Domaine des Escaravailles "Heritage 1924" 2007

Acest vin, ca si numele producatorului, are acea poveste care lipseste multor vinuri din restul lumii, desi slava domnului si la noi se face vin de cand lumea, in orice caz mai demult decat in Galia. De altfel singurele vinuri romanesti care au ceva legatura cu istoria ar fi Nicorestiul si Cotnariul, de care o fi gustat si Stefan cel mare, si, mai sigur, Dimitrie Cantemir, dupa cum aflam din Descriptio Moldaviae.
eticheta originala, recolta 2004
Numele domeniului provine de la occitanul "escavaray",  hai sa spunem "gandacel", ca-i mai gingas. Numele vine din secolul 17, si are legatura cu fostii proprietari ai domeniului, un ordin religios numit Penitentii Negri din Avignon. Atunci cand calugarii lucrau aplecati in vie, imbracati in robele lor negre, privelistea vazuta din departare amintea de niste gandaci care misunau printre randuri. Ergo gandaceii negri. In ziua de azi, actualii proprietari sunt la a treia generatie, si detin circa 40 de hectare in comuna Rasteau, departamentul Vaucluse. Trebuie spus ca in departamentul respectiv, cea mai celebra apelatie este Chateauneuf-du-Pape. 
Vinul din paharul meu este un "Cotes-du-Rhone Villages- Rasteau". Din 1996 terroirul a fost recunoscut ca avand unele particularitati, si este permis de atunci sa se adauge si Rasteau in completarea AOC-ului general. Vinul rosu este in principiu grenache noir 100%, iar acest exponat nu face exceptie. Heritage 1924 provine de la anul de plantare a viilor. 
Am aflat cu oarece surprindere ieri, gugalind, ca amicul  Cosmin Grozea a gustat vinul inaintea mea, si l-a review-it competent. Asa ca descrierea senzoriala a vinului o las in seama lui:
eticheta private label R&R

The wine has a red garnet color with a thick, oily appearance and plenty of legs left on the glass. The nose is complex, fresh with plenty of spicy herbs: thyme, sage, mint, pure strawberry aromas, kirsch and raspberries mixed with sweet spice. In the mouth this full body wine has a lifting acidity that creates tremendous balance, there is some heat but nothing disturbing even if the wine has 15% alcohol. A very silky mouth feel with very pure aromas of fresh red fruits, red cherry, strawberry, white pepper, chocolate and black olives. The finish is long with firm tannins hinting the great potential this wine has, with black olives, candied cherry and chocolate in the aftertaste. Excellent ripe and elegant wine. Beware that 15% alcohol even if this cannot be felt in the mouth. Your sobriety might be in danger. Pairing with food is mandatory and make sure to drink the wine at a lower(perhaps 14-15 Celsius degrees) temperature for a better appreciation.

Vinul costa in medie 23 euro. Eu am optat pentru acelasi vin etichetat sub un private label belgian "Centpourcent R&R", care coboara pretul pe la 16 euro, pret ca care este un best buy, in categoria vinurilor serioase.  

Contraeticheta
Impresia generala este de vin bestial, emana forta bruta, imblanzita ici colo de tuse elegante. Mult tanin, un vin compact, gros, in care cei 15% alc (daca ar fi importat in Romania ar trebui sa se greseasca un pic la analiza, pentru a nu fi accizat) sunt bine ascunsi sub umbrela de aciditate si mineralitate. Si acesta lasa un gust glicerinos, dulceag, si aproape nici nu mai trebuie amintit- a fost pe placut Wine Advocate, care l-a blagoslovit cu 93 pct. Si sa mai spun ca e inca bebelus, cred ca 7-10 ani pot trece peste el fara mari probleme. Daca chateauneuf-du-pape e otrava dumneavoastra favorita, va recomand sa incercati acest Rasteau, care va aduce acelasi feeling, la un pret mult mai mic.
Aerati si decantati, exista sedimente. 90 pct.

0 comentarii: