Vinuri nespuse (pana acum, III). Unvinpezi
Acestea sunt vinuri pe care le-am luat in verb pentru unvinpezi.ro. Nu le voi puncta in scara de 100, pentru ca initial nu am facut-o si nu ar fi corect sa punctez din amintiri. Totusi observati in text un rating de tipul X/5. Asa se puncteaza in micul nostru grup. Unde, daca vreti o rata de schimb, 2 este 80-84, 3 e 85-89, 4- 90-94 si 5- doamne-ajuta la mai multe! De ce se puncteaza? Pentru ca ideea este ca vinurile oferite spre vanzare sa fie de cel putin 80 pct. Si credeti-ma sunt ceva vinuri care (din lipsa de realism a producatorilor/ a importatorilor/conditii de pastrare) nu ajung sa fie oferite spre vanzare. Nu ma intrebati care sunt acelea, pentru ca nu pot sa va spun. Dar puteti sa-mi cititi blogul in continuare, pentru ca nu se stie cand o sa am vreo scapare :)
Cifrele acelea mai mari sunt preturile din ziua ofertei versus preturile normale.
Ordinea nu e intamplatoare.
FUENTESPINA GRANATE 2013 Bodegas Avelino Vegas. 2/5 36/42
Acest joven de Ribera del Duero este la inceputul lantului trofic, sub crianza si toate celelalte. E un rosu de consum curent, suculent si destul de acid, cu descriptori de fructe rosii, afumaturi condimentate, cu o tusa lactata si usor vanilata datorata-cel mai probabil- unei scurte treceri prin baric. Repede curgator si ideal in fata gratarului, cat ia aer sticla de Pingus.
SIOSY SYRAH 2012 Bodegas y Vinedos del Jalon. 2/5 37/45
Astăzi avem un syrah spaniol de Calatayud, din apropiere de
Zaragoza, vin care- fără a fi un vin cu speranță de viață prea îndelungată- se
prezintă plăcut la momentul prezent, fiind fructat și fără ascunzișuri. Nasul
amintește de ciocolată, un indiciu al celor 9 luni în baric, precum și violete, lavandă, rozmarin. Gustul
are o moliciune concupiscentă, densă, cu arome de mure, afine și picanterii de
vin fiert și o ușoară reverberație mentolată.
ILLIVIO 2011 Livio Felluga. 2/5 89/133
Felluga este una din cramele cele mai renumite din Friuli (nord-estul Italiei, la granita cu Austria si Slovenia). Vinul de azi este conceput ca un omagiu adus longevivului "patriarh" Livio de catre copiii sai. Este un blend de pinot blanco (majoritar) cu aport de chardonnay si picolit (o varietate locala folosita in special la vinuri dulci), maturat 10 luni pe strat de drojdii, in baric. Vine intr-o culoare aurie stralucitoare, cu un "nas" elegant, de flori albe aducand a lamaita, iasomie și indicii dulci, de vanilie. Gustul denotă anii de maturitate, atacul surprinzand, fiind mai degrabă liniștit si delicat decat robust, cu nuanțe de pere Williams si nectarina, cu un iz de unt vanilat și un "kick" picant de coaja de lamaie conservata in zahar. In ciuda(sau in pofida) perioadei lungi petrecute in lemn avem in fata un vin articulat si elegant.
EMERITUS MERLOT 2009 Cramele
Rotenberg 3/5 69/81
Mihail Rotenberg s-a obisnuit sa lanseze aceasta eticheta la
mai multi ani dupa recolta, lucru de apreciat si inca destul de rar printre
producatorii romani, fie ei si de calitate. La obiect: avem o culoare rosu
granat cu o bordura indicând semne de maturitate. Olfactiv livreaza suc de
vișine, flori uscate și note saline, ca de carne uscata și undeva, in miez-
hrean! Sigur, fara partea lacrimogena :) În gust se prezinta robust, cu note de
fructe confiate (smochine, prune) miez de nuca verde, traduse printr-o
combinație de taninuri dulci și uscate. În acest sens, e de preferat consumul
la masa, mai degrabă decât de unul singur. Ah si in caz ca nu ati remarcat,
primeaza descriptorii maturi, copti. Ceea ce e o indicatie asupra oportunitatii
de consum, in sine.
SASSO AL POGGIO 2009 Piccini 3/5 63/78
Vinul de azi este supertoscanul celor de la Piccini, blend de sangiovese (cam 60%), merlot si cabernet sauvignon, maturat 12 luni in lemn si se numeste "piatra de pe deal". Ma intreb cum ar reactiona comentatorii de etichete de la noi daca ar apare un vin romanesc cu astfel de denumire. Soc si groaza, probabil. Oricum tin sa va anunt ca pretul de azi e bun comparativ cu cel din lumea larga.
Avem o culoare intensa, intrezarindu-se maturitatea. Olfactiv aduce a lemn dulce, un pic de menta si nucsoara. In gust apar impresii de mure in principal, apoi afine si prune uscate, iar finalul e destul de persistent amintind de cuisoare si o usoara tusa sangvinica. Mi s-a parut un vin dens, cald si naucitor si parca-l inteleg mai bine pe "supertoscanul" Dante cand vedea "caldul soare cum devine vin, unit cu sucul care vița-l are"
Etichete:
100-200 lei,
20-40 lei,
40-100 lei,
80-90,
cupaje albe,
cupaje rosii,
Italia,
merlot,
pinot blanc,
Romania,
sangiovese,
Spania,
syrah/shiraz,
tempranillo,
unvinpezi
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu