Obiectivul meu? Cupa si campionatul! Vinurile lunii aprilie.

Este pentru prima data cand nu voi scrie despre vinurile baute, ci despre cele pe care le voi bea!
Asadar, obiectivele pentru luna aprilie sunt:
Feteasca Neagra Hyperion 2007 Cramele Halewood. Ma astept sa fie cea mai buna feteasca neagra pe care o voi bea. Daca n-o sa fie asa, la cat a costat, pucioasa si focul iadului sa se abata asupra lor!
Santomas Refosco 2007. Cred ca va fi un vin bun. Sunt curios cum arata un vin de 60 de lei de la acest producator mult laudat din Slovenia.

Tur Wine Princess. Mi-am adus aminte ca din cauza cadarcei lor m-am apucat de baut vin.
Cadarca Reserve 2006- presupun ca-i cel mai bun produs al lor. Abia astept!
Cadarca Schiller 2008- probabil un vin romantic, mai corpolent decat cadarca premium, sper ca nu si mai "bombat"
Cadarca 2005- cred ca a ajuns la apogeu
Cadarissima 2008- adevarata cadarca, vinul casei imperiale de la Viena, obtinut din struguri botrizati. Nu stiu la ce sa ma astept. Poate fi un excelent si exotic vin rosu de desert.

Feteasca Alba 2009, Corbu Nou. Producator: bunicul meu. Din testele preliminare a rezultat un vin sec, sagalnic, floral si usurel, cum nu se mai gaseste in comert.

Asa sa ma ajute Dumnezeu!

Sa uit, nu alta: Baron de Lajoyosa Gran Reserva 2000. Vin primit cadou, nu stiu mare lucru despre el. Probabil un vin ok, daca nu bun.

16 comentarii:

Catalin Gligan spunea...

Ce sa zic! Viitorul suna bine, cam multe cadarci (mi-ai desteptat interesul, nu stiu nimic despre ele). Cu Slovenia nu stiu dar am baut cand am fost in Slovacia un vin criminal de bun (minte scurta ce sunt, am uitat cum ii zicea -a fost recomandarea ospatarului). Ultra-curios sunt si pentru Feteasca Neagra Hyperion. De la Hallewood o sa beau diseara Blue Nun Sparkling Wine -Gold Edition (un cadou minunat primit astazi, fara motiv, de la seful meu- sa ii dea dumnezeu sanatate). Vreau sa ii intorc favorul cu un vin rosu de exceptie. Nu ca pret! Ce sa fie oare? Ma ajutati cu un sfat?

Andrei spunea...

George, cred ca vei fi dezamagit de Hyperion, cu siguranta nu va fi cea mai buna feteasca neagra pe care ai baut-o (nici merlot, de altfel) S-ar putea sa mai fii dezamagit de Cadarissima, eu am baut pe cea din 2006, este extrem de dulce, aduce mai mult a must, decat a vin. In rest, cadarca este un soi extraordinar, iar cei de la wine princess trebuie felicitati pentru cadarca pe care o produc, impresionantă, de-a dreptul. Santomas nu am baut, dar la cate laude am auzit despre vinurile lor, cu siguranta le voi incerca si eu cat de curand. Ne vei tine la curent, sunt convins, legat de impresiile tale despre aceste vinuri. Toate cele bune!

George Mitea spunea...

@Catalin: N-am vazut Blue Nun spumant, dar varianta clasica am baut-o si pot sa spun cu mana pe inima ca e un fel de grasa de Cotnari:)
Despre vinuri rosii la preturi accesibile (adica sub 30 de lei) care sa se gaseasca in Super- Marketuri, nu pot decat sa citez ghidul Vinul.ro: Jacobs's Creek Shiraz Cabernet 2006, Lindemans Bin 50 Shiraz, Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2006(dar nu din pack-ul cumparat de mine). Se gasesc toate la Real. Romanesti, pe langa, gama La Cetate, toate peste 40 de lei, ar mai fi: Syrah Cocosul 2007, 2008 de la Recas(dar preferabil 2007 daca mai gasesti pe undeva), 25 lei, Cadarca Wine Princess 25-30 lei. Cam astea imi vin acum. Poate contribuie si prietenii cu ceva pareri:)
@Andrei: Imi era teama de Hyperion. O am de peste mai multe luni. N-am gasit elogii pe site-urile straine, spre deosebire de Purpura Valahica. Iar Cadarissima- o s-o iau ca pe o curiozitate. Vinurile Santomas le-am cumparat tot datorita presei extraordinare. Ce poti face cu cateva degustari la care inviti presa:)

Catalin Gligan spunea...

Draga George; ei bine chiar acum sunt nas in nas cu sticla, racita corespunzator, de Blue Nun Sparkling Gold Edition. "Enjoy with 22 Carat Gold Leaf" ma hipnotizeaza aproape pupincurist producatorul (H Sichel Sohne). Care-va-sa-zica ... fulgi aurii (ad literam) se zbenguie prin sticla din fata mea si ma pun in dubioasa postura sa ma intreb daca tratamentul la care sunt supus e seductie "post-consumerista" ori -idem- tratament regal (si chiar si asta de factura "royal with cheese" conform pasajului memorabil din Pulp Fiction). Care-va-sa-zica tentativa de marketare vest-europeana e magulitoare pana in punctul in care ma simt aidoma provincialului venit in premiera la Mall Vitan ... "culori vii, forme frumoase". Singura analogie radio-muzicala care imi vine in minte e jingel-ul de la Radio Guerilla al lui Tamango: "Ne nastem in pielea goala si tot ce avem pe noi este de castig". Intonatia mea nu este tiganeasca asa ca pierd 90% din farmec replicand-o textual. In fine. Nu ma regasesc ca profil psihologic in petalele de 22 carate si devin si mai sceptic decat ar trebui. Majoritatea lucrurilor poleite cu aur cunoscute de mine sunt kitck-uri comune - e singurul prejudecata care imi vine in minte. Ce motive poti avea sa apelezi la artificii epatante ca acestea ca vinificator pot intelege totusi. Vanitatea. E pacatul meu favorit. Vinul spumant e sec conform descrierii de pe contra-eticheta si mai putin conform parerii mele umile. Experienta mea cu vinurile spumante e similara sky-atului de care nigerieni asa incat nu am pretentia sa fiu luat in serios pana la capat. Descriu si eu cum ma duce capul. Nu gasesc un termen de comparatie cu un soi cu cunoscut, desi el exista, de vina e doar amatorismul meu. Desi vinul imi place sincer nu cred ca era necesar sa ploua cu aur de 22 carate in sticla. Nu cred defel ca era mai putin apreciat de pasionati daca foitele erau de 18 carate e pilda sau daca lipseau cu totul. P.S. e un vin bun, habar nu am cat costa (e cadou si de el ma voi bucura dezinteresat cel puti inca o ora de acum). Nefiind manelist nu sunt in extaz; producatorul sunt convins ca nici nu a vizat categoria asta sociala. Dar ar putea avea succes nebun la ea. Exista totusi manelisti in Germania?

George Mitea spunea...

Catalin
Eu cred ca se adreseaza unei categorii sociale importante. Ia sa ne gandim la "Gold Edition"? Cate chestii stii tu care sa poarte aceasta mentiune?
Eu ma gandesc doar la una: ma uit in jur si vad intr-un raft Medieval Total War Gold Edition. Asadar, daca ai vreun joc instalat pe compul de la munca, inseamna ca seful tau stie si ti-a batut un apropos subtil:)
PS: si din ce sunt facute foitele alea de plutesc prin vin? Din plastic?

George Mitea spunea...

Ah, si daca mai ai note de degustare atat de "delicioase", mai bine le facem "postari"! Iti facem o categorie. Se poarta!

Catalin Gligan spunea...

Pai sunt realmente foite de aur de 22 carate care plutesc in licoare. Se beau ad literam si ele, nu se strecoara defel :) Imagineaza-ti (asta deja e nascocirea mea) ce stralucire e prin toaleta cand vine vremea sa iasa vinul afara (conform principiului vaselor comunicante - singura chestie din fizica care mi-a placut si pe care am inteles-o din prima). Ar putea ploua infernal cu foite de aur prin pisoarele publice (inchipuie-ti placere mai mare pentru "marlanul de mall" venit in public sa se usureze). Mi-a placut vinul. Dar nu mi-ar place sa scriu intr-o categorie separata. Asa, pe ascuns, mai merge. "Drive slow - Sit Low" ... cum povestea Seinfeld :)

George Mitea spunea...

Mda, misto imagine. Un Midas scatologic:)
Hm, ma gandesc ca peste cativa ani, un bautor fervent de Gold Edition se va opera de pietre la rinichi si cand colo ce sa vezi: o frumoasa pepita stralucitoare!

Catalin Gligan spunea...

Stiati ca aplicatia nu permite mesaje mai lungi de 4096 caractere. Nici eu. Am scris pana am aflat.

Partea 1

Teribila seara. M-am intalnit cu un strain mie, cu Murfatlar 3 Hectare Cabernet Sauvignon Rose 2008 la o chermeza de celebrare a zilei de nastere, de ieri, a unei bune prietene care isi serbeaza maine oficial ziua. Dar maine EU nu puteam merge din pricina de fum de tigara si inghesuiala. Iau EU nu mai sunt eu. EU insemna eu cu Michi si Ana si nevasta-mea. In jurul meu o harmalaie de nedescris facuta de pici (ai mei) si o foame (a mea numai) la fel de omniprezenta care nu a facut casa buna cu aciditatea rose-ului. Nasul s-a bucurat de racoarea si prospetimea din pahar. Ochiul s-a mirat de transparenta neobisnuita unui vin rosu (caci nu obisnuiesc mai deloc sa beau rose; dar daca e vreodata sa am cosmaruri in care ma inec visez de pe acum sa ma inec in rose). In full-contact m a descumpanit: astringent pentru buzele mele insetate (nu mai bausem nimic de ore bune, dupa ore rele de munca) dar jucaus si spritar ca un vin spumant aproape. Pacat ca senzatiile de dupa gust au fost scurte. Iar mie scurtul nu imi place si nu il frecventez. Mie imi place lung si cu preludiu sisific, mie imi place sa ne zgariem si sa ne doara inca mult timp dupa ce am scapat din inclestare asa ca am cerut gazdei mascul (ca altfel se intelege altceva) sa ma loveasca cu artileria grea. Si mi-a adus o feteasca regala facuta la Baicoi de un vecin. Vecinul, probabil fan al unei grupari Hesbolah, meticulos pana la Dumnezeu, a scos artizanal un vin dinamita. Beleaua cu vinul artizanal e ca "detonatorul" e destul de instabil si prin extensie vinul de poveste baut des de la el a virat-o cumva spre spumant. Dar parfumat era peste masura si chiar mai dulce ca alta data. Am baut cu placere paharul si am iertat firea nestatornica a Fetestii. A fost buna cu mine in alte dati. De vina e oricum gazda care nu stie cum sa aseze "closca pe oua" si care a lasat ca bunatate de vin sa "o ia din loc". L-am ocarat cu dragoste si m-am rugat sa scoata "vinul bun" asa cum zice popa in biserica in slujba de cununie. Omul, ca orice bun crestin sub povara amenintarii iadului, s-a dus si a scos din camara un Sirah rose argentinian distribuit cu emblema 365 prin Mega Image. Vin si mai scurt si mai netrebnic ca toate cele incercate. L-am iertat pe Sirah pentru ca nu stia ce face si pentru ca am gustat vinuri romanesti cu mult mai constient de proaste.

Catalin Gligan spunea...

Partea a doua

Dupa o pizza la fel de teribila ca foamea am cerut sa vad personal camara ca sa descopar ce dihanii mai se ascund pe acolo. Prin bezna dintre borcane am recunoscut cu greu o silueta chiar si mai neagra dar neasemuit de interesanta. O bestie neagra ma pandea dintr-o sticla de Feteasca neagra Special Reserve de la Prahova Valley 2008; eu acolo m-am nascut si e scuzabil sa creditez cu puteri supranaturale fiecare vietuitoare care vede lumina zilei prin meleagurile alea). Dupa un scurt blestem lansat la adresa prietenului meu amnezic (sper eu) sticla a iesit la lumina. Acum doua zile am fost la Mall Vitan sa o duc pe Ana (4 ani) la primul ei film. Primul meu film la cinema nu mi-l amintesc din pacate. Al ei a fost "Cum sa iti dresezi dragonul", un titlu idiot pentru un film de animatie 3D superb care cred ca mi-a placut si mie mai mult decat am sperat. Singura legatura a povestii de aici cu filmul e ca vikingii se luptau cu o slepca de dragoni din care cel mai infricosator de departe era Night Fury "cea mai rara si inteligenta specie, ce se distinge prin culoarea neagra, dimensiunile relativ mici si gatul scurt". DAR..."posedand cel mai bun raport de dimensiune dintre aripi si corp Night Fury poate zbura mai sus, mai rapid, si mai mult decat orice alt dragon in vreme ce raportul incredibil dintre forta si greutate ii permite sa decoleze vertical". Ca orice dragon "scuipa foc" dar o face neconventional: o masa semi-solida insotita de flama acetilenica ce explodeaza la impact. Atacul care ii poarta semnatura are loc dupa lasarea noptii si de la inalta altitudine; invaluit in aripi se lanseaza in picaj asemenea unui proiectil pentru a se ridica in ultimul moment sa livreze o lovitura precisa si exploziva si sa dispara iarasi in noapte. Niciodata pana acum o Night Fury nu a fost doborata. Iar Feteasca Neagra Special Reserve continua si acum sa zboare din punctul meu de vedere. Poate nu zboara la fel de sus ca alti dragoni, dar niciodata nu am gasit-o la pamant.

Catalin Gligan spunea...

In loc e inchiere.

Sa te mai plangi George ca nu prea iti scriu cititorii ...

George Mitea spunea...

Ma plang ca aceste randuri meritau o soarta mai buna decat comenturi care se vor pierde. Mai vorbim de oferte lucrative.
Nu stiam ca scrii asa bine, Catalin!

boris spunea...

Poate cel mai frumos vin si care te va impresion cel mai mult ( sper sa pot face si eu rost de o sticla, la pret de producator :) ) va fi Feteasca Alba 2009, Corbu Nou, pentru ca, aici pe langa struguri, a fost pusa multa pasiune si dragoste, si ce conteaza cel mai mult la un vin, suflet. Este vinul bunicului, este vinul facut din suflet, un vin cu o "memorie" foarte buna, care iti va povesti despre zilele frumoase ale copilarie, un vin in care bunicul tau a pus putin din viata lui..
Celelate vinuri vor porni cu un handicap, nu au viata, nu au "memorie", dar sper sa-ti placa...

George Mitea spunea...

Frumos spus, Boris. Asa e, cand la masa de paste(la una din ele:) patriarhul, pe teren propriu, scoate o sticla-doua, nici nu prea conteaza cat de bun e. E suficient sa nu fie groaznic. Dar chiar de-ar fi:) Stii, prin partile acelea oamenii nu sunt prea darnici cu vinul alb, e rar, greu de pastrat si...putin.
E un vin artizanal(ciudat acum 100 de ani toate vinurile erau "artizanale", acum brusc au devenit altfel, "industriale"), fara drojdie selectionata si alte chestii. E vinul lui bunicu'. Pur si simplu:)

boris spunea...

http://forums.winespectator.com/eve/forums/a/tpc/f/6826053161/m/938105427
Parerea catorva oameni despre vinurile romanesti

George Mitea spunea...

Boris, reactia strainilor e normala. Nu contam in calitate, si chiar de am putea surprinde cu ceva, implicarea in pietele externe care conteaza este extrem de redusa.