Un Pelin, un Beaujolais nouveau si Sauvignon Blanc Castel Starmina 2010


Castel Starmina Sauvignon blanc 2010, Vinarte. 17 lei. Un efort interesant si nitel out-of-fashion, ca sa zic asa. Fara impetuozitate si fizzul altor surate, dar convinge ca face banii prin plinatate. Un nas predominant floral, flori albe (de lamai si viata de vie), si note usor citrice de lamaie indulcita. In gura sta destul de plin, cu mineralitate si amprenta citrica (lamaie, grapefruit), moderata de un rest de zahar care se simte suficient. Destul de corpolent.  78 pct.



Pelin rosu de Urlati 2008, demisec, DDM Urlati. 13 lei. Miroase ca un magazin Plafar. In gust, ma asteptam la ceva mai amarui, dar am baut vinuri fara adaos de ierburi aromatice care ofera aproximativ acelasi feeling. E destul de curat, dar trebuie sa fii fan, sa-ti placa asa ceva. Tonic, nu zic nu. Una peste alta, daca dati banii pe o retsina greceasca, nu vad de ce nu ati incerca si neaosul pelin.  71 pct.



Beaujolais Nouveau 2011, Ch. Rousseau. Luat din Real cu 16 lei. Importatorul a cam exagerat cu pretul, avand in vedere ca in Germania face 1,5 euro/sticla. Si acela e pretul corect. Ma intreb ce justificare o fi existand de data asta? Ma bucur ca nu traiesc in Albania sau alta tara mai saraca decat Romania. Ma infior cat poate sa coste o sticla de vin acolo:)

Ca toate nouveau-rile este foarte usor de baut, cu o culoare care inseala asteptarile (fara periorativ), de un  rosu-violet intens, desi ceea ce bei este foarte light si fructat. Nu prea ma aranjeaza nasul si gustul de must alcoolizat, comun si fara alte subtilitati. Ca nouveau e ok, dar nu la 16 lei. Eu zic ori sa incercati clasicii regiunii, ori sa dati banii pe altceva mai putin "nou". 63 pct.

4 comentarii:

Dan spunea...

Pelin-ul alb e parca mai reusit..oricum se vor vinuri "populare" amandoua.
Iar la Beaujolais...eu dupa experienta mea cu Nouveau, ma voi limita de la Villages in sus. Oricum si Cru sunt raport calitate/pret excelent. Daca mai bagau putin in pret ajungeau la pret de Cru la el acasa. Deh, negustorii nostrii...

George Mitea spunea...

Mda, rusine sa le fie:) Unele nouveau aud ca sunt foarte interesante, vinuri adevarate- Duboeuf, Drouhin- dar si fac intre 10 si 15 euro. La noi sa stii ca Floarea de Toamna mi s-a parut net peste posircile de duzina din fundul Beaujolaisului.

Costachel spunea...

Adevărul e că un pelin altfel decât sec e suspect din start. Ai avut curaj :-)

George Mitea spunea...

Orice gasesti in magazine sunt demidulci sau dulci. Inclusiv acela de la statiunea de cercetare Iasi, de la care ma asteptam sa stie mai bine. Asa incat asta mi s-a parut mai uman:)