Lui Publius Aurelius i-ar fi placut un pahar de rose Patrician

Publius Aurelius Statius este un personaj literar. Face parte din tagma lui Sherlock Holmes, Hercule Poirot sau Jules Maigret-  este un detectiv iscusit. Ceea ce il deosebeste e faptul ca misterele pe care le dezleaga au loc in Roma antica, in secolul I e.n, in timpul imparatului Claudius, un moment de varf al dezvoltarii imperiului roman si o oaza de normalitate intre dezastruoasele domnii ale lui Caligula si Nero. Pe langa hobby-ul ciudat de a deslusi cele mai incalcite enigme, fermecatorul Publius Aurelius este senator, prieten din tinerete cu imparatul si membru al unei vechi familii romane, adica este un patrician.
Autoarea seriei "Un detectiv in Roma Antica", asa cum sunt supratitrate de Editura All, unde au aparut in limba romana sase din romanele avandu-l ca personaj principal pe Publius Aurelius, este Danilla Comastri Montanari. 
Preiau biografia autoarei din una din carti. Va rog sa nu radeti: "Danila Comastri Montanari, creatoarea lui Publius Aurelius Statius, s-a nascut la Bologna in 1948. Paraseste scoala mai devreme pentru a intra la universitate si a trai acolo cea mai importanta perioada a vietii sale. Si-a luat licenta in Pedagogie si in Stiinte politice, apoi, timp de douazeci de ani, a predat si a calatorit in toate cele patru colturi ale lumii. In 1990 a scris primul sau roman, ‘Mors tua’, si de atunci s-a dedicat pe deplin prozei, in special unui gen, acela al romanului politist istoric, care ii permitea sa imbine principalele domenii care o interesau: studiul trecutului (in special civilizatiile antice) si preferinta pentru intrigile mystery. Fumatoare inraita, apreciaza bauturile alcoolice, refuza sa tina vreo dieta, frecventeaza statiuni termale si sapaturi arheologice, citeste romane politiste, studii de istorie, clasici latini, greci si chinezi. Este o fanatica utilizatoare a internetului, unde are cateva situri web. Traieste intr-o casa mare din centrul orasului Bologna, impreuna cu sotul, fiica, doua pisici, doua sute de plante, zece mii de carti si cinci computere."
Povestile sunt delicioase, cu o tenta nitel kinky pe alocuri. Marturisesc ca simtul artificialului care spulbera orice placere a lecturii romanelor amplasate in alte epoci, nu mi-a dat batai de cap. Stiti necazul: personajul principal pare  decupat din prezent si lipit cu superglue in antichitate, evul mediu, etc. Autoarea italiana face insa o treaba foarte buna. Nu numai ca acorda o mare atentie detaliilor, reconstructiei vietii private din Roma antica, dar ofera la sfarsitul cartii si un mic dictionar, explicatii ale obiceiurilor, stante din viata de zi cu zi, unde lociua romanul de rand, ce bea, ce manca, unele din informatii  fiind deosebit de interesante, inedite. Iar aceste excursuri metanarative mi-au amintit de Scenele de viata romana, publicate pe pagina de facebook a producatorului vinurilor Patrician, de la Adamclisi (fost municipiu roman si locul celebrului monument Tropaeum Traiani), Vifrana SA aka Cramele Francu
E putin probabil ca Publius Aurelius sa fi gustat vreun vin de acolo, avand in vedere ca un patrician bogat precum el ar fi preferat asa ceva, dar nici imposibil, deoarece partea aceia de lume facea parte din provincia romana Moesia inferior. Dar, neindoielnic, om cu gust fiind, si daca ar fi putut calatorii prin timp, ar fi apreciat alaturi de mine, caracterul deosebit al unui rose din cabernet sauvignon, recolta 2010. 
Culoarea este frumoasa, trandafirie intensa, cu tuse de caramel. Nasul este curat, interesant, cu fruct prospat: coarne, coaja de portocala, coacaze, cirese albe, indicii herbale. Gustul este viguros, cu fruct puternic- rodie, cirese albe, corcoduse rosii- bine sustinut de aciditate.  Finalul este prietenos, prospat, cu impresii de dulcegarie cu fructe, dar bine condimentat, piperat. Alcoolul nu reprezinta o problema si intregeste imaginea de vin bine lucrat, echilibrat si care ofera ce astepti de la un rose: prospetime de alb si arome puternice de rosu. Daca si etichetele ar fi la fel de proaspete si puternice... Dar continutul e esential, desigur.

In concluzie, va indemn sa cititi cel putin o carte avandu-l pe Publius Aurelius in rolul principal, spun "cel putin" deoarece daca cititi una va va cuprinde frenezia si le veti citi pe toate, si sa gustati cel putin o data acest surprinzator rose ecologic din Moesia Inferior.  
83 pct. 

2 comentarii:

Dan spunea...

Cred ca imi place mai mult autoarea din descrierea ta decat vinul..:) M-ai facut curios si o sa caut o carte de a ei. Si intr-adevar eticheta aia neagra nu da bine pe un Rose. Chiar daca e din Cabernet Sauvignon....

George Mitea spunea...

Sunt tare misto. Light, dar aduc ceva proaspat, interesant.