PS: Alti remarcati in limita stocului de memorie disponibil: DUO 2009 de la Enira, un merlot/syrah gemos. Shiraz si Smerenie 2009 de la Oprisor. Doua vinuri foarte bune.
Vintest 2011. Marcat!
Prima editie importata in Bucuresti a deja traditionalului Vinvest de la Timisoara. Romaero Baneasa. Hangar. Aerisit. Spatiu mare. No’ amu, au fost clientii cunoscuti ca Basilescu, Budureasca, Winero, Senator, Crama Girboiu, Oprisor, Sahateni, probabil si Serve (desi eu n-am nimerit standul, marturisesc). Timpul fiind scurt, ajuns in Bucuresti cu alte treburi, pe care culmea, din cauza traficului si a unei vinovate lipse de precautie si ceva comoditate prost gestionata (am ales sa merg cu un taxi in loc sa iau un proletar metrou), era sa le ratez J, am gustat selectiv. Pe majoritatea nici nu le-am gustat propriu zis, ci doar le-am amusinat, un experiment interesant, as zice.
A fost o buna ocazie sa iau contact cu cativa producatori inediti. Domeniile Anastasia (Dealu Mare) au prezentat doua variante de merlot 2009, una cipsuita si una baricata. Cea baricata era mult mai echilibrata, cu structura buna si continut aromatic exuberant. La un pret de raft proiectat de 25 de lei, sta bine, dupa mine.
La standul Domeniilor Saha din Silagiu, jud. Timis, mi-a placut un popular burgund, light si fructat, cu atat mai bun cu cat costa doar 10 lei!
O alta noutate a fost o feteasca neagra 2009 “Nomibo” din Dealu Mare, un vin produs de pe un “domeniu” de doar 2 hectare, in mod absolut traditional, fara adaos “de nimic”. Mi s-a parut extrem de tipica, pruna uscata simtindu-se exemplar. Vinul e exportat in totalitate in Israel de catre proprietar (care e de acolo). Doar pretul de 40 de lei m-a surprins un pic, dar fanii “naturalului” s-ar putea declara incantati.
La standul Goodpoint, pe langa trufe si alte nebunii- noile importuri din Alsacia, de la Cave Vinicole Les Faitieres. O aciditate fantastica, capabila sa ascunda un continut nebanuit de zahar rezidual! Am gustat un pinot gris ce mi s-a parut gustativ la limita dintre sec si demi, ca sa aflu ca de fapt e la granite dintre demi sec si demidulce! Un Gewurtzraminer foarte aromat si bun, atat in varianta single si demisec (la vreo 40 de lei), cat si intr-un dulce “reserve” bine temperat de aceeasi neobisnuita aciditate, la 80. Preturi bune, avand in vedere media zonei. Apropos, sunt de gasit in noul joint-venture Goodpoint si Asociatia Cautatorilor de Trufe, adica Magazinul Boieresc, Bucureşti, str. Badea Cârţan 42.
Domeniile Nicoresti. Ei, draga judetule natal, in sfarsit ai nascut si tu ceva demn de o masa cu staif. Adica in sfarsit o sa poti fi reprezentat si de altcineva decat de ilustri Vinton. Si reprezentat bine. Am gustat doua babesti seci, 2008 si 2009. Foarte interesanta evolutia lui 2008, care parea mult mai elegant si asezat decat 2009, vinuri serioase, apropiate de un pinot, dar fara a le lipsi fructul abundant si aciditatea buna (am zis buna, nu ca la rara neagra basarabeana unde e deranjant de ridicata). Asa da! Sigur, unii ar putea zice ca 40 de lei este mult pentru o babeasca, fie ea si de calitate superioara. Dar decat sa dau 40 pe o feteasca merlotizata si ultra-baricata, mai degraba i-as da pe cel mai bun exemplar de babeasca gasibil la aceasta ora in Romania. Asteptam varianta finala Glia de la Senator ca sa ne luminam asupra intaietatii. Si oricum, draga Nicoresti, daca ati mai taia un 10-15 lei din pret, v-as lauda neconditionat, din patriotism local. Asa ne vedem la Iasi peste cateva zile, unde o sa va reviewesc cu tot tacamul, cu nas, gust si postgust, etc.
Domeniile Boieru, Cimbrud. Nu fac vinuri rele. Dar nici nu m-a impresionat ceva extrem de tare. Am citit cate ceva despre ei, prin vecini. Un sauvignon blanc demisec 2010 a iesit in fata. Bun mi s-a parut, aromatic cel putin, si un pinot gris 2009, cules tarziu (“Cardinal” pe denumirea comerciala). Vin de dulce, oricum. Si ieftin- 20 de lei…Si tot oricum mi se par pe drumul cel bun, al calitatii.
La Pietroasa veche (statiunea de cercetari) am gustat o tamaioasa dulce care mi s-a parut buna. Si ieftina. 9-10 lei. Am carat una pana acasa unde n-a mai parut la fel de proaspata, poate o fi fost alt an, cine stie. 2008 a fost nimerit de mine. Ma gandesc ca vinurile lor fac banii orisicum, ca sunt facute de pasionati, specialisti, etc. Merita incurajati si sprijiniti. O sa trec odata si-odata pe la ei, pentru niste vechituri din anii ’90, la preturi decente.
Am profitat de ocazie ca sa gust pinotul si cabul Anima din seria Aurelia Visinescu a Domeniilor Sahateni. Ambele sunt vinuri foarte bune. Pinotul 2007 are un nas tipic, elegant, burgundian. Dar tipicitatea se cam opreste aici. Atat culoarea intensa, cat si gustul, cu note puternic vegetale, minerale si de baric. Finalul este extrem de persistent in zona dulcelui usor crocant, gen dulceata de nuca. Cabul 2007 a parut un strop mai bun, mult mai tipic contruit, carnos si puternic.
Spatiu mare, cum spuneam. Showuri gastro, etc. Imi inchipui ca minunile pregatite se puteau si manca. N-am probat aceasta teorie. Organizarea mi s-a parut buna. Se vede experienta in treburi din acestea. Bravos!
PS: Alti remarcati in limita stocului de memorie disponibil: DUO 2009 de la Enira, un merlot/syrah gemos. Shiraz si Smerenie 2009 de la Oprisor. Doua vinuri foarte bune.
PS: Alti remarcati in limita stocului de memorie disponibil: DUO 2009 de la Enira, un merlot/syrah gemos. Shiraz si Smerenie 2009 de la Oprisor. Doua vinuri foarte bune.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
Foarte interesanta Babeasca de Nicoresti (nu stiam insa si pretul..); oare de ce toata lumea a primit Smerenie numai eu nu?
da, sunt foarte bucuros ca babeasca de Nicoresti(intre noi fie vorba singura babeasca care poate da lucruri mari) si-a gasit o expresie decenta in sfarsit. In legatura cu Smerenia, pur si simplu m-am nimerit pe acolo. Treaba e ca nu trebuie sa tratezi oamenii de acolo de ca si cum ar fi vreun free bar. Unii iti dau exact ce ceri. Altii au pretentia sa le gusti cat mai multe produse. Trebuie intelesi si ei
Trimiteți un comentariu