plin, puternic si se pot observa similitudini cu albele Winemasters Reserve de la Nederburg, unde Razvan Macici este cellarmaster. Avand in vedere ca ar trebui sa fie un vin de 25-35 lei, avem de-a face cu un best-buy, la 85 de puncte cinstite. Sa observam si pilduitoarea disparitie a celor "3 hectare" din titulatura, treaba desteapta.
|
@paharnicul.winespot.ro |
Arezan Cramposie 2011, o premiera, un vin de cursa lunga. Culoarea este galbui-verzuie, bogat aromatic cu salcam, fan, piersica, pepene galben, si flori de liliac. In gust este suplu, acid, dominat de impresii de grapefruit, mar si caisa, cu un finish lung, tonic dulce-acrisor, dar si nitel pelinat, treaba de altfel comuna tuturor cramposiilor de pe piata. Pare mai old school decat cupajul de soiuri internationale. 81 pct.
Sable Noble Rose 2011, un rose majoritar din cabernet, care aduce intrucatva cu Sole 2011, roseul de la Recas. Are o culoare mai intens decat roseul clasic, o aromatica interesanta, intensa, de zmeura, pielarie si cirese, fructe rosii care se regasesc si in gust, alaturi de ceva mai putin intalnit la rose-uri- nectarine. Pare usor plat, greu (mai ales venit la masa dupa albele de mai sus) si din cauza aceasta induce ideea falsa ca ar fi mai dulce decat sec-ul care e in realitate. Finalul e persistent, lung-piperat, cu tuse agreabile, acrisoare, de capsune. 78-80 pct.
|
@paharnicul.winespot.ro |
Leat 6500 The Origin, Rose din Cabernet si Feteasca Neagra este un rose competent, dintr-o gama noua, care trimite in secolul X e.n, cand in zona Dobrogei s-au gasit primele vestigii arheologice care sa justifice crestinatatea pe teritoriul actual al Romaniei. Inteleg ca este orientat catre export, si astfel s-ar justifica prezenta acestui The Origin in toata povestea, subtitrare potrivita ca nuca in perete langa un arhaicul "leat". Oricum vinul mi s-a parut la milioane de ani lumina de orice roze a facut Murfatlar pana acum, un vin light, racoritor, de riviera franceza, cu o culoare rose foaie de ceapa, cu nas usor salin, litoral, dar si asteptatele note de fructe rosii- zmeura si cireasa. In gust, cireasa e mai degraba alba, zmeura aduce a capsune, totul bine invaluit in aciditate si cu nitel fizz, cat sa faca ansamblul expresiv. Finalul nu e epocal, dar aduce ceva din caracterul racoritor al unui pepene rosu. 84 pct. Va costa undeva intre 40 si 50 lei.
|
@vinuldincluj.com |
Fatum Rose 2011 este bijuteria coroanei pana la aparitia rosiilor din noile game, prognozata a avea loc in toamna lui 2013. Lansat intr-o editie extrem de limitata si doar in magnum, va fi disponibil fie direct de la crama, fie doar in locuri atent selectionate. Va trebui sa platiti peste 150 de lei pentru cel mai bun rose romanesc de pana acum. Este un pinot noir 100%, fermentat in baric (nota bene), care isi excede prin complexitate clasa. Aromatic e un melanj de fructe (coacaze rosii, visine, cirese, zmeura), note mai calde, de condimente "dulci"- vanilie si un iz usor intepator de cuisoare, si pana la impresii date de impactul baricului- capucino si caramel. Finalul, care e o prelungire fireasca a gustului, pare nesfarsit, cu tusele sale de cireasa insiropata si ciocolata. Concluzia ar fi ca avem de-a face cu un rose evoluat, deosebit, care reuseste sa dea dovada de profunzime. Problema cu el e mai degraba cu bautorul, care a fost nitel bulversat sa gaseasca in locul unui rose de vara, un fel de vin rosu care desi foarte usor nu poate fi la fel de racoritor ca "provensalul" Leat 6500, si de aici mici mustrari de constiinta. Voi supravietui lor, mai ales ca alcoolul pare nitel cam evident, mai ales pe final. Exista o posibilitate sa se mai poliseze in cateva luni, dar nu mi-a pune gaj casa pentru asta. Oricum: 86 pct. De remarcat prezentarea grafica, o eticheta cu o oglinda in mijlocul ei, de ca si cum ne-am putea regasi pe noi insine in licoare, eticheta care se desfasoara in jurul sticlei, putand fi desfacuta si colectionata. Responsabila de ambalajul foarte "fashionable" este creatoarea de moda Ana Alexe.
|
@vinuldincluj.com |
Si in final, ni s-a propus un vin de desert dintr-o alta gama noua. Amprenta Muscat 2011 este un vin in dulcele stil clasic, o amprenta evoluata a perceptiei generale despre cum trebuie sa fie un alb de Murfatlar, un dulce de lunga pastrare, cu o aromatica de para, mango si boaba de muscat, cu gust fluid, moale dar cu o aciditate care se straduie cu greu sa sustina cele 60 grame de zahar rezidual. Finalul e surprinzator de tonic totusi, ca o para cu coaja- usor amaruie si astringenta- cu tot. 84-87 pct. Nu m-a impresionat acum, mai mult din meschinarii personale:), dar e loc de evolutie, asta e cert.
|
@vinuldincluj.com |
Mai trebuie spus ca Nicolai Tandu, chef si proprietarul cunoscutului stabiliment, la sugestiile lui Cristian Baschir, somelierul Murfatlar, ne-a propus un meniu de degustare de zile mari, foarte bine asociat vinului si (in ultimul caz) ajutandu-l foarte mult: antreu cu somon tartar, terina cu foaie gras, gorgonzola cu cherry uscate, scoici St. Jacques pe pat de praz, calcan prajit cu mamaliga (cu smantana si sofran!), ravioli umpluti cu piept de rata, ton rosu cu legume si in final un desert copilaresc, dar masterchefian: lapte de pasare cu o spuma de albus de ou (de consistenta unui burete) invaluita intr-o colivie de zahar ars.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu