Domaine des Aubuisières Vouvray Sec Cuvée Silex 2010

Un Vouvray sec (a se citi "chenin blanc"), de pe Valea Loarei, de la un producator respectabil.  
Un vin fresh, culoare galbena stralucitoare, cu nas crocant, combinatie de para, ananas si flori albe. Gustul e predominant citric, fin, ci tuse de limeta dar si indicii minerale, de calcar. Finish persistent, sec, cu aceleasi tonuri citronate.
Dupa prima gura nu prea intelegi de ce vinul e atat de laudat. Desi elegant, pare simplu. Pe masura ce il mai testezi, iti dai seama totusi ca ai de a face cu o simplitate de gradina japoneza, cu o eleganta arhitecturala in care less is more. Are o structura bine construita, ce asigura chiar un potential mediu de invechire, structura care nu se rupe si nu face vinul dezagreabil nici macar la temperatura camerei.
In concluzie, inca o lectie despre cum se face un vin, intrucatva old-fashioned, pe cand vinul insemna altceva decat o multitudine artificiala de arome. E ca trecerea de la MTV la canalui Arte.
8 euro+transport. 86 pct.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Frumoasa descriere. Chenin Blanc este un soi care poate fi vinificat in stil "buchet de nunta" -cu exces de parfum si arome, dar si in acest stil discret si "old-fashioned" -din pacate destul de rar.

Ciprian spunea...

Nu e chiar destul de rar, daca insisti pe zona Loarei :)

George Mitea spunea...

Multumesc mult. Si aici e lumea veche vs lumea noua. Ambele sunt ok, dar cu utilitati diferite, ca sa zic asa.