Domaine de la Rocalière Lirac Rouge 2009

Lirac e apelatia, o mica zona din Rhonul de sud, peste fluviu de mult mai celebrul Chateauneuf. Da vinuri considerate mai light decat majoritatea Cotes du Rhone Villages. Poate pentru ca si procentul minim de grenache e mai mare aici- 40%. In acest exemplar- 70%. Restul e syrah, mouvedre, carignan
Daca ati citit postul precedent, ei, si vinul asta e judecat in aceeasi grila. Culoarea bate bine spre violet. Nas mineral, cu ierburi aromatice din belsug, indicii de fruct care se deschid plenar in corpul mediu, gust extrem de baubil si delicios, fara farafastacuri prea mari, cu echilibru bine atins. Coacaze, mure, afine, dar soft, natur, fara siropuri si acadele. Fruct pur. Detectabil, clar.  Taninul exista, e viu, dar ascuns bine sub fruct si e de granulatie mica. Finalul e lung, cu note dulci de compot. Lasa in gura o impresie balsamica. Exista si o mineralitate bine conectata cu alcoolul, impactul pe palat e deosebit de fresh si tonic. Pietrele de rau sunt si aici, for sure. Te surprinde oarecum cand citesti procentul de 14,5% alc. Nu-l arata.
Vinul are nevoie de aproximativ o ora in decantor pentru a se deschide la adevarata valoare. In 3-4 ore capata si note mai grele, cerneloase, brusturoase, mai ales pe final. Sincer, dulceata de dupa o ora e preferabila, daca ma intrebati pe mine. Asocierile culinare sunt diverse, de la carne rosie la un pui mai vanjos, dar chiar si un peste fript i-ar face cu ochiul.
11 euro. 90 pct

4 comentarii:

Ciprian spunea...

Am o senzatie ca ni-l facem prieten de lunga durata pe Dirk :))

Ciprian spunea...

Si inca ceva: pe mine ma incanta la frantuzele astea cum reusesc sa echilibreze alcool-ul cu restul componentelor. Si la Belleruche-ul ala, daca-l mai tii minte, era incredibil cum cei 14,5% nu se simteau deloc. Deci, se poate.

George Mitea spunea...

Stiu ei ce stiu, asta-i cert.

Dan spunea...

Asta e deja o afacere in doi...
Et quelle affaire..:))