Floare de Toamna 2011 Vinarte
E un novello sau nouveau. Toata nebunia cu beaujolais nouveau vine de la domnul Georges Duboeuf, un negociant din Beaujolais (unde se fac si altfel de vinuri, mult mai bune), care la sfarsitul anilor '60 a vazut avantajele unei astfel de miscari de marketing: scapi de o groaza de vin lipsit de mari calitati si scoti banul rapid. Calitate mica la pret mare si repede pe deasupra? You-hoo, Ka-ching! Restul e istorie, cum se zice.
Stiti desigur ca metoda de producere e nitel diferita de a vinului obisnuit. Boabele de struguri se pun intr-un recipient intregi. Se introduce in vas dioxid de carbon, se ermetizeaza si asa ramane, timp in care are loc o fermentatie individuala a fiecarei boabe de strugure, in mediu anaerob. Metoda are avantajul ca este rapida, extractul e foarte bun, vinul rezultat e proaspat, lipsit de o aciditate deosebita si taninuri, dar foarte colorat si fructat. Dejavantajul: e recomandat sa fie baut pana in primavara urmatoare, altfel isi pierde savoarea si il veti gasi peste ani doar in hypermarketurile din Romania, la acelasi pret, daca nu mai scump, pemntru ca nu-i asa- cu cat vinul e mai vechi cu atat e mai bun.
Floarea de Toamna 2011 produs de Vinarte, vine de la crama Starmina din Mehedinti. Strugurii folositi sunt feteasca neagra, merlot si negru de dragasani, asadar destul de original, patriotic. Iar alcoolul e moderat, de 12%. Miroase a must, dar apar si interesante note de cacao, banana si chiar ceva usor cernelos. In gura se revarsa o punga intreaga de Skittles, cu visina, coacaze si alte fructe zemoase. E catifelat, moale si repede curgator. Mare grija cu mititele astea, usor de baut, dar pe cat de repede cad pe gat, pe atat de repede se ridica la cap. Foarte simpatic, si face 12 lei, indubitabil, mai ales prin comparatie cu posircutele nouveau de import, care costa si mai mult si ofera mult mai putin.
Din pacate s-au produs doar 2000 sticle, din care la producator nu prea mai sunt multe disponibile. Ironic, daca ma intrebati pe mine, acest interes brusc al romanilor pentru vinul nou, avand in vedere ca in alti ani, cand Vinarte a scos pe piata cantitati mai mari, acestea au imbatranit prin magazine nebaute.
12 lei, in magazinele specializate, 76 pct. (dar in axiologia proprie a noveaurilor sta foarte bine!)
Etichete:
70-80,
cupaje,
feteasca neagra,
merlot,
negru de Dragasani,
nouveau,
Romania,
sub 20 lei,
Vinarte
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu